Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Glezniecības pavasaris kopā ar lietuviešiem

Glezniecības pavasaris kopā ar lietuviešiem
Foto: Egons Zīverts
15.03.2016 07:05

"Kurzemes Vārds"

Pie vienas Liepājas muzeja lielās zāles sienas lietuviešu glezniecība, pie otras – latviešu, un pa vidu sens piķa spainis, kurā dzīvo zirneklis. Tāda apmeklētājus sagaida Liepājas pavasara izstāde “Pavasara atmoda 3”, kurā šogad piedalās arī 12 lietuviešu mākslinieki.

Nu jau trešo gadu Liepājā pavasaris līdz ar norisēm dabā mostas arī mākslā, vienā izstādē pulcinot vairākus desmitus Liepājas, citu Latvijas vietu un pat aizrobežu mākslinieku. Senā tradīcija rīkot kopizstādi ne tikai rudenī, bet arī pavasarī, šķiet, īsā laikā ir labi iedzīvināta un turpināsies, pulcinot arvien plašāku mākslinieku loku, jo izstāde nav paredzēta tikai lokāla, ko apliecina bagātīgi pārstāvētā lietuviešu glezniecība.

Izstādes rīkotāja, mākslinieku biedrība “Mākslas kolēģi” šogad vēlējās atgriezties pie viena žanra mākslas eksponēšanas – “Pavasara atmoda” piedāvā ielūkoties glezniecības tehnikas un izteiksmes veidu daudzveidībā, tēmu bagātībā un krāsu izjūtā. Turklāt šī izstāde nav žūrēta, visi darbus iesniegušie mākslinieki ir pārstāvēti.

Izstādes kurators, mākslinieks Aldis Kļaviņš stāsta: “Ja vērtējam pēc kvalitātes kritērijiem, tad te būtu mazāk darbu, un varētu izrādīties, ka Latvijas mākslinieki ir mazākumā.” Viņš atzīstas, ka šoreiz attaisnojies kolēģa Pētera Taukuļa demokrātiskais uzskats, ka izstādē drīkst piedalīties visi, jo kurš gan īsti var pateikt, kas ir laba vai slikta māksla un ko par tādu uzskatīs nākotnē. Bet iekārtot izstādi esot bijis viegli, lai gan sākums bijis nervozs. “Divatā ar Pēteri izveidojām. Un muzeja noteikumi bija, ka jārada milzu telpa, jo te notiks muzeja konference. Iztaisījām koridoru līdz galam, lai nekas nebūtu noslēgts,” par darba procesu stāsta mākslinieks. “Sākumā viena siena bija lietuviešiem, otra – latviešiem, vēlāk pamazām sākām jaukt. Intuitīvi likās, ka katrā zāles posmā, četrstūra telpā jābūt akcentam, lai tas vienotu darbus, un tā ir ar katru sienu, tās ir jānolīdzsvaro.” Vēl dienu pirms izstādes A. Kļaviņš bijis diezgan pikts, jo šķitis, ka lietuviešu mākslinieki latviešus sit pušu, un neslēpj, ka lielākās bedres esot centies paslēpt starp labākiem darbiem. “Bet, kad tagad ienācu un visi darbi ir pie sienām, esmu pat ļoti apmierināts. Šī izstāde ir līdzsvarotāka nekā pagājušogad. Laba dāvana pilsētai dzimšanas dienā.”

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 15.marta numurā.

#kvards-20160315-08#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz