Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gleznas viesnīcas “Promenade Hotel” telpās

Gleznas viesnīcas “Promenade Hotel” telpās
04.09.2007 20:33

0

Atslēgvārdi

Augustā Liepājas muzejs tā direktores Daces Kārklas personā un kompānijas “MIG Holdings” līdzīpašnieks Ivars Kesenfelds noslēdza vienošanos par muzeja krājumu eksponēšanu ārpus muzeja ēkas – mākslas galerijā “Māja”, kas atrodas viesnīcā “Promenade Hotel”, Vecajā ostmalā 40. Liepājas muzejs jau agrāk ir praktizējis sava krājuma atsevišķu mākslas darbu deponēšanu, piemēram, Latvijas vēstniecību telpās ārvalstīs, tomēr pirmo reizi šāda sadarbība notiek mūsu pilsētā ar kādu uzņēmumu.

Pilsētas iedzīvotājiem un tās viesiem tagad ir iespēja iepazīsties ar unikālajiem Liepājas muzeja krājumiem īpašā, senatnīgā atmosfērā, kāda virmo atjaunotā spīķera ēkā. Pašlaik konkrēti var apskatīt Liepājas muzeja krājumu pērles – Liepājā dzimušā gleznotāja Harija Ēberšteina gleznas.

Pagājušā gada pavasarī Liepājas muzejs saņēma dāvinājumu no Luda Bērziņa memoriālā privātā muzeja. Tā bija glezna, bet tās autors – cienījamā teologa, pedagoga, folklorista un dzejnieka znots, Liepājā dzimušais gleznotājs Harijs Ēberšteins. Tagad muzejā saņemtas vēl sešas mākslinieka gleznas no tām, kuras 1993.gadā un 1994.gadā Luda Bērziņa memoriālajam muzejam dāvājusi gleznotāja sieva Irēne Ēberšteina. Mākslinieka mūžs nebija garš – tikai 58 gadi, bet daiļrades ceļš – savdabīgs un īpatnējs, atrodot tikai sev raksturīgu vietu starp liepājniekiem, kuru māksla saistīta ar kādu no trimdas zemēm. Ēberšteinam tā bija Venecuēla.

“Ideja par galerijas sadarbību ar mūsu muzeju pieder Ivaram Kesenfeldam,” uzsver kompānijas “MIG Holding” projektu vadītāja Inga Auziņa. “Un tagad jau redzam, ka tā ir ļoti daudzsološa gan pašai galerijai, gan arī viesnīcas apmeklētājiem.” Bet pats idejas autors norāda: “Esmu gandarīts un pateicīgs muzeja vadītājiem par sapratni un atsaucību, par šādu mūsu sadarbības rezultātu. Šeit izstādītās gleznas tiek gan apdrošinātas, gan arī nodrošināta to diennakts uzraudzība. Esam definējuši mūsu sadarbības formu, rādīsim muzeja krājuma darbus arī citās viesnīcas telpās. Jebkurā gadījumā izšķirsimies par labu tikai ļoti augsti kvalitatīviem mākslas darbiem. Pievienojos Uļas Gintneres (muzeja Kultūrvēstures nodaļas vadītāja) domai, ka uzsvaru liksim arī uz darbiem kultūrvēsturiskā redzējumā.”

Arī mākslas galerijas “Māja” vadītāja Lia Mona Ģibiete pauž savu gandarījumu par panākto vienošanos: “Iespēja vienlaikus ar galerijā eksponētajām mūsdienu mākslas izstādēm un Kesenfelda Mākslas fonda darbiem skatīt arī Liepājas muzeja šedevrus ir neparasta un līdz šim neredzēta. Tā ir lieliska izdevība iepazīt dažādu laiku mākslu, metot skatu uz senatnē radītām vērtībām un vērot mākslas ceļus uz šodienu. Runājot par diennakts pieejamību, gribas uzsvērt, ka viesnīca dod apmeklētājam to brīvības un neatkarības izjūtu, kāda varbūt tomēr nav muzeja zālē vai autonomā galerijā, kur ir vairāk svinīguma. Publiski viegli pieejamā telpā cilvēks jūtas ērti, un ir tikpat liela iespēja, ka romantiski noskaņots pāris arī nakts stundā labprāt pakavējas pie kāda mākslas darba.”

“Mēs varam piedāvāt arī citu iespēju, kas noteikti piesaistītu jauniešu uzmanību,” iesaka Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. “Muzejs ir noslēdzis līgumu ar Pedagoģijas akadēmiju, kas ļauj attiecīgās specialitātes studentiem praktizēties, iekārtojot izstāžu ekspozīciju. Tas ļauj interesentiem pasekot un vērot, kā mākslas darbi tiek izkārtoti.”

“Jā, tas ir interesants priekšlikums. Mums, protams, padomā jau vairāki Latvijā pazīstami mākslinieki, īpaši kādreizējie liepājnieki, kurus aicināsim savus darbus izstādīt mūsu viesnīcas mākslas galerijā,” tālākos nodomus klāsta Inga Auziņa. “Piemēram, Liepājā dzimušais Mākslas akadēmijas profesors Rolands Gross. Pašlaik mums ir bijusi laime sagaidīt pretimnākšanu no izcilās mākslinieces Maijas Tabakas, kura personālizstādi Liepājā rīko pirmo reizi.” Bet Lia Ģibiete papildina: “Tabaka ir fascinējoša personība un māksliniece. Ne velti viņa, šķiet, ir vienīgā gleznotāja, uz kuras izstādēm cilvēki joprojām stāv rindā.”  

Tik daudzveidīga mākslas tematika ļauj ikvienam mākslas cienītājam atrast sev tīkamāko un saistošāko. Mākslas galerija “Māja” šāda veida sadarbību ar Liepājas muzeju plāno turpināt. Joprojām mākslas galerijā “Māja” dizaina viesnīcas “Promenade Hotel” telpās apskatāmi Daces Lielās darbs “Parīze”, Ilzes Avotiņas gleznas, latviešu glezniecības pērle – Luda Liberta “Tautumeita” u.c.

Indra Imbovica,
“Kurzemes Vārds”

Mākslinieka Harija Ēberšteina “Pašportrets” un citas gleznas galerijā viesnīcas “Promenade Hotel” galerijā “Māja”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz