Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Goda teātrim” pašam sava melnā kaste

“Goda teātrim” pašam sava melnā kaste
06.07.2012 07:06

Atslēgvārdi

Festivāla “Summer Sound” apmeklētāji būs pirmie, kas varēs novērtēt “Goda teātra” jaunizveidoto “Black Box” jeb pārvietojamo skatuvi ar 250 sēdvietām komplektā. Šobrīd tā izvietota Jūrmalas parkā, Kūrmājas prospekta galā, un festivāla laikā tur tiks rādīts kino. Kamēr pati “Goda teātra” komanda atradīsies Valmierā un ar izrādi “Nelegālais” piedalīsies festivālā “NoMadi”.

Izveidot “Black Box” “Gods teātris” varēja pateicoties projekta konkursā “LMT Liepājai” iegūtajiem pieciem tūkstošiem latu. Kaspars Gods stāsta, ka viņam nebija kur nošpikot ideju, nebija prototipa, tāpēc pašam vajadzēja izdomāt, kāda būs pārvietojamā telts ar skatuvi un sēdvietām vēderā. Lai savu ideju īstenotu, talkā viņš aicināja scenogrāfu Vari Siliņu un Reini Kuncīti, kura dizaina darbnīcā arī tapa “Goda teātra” melnā kaste.

“Black Box” platība ir 9 reiz 18 metri. K.Gods skaidro, ka tas ir tik pat daudz, cik liels ir volejbola laukums. Telti pēc vajadzības var samazināt, arī uztaisīt trīsstūra veida. Tajā uz soliņiem var sasēdināt 250 cilvēkus jeb, kā rēķina teātra vadītājs, pietiks vietas divu vidusskolu skolēniem, kas gribēs noskatīties kādu no “Goda teātra” izrādēm. Šīs melnās kastes pluss ir tāds, ka to var uzcelt gan brīvdabā, gan ievietot, piemēram, sporta zālē, kuras iekārtojums nav piemērots iestudējuma izrādīšanai. “Black Box” sienas veidotas no moltona, ko liepājnieki speciāli pasūtīja no Austrijas. Audums ir uguns drošas un tas nelaiž cauri un neatstaro gaismu.

Pirms “Black Box” uzstādīšanas festivāla “Summer Sound” teritorijā, K.Gods, talkā ņemot atvaļinājumā esošo kolēģi Leonu Leščinski, mēģināja uzcelt telti. Tas no abiem aktieriem prasījis vairāk nekā pusdienu. Jautāts, vai vienmēr būs jārēķinās ar tik ilgu laiku, kad vajadzēs uzsliet “Black Box”, K.Gods smaidot teic, ka tiem, kuriem ir rokas īstajā vietā jeb skatuves strādniekiem, šis darbiņš nenoliedzami veiksies raitāk.

Runājot par nākotni, K.Gods vēlētos melnajai kastei sarūpēt arī jumtu, lai slikta laika gadījumā skatītāji un aktieri nesalītu. Bet šobrīd “Goda teātra” prioritāte ir tehniskās bāzes papildināšana.

Aktieri “Goda teātrī” darbu atsāks augustā, un tad notiks pirmie mēģinājumi iestudējumiem, kuriem pirmizrādes iecerētas jau septembrī. Viena no izrādēm būs “Akmeņi”, ko Liepājas teātrī iestudēja 2005.gadā. “Šis ir ļoti aktuāls darbs,” izvēli pamato K.Gods. “Tas ir par gadus 14 vecu zēnu, kas izdara noziegumu.” Izrādē spēlēs divi aktieri – K.Gods tandēmā ar Armandu Kaušeli, kuri darbojās arī Liepājas teātra iestudējumā. Lai gan abiem iestudējumi ir viens nosaukums, tie būs atšķirīgi. Ja Liepājas teātra darba priekšplānā bija jaunieši un stāstījums bija no viņu skata punkta, tad “Goda teātra” izrādē uz notikušo raudzīsimies no policistu puses. Tāpēc arī izrāde “Akmeņi” būs pieteikta kā reāla nozieguma rekonstrukcija. Tās režisors būs Leons Leščinskis. K.Gods šajā sakarā piebilst, ka viņam ar Armandu Kaušeli šis gabals ir labi zināms, tāpēc vajag kādu, kas uz to visu paraugās ar svaigu skatu, novērš, ja abi aktieri sāks atkārtoties jeb viņos pamodīsies personāži no Liepājas teātra iestudējuma.

Ja “Akmeņus” plānots vest uz skolām un izrādīt skolēniem, tad “Goda teātra” otru jauniestudējumu “Manā seksualitātē vainojiet mani” gan ne. Tā būs ar erotisku raksturu un domāta ļaudīm, kas vecāki par astoņpadsmit gadiem. Šī iestudējuma režisore būs Lelde Kaupuža, kas ieguvusi augstskolas diplomu režijā. Spēlēt izrādē uzaicināti Liepājas teātra jaunie aktieri.

Nākamajā sezonā bez šīm “Goda teātri” piedāvās vēl vienu vai divus izrādes, tādējādi īstenojot ieceri gadā skatītājiem sarūpēt trīs, četras izrādes dažādu vecumu cilvēkiem.

Inita Gūtmane,
“Kuremes Vārds”


Leons Leščinskis un Kaspars Gods izmēģināja paši uzcelt “Black Box”, kas nākotnē būs redzama dažādās vietās Latvijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz