Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gētes “Fausta” nakts Liepājas muzejā

Gētes “Fausta” nakts Liepājas muzejā
15.05.2008 14:53

Atslēgvārdi

17.maijā, kad Latvijā risināsies viens no muzeju nozares populārākajiem notikumiem – akcija ”Muzeju nakts”, Liepājas muzejs aicina apmeklētājus uz Gētes ”Fausta” nakti. Liepājas ”Muzeju nakts” sarīkojums ir veltīts Vācijas rakstnieka Johana Volfganga Gētes filozofiskai traģēdijai ”Fausts”. Šogad aprit 200 gadu, kopš Gēte uzrakstīja ”Fausta” pirmo daļu  (1.daļu -1808.gadā, 2.daļu. -1831.gadā), kas  ir viens no izcilākajiem darbiem pasaules literatūrā.

Lugas sižetam Gēte izmantojis kādu 16. gadsimta leģendu par doktoru Faustu, kas tiekdamies pēc zināšanām, pārdod savu dvēseli velnam (Mefistofelim) un beigās aiziet bojā.

Savukārt Rainis, būdams ieslodzījumā, Gētes ”Faustu” pārtulkoja latviešu valodā. Raini  1897.gada 31.maijā apcietināja Panevēžā, kur viņš strādāja par advokātu. Pēc mēneša viņu no Panevēžas cietumu pārsūtīja uz Liepājas cietumu, tad – Rīgas cietumu, apsūdzot par piederību pretvalstiskai slepenai organizācijai, kā tolaik bija nodēvēta Jaunā strāva.

Rainis Gētes ”Faustu” sāka tulkot 1896.gadā, tulkojums pirmo reizi tika publicēts žurnālā ”Mājas Viesa Mēnešraksts”, bet grāmatā iznāca 1898.gadā.

17.maijā Liepājas muzeja brīvdabas dārzā jau no plkst.13 līdz 1 naktī būs iespējams apmeklēt mobilo observatoriju, kas piedāvās iespēju pētīt Saules sistēmu. Tā izveidota 2005. gadā Latvijā un ir viena no nedaudzajām pasaulē. Observatorijas aprīkojumā ietilpst jaunākā, kvalitatīvākā un jaudīgākā astronomisko novērojumu tehnika. Apmeklētāji varēs ne tikai ielūkoties teleskopā, bet arī paši to vadīt.

Plkst. 19 pie Liepājas muzeja ieejas Kūrmājas prospektā 16 tiks iedegtas uguns pannas, kas būs kā lāpas, aicinādamas ienākt muzejā. Pie muzeja ieejas koncertēs Lindas Rozentāles akordeonistu ansamblis, kas atskaņos raksturīgu akordeonu mūziku džeza noskaņās.

No plkst. 20.30 līdz plkst. 22, atzīmējot Gētes ”Fausta” 200. jubileju, muzeja lielajā izstāžu zālē notiks koncerts, kurā mūziķes Beate Zariņa – Blaščinska (vijole), Dita Barone (čells) un Līna Andrējeva (klavieres) atskaņos fragmentus no Guno operas ”Fausts” un Boito operas ”Mefistofelis”. Koncertā uzstāsies soliste Linda Ločmele. Koncertu vadīs muzikoloģe Aija Engelmane, kura stāstīs par operu ”Fausts” un ”Mefistofelis” tapšanas vēsturi,  nozīmi Vācijas kultūras un mūzikas vēsturē.

Pēc koncerta lielajā izstāžu zālē demonstrēs operfilmu – Šarla Guno ”Fausts” Vīnes Valsts operas orķestra, kora un baleta izpildījumā. Kā sacīja Aija Engelmane, operas muzikālā valoda saistīta ar pilsētas folkloras intonācijām, plaši izmantoti valša un marša ritmi. Operas libretisti koncentrējuši uzmanību uz Margarētas un Fausta mīlestību. Vācijā šī opera figurē ar nosaukumu ”Margarēta”.

Kinofilmu demonstrācijas laikā Fausta gaisotnē apmeklētājiem palīdzēs iejusties arī trīs Metalurgu Tautas teātra aktieri Margarēta (Gaida Mažaika), Advokāts (Ainārs Krūms) un Mefistofelis (Kaspars Plauks), kuri izspēlēs mizanscēnas no Māras Zālītes kamerlugas ”Margarēta”, kas 20. gadsimta beigās papildināja latviešu faustiānu.

Lugā analizēta senās (klasiskās) Margarētas traģēdija sastatījumā ar jauno Faustu.  Māras Zālītes ”Margarētā” ierauga to, ko noklusējis Gēte: ”Fausta” pirmajā daļā neattēloto Margarētas likteni pēc tam, kad viņa, Fausta pamesta, paliek viena cietumā. Luga parāda arī kā Faustu vērtē jaunā, 20 gadsimta beigu paaudze, šajā gadījumā Advokāts (Fausta dēls). Režisore Daina Kandēvica skaidro, ka lugā Fausta un Mefistofeļa problemātika, kā mūsdienīga parafrāze, tiek skatīta sievietes – Margarētas – acīm. Lugas finālā ierodas Cietuma sargs, lai izspiestu no jaunā Fausta asins pili, ar tikko manāmiem izteiksmes līdzekļiem panāk, ka viņā var atpazīt Mefistofeli.

Savukārt Liepājas muzeja nodaļā ”Liepāja okupāciju režīmos” 17.maijā līdz plkst. 1 būs iespēja piedalīties ekskursijās pa muzeja nodaļu un uzzināt par Liepājas vēstures notikumiem okupāciju režīmos.

”Fausta” nakts norisi Liepājas muzejā finansiāli atbalsta Liepājas pilsētas domes Kultūras pārvalde un Valsts kultūrkapitāla fonds. Akciju ”Muzeju nakts” Latvijā koordinē Muzeja valsts pārvalde. Tā kā ”Muzeju nakts” šogad notiek Vācijas kultūras mēneša ietvaros, akcija veltīta Vācijas kultūras mantojumam.

Šogad ”Muzeju naktī” iesaistījusies arī izdevniecība ”Zvaigzne ABC”. 17.maijā ”Zvaigznes” grāmatu namā Ganību ielā 53/55, Liepājā no plkst. 19 līdz 20 paredzēts Liepājas Vācu nama bērnu tautas mūzikas ansambļa koncerts. Vācu tautas rotaļu apgūšana, kā arī sarunas ar vācu biedrības pārstāvjiem.

Savukārt no plkst. 19 līdz 2 ”Zvaigznes” grāmatu namā būs ”Cenu pārsteigums” ”Muzeju nakts” laikā.

Liepājas muzejs

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz