Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Goda teātris ar “Spēlmaņu nakts” balvai nominēto izrādi “Dērbijas vergi” viesosies Rīgā

Goda teātris ar “Spēlmaņu nakts” balvai nominēto izrādi “Dērbijas vergi” viesosies Rīgā
Foto: Egons Zīverts
31.07.2015 16:44

LETA

Svētdien, 16.augustā, plkst.19 “Dirty Deal Teatro” telpās būs iespējams noskatīties divām “Spēlmaņu nakts” balvām nominēto režisora Viestura Roziņa iestudēto Goda teātra izrādi par mīlestību un brīvību “Dērbijas vergi”, aģentūru LETA informēja Goda teātrī.

Lugas autore ir jaunā dramaturģe Ludmila Judina, kura materiālā aprakstījusi savu un režisora pieredzi darba meklējumos Anglijā. Viņa saņēmusi nomināciju “Gada sasniegums oriģināldramaturģijā”.

Dērbija ir pilsēta Anglijas vidienē, un savā ziņā to varētu nosaukt par Latvijas provinci, jo Dērbijā mīt viena no lielākajām latviešu emigrantu populācijām Lielbritānijā. Pēc autores teiktā, veikalos un uz ielām gandrīz vienmēr var dzirdēt kādu sarunājamies latviski, var nopirkt “Laimas” šokolādi, rupjmaizi un starp latviešiem svinēt Jāņus.

Izrādes pamattēma ir mīlestība. Stāsts par diviem jauniešiem, kuri nolemj doties cīņā ar pasauli uz Angliju, taču, sastopot apstākļus un pazemojumu, cīnoties par un ap naudu, sāk graut to, kas viņiem jau ir, – pašu būtiskāko – savstarpējo sapratni un mīlestību. Stāsts ir par cilvēka cīņu ar naudu un to, cik tālu viņš var aiziet, pēc tās dzenoties un neskatoties apkārt.

Teātra kritiķe Ieva Rodiņa atzīst, ka pēc izrādes vēl ilgi domāja par to, cik precīzi tajā atklāts varoņu psiholoģiskais noskaņojums – no nesagraujama jaunības maksimālisma, ierodoties Dērbijā, līdz absolūtam fiziskam un garīgam panīkumam, kad zem kājām viss nemanāmi jūk un brūk. “”Dērbijas vergi” uzrunā ne tikai tādēļ, ka šis ir viens no pirmajiem emigrācijai veltītajiem Latvijas teātra iestudējumiem, kas nebaidās lietas saukt īstajos vārdos (skatīt kaut vai izrādes trāpīgo nosaukumu). Tā ir izrāde, kas, izspēlējot pavisam konkrētas situācijas, tomēr noved līdz plašākam vispārinājumam, liekot domāt par to, vai enerģija, ko veltām, lai izmisīgi dzītos pēc nesasniedzamā (vienalga – naudas vai kā cita), ir tā vērta,” norādījusi Rodiņa.

Lomās izrādē ir Liepājas teātra aktieri Kaspars Kārkliņš un Anete Berķe, kura nominēta “Spēlmaņu nakts” balvai kategorijā “Gada aktrise otrā plāna lomā”. Iestudējumam palīdzēt tapis mākslinieks Varis Siliņš un mūziķis Emīls Dreiblats.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz