Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Iedziedāt pavasari

Iedziedāt pavasari
14.03.2009 07:04

Atslēgvārdi

Folkloras centrā “Namīns” aizvakar pievakarē notikusi jau otrā Lielās dienas jeb pavasara dziesmu mācīšanās, uz kuru aicināja Liepājas folkloras kopas. Katru ceturtdienu līdz pavasara saulgriežiem folkloristi paši ieskandina balsis un aicina arī visus citus iedziedāt pavasari un Lielās dienas sarīkojumu, kas gaidāms 21.martā pulksten 12. Notikušas jau divas sadziedāšanās, un “Namīna” saimnieces – folkloras kopa “Atštaukas” Ināras Kalnarājas vadībā – laipni uzņēma visus, kas bija gatavi ar dziesmām sagaidīt pavasari.

Kolēģus no citām folkloras kopām gaidot, “Atštaukas” bija lielā katlā izvārījušas tēju un piedāvāja sanākušajiem arī rokas darbos izkustināt. “Katram taču vajadzēs kādu raibu dzīpariņu, lai krūmus izrotātu un pūpolu saišķīti apsietu,” aicinot no krāsainajiem dzijas kamoliņiem uzpīt pa pīnītei, sacīja I.Kalnarāja. Un kamēr vieni pina, citi iedziedājās un gaidīja folkloras kopas “Baļķi” vadītājas Ievas Tālbergas skaņo priekšdziedāšanu pirmajām pavasara dziesmām. Tās visiem kopā būs iespēja dziedāt arī Lielās dienas sarīkojumā, kas pašos pavasara saulgriežos notiks “Namīna” pagalmā.

“Lielā diena ir Saules svētki, tie simbolizē gaismas un dzīvības uzvaru pār tumsu un nāvi, kad ziemas tumšie spēki atkāpjas, dodot vietu gaismai un siltumam, atgriežot zemei un augiem dzīvību. Latviešu tautas tradīcijās Lielā diena iezīmēja pavasara punktu, kad diena kļūst liela, tātad garāka par nakti. Lielā dienā, saulei lecot un rietot, tās ēna iet pa vienu līniju virzienā rietumi – austrumi. Šo līniju sauc par Saules taku, un dabā to iezīmē Lielās dienas rītā pret sauli tekošs strauts. Latvieši izsenis šādam strauta ūdenim piedēvējuši maģisku, veselību un skaistumu vairojošu spēku,” dažus no ticējumiem atgādina folkloristi.

I.Kalnarāja pastāsta, ka pavasara dziesmu iedziedāšana vēl notiks nākamceturtdien, bet jau 21.martā uz jautru lustēšanos visus liepājniekus un pilsētas viesus aicinās folkloras kopas un muzikanti. “Ja kārtīgi dziedāsim, tad Lielajā dienā saule mūs visus sasildīs,” cerīgi sacīja folkloras kopu dalībnieki, izmēģinot dziesmas par sauli, šūpošanos un pavasara gaidīšanu.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

“Namīnā” katram bija iespēja ne tikai izdziedāties, bet arī no krāsainiem dzijas kamoliņiem uzpīt pa pīnītei, lai būtu ar ko Lieldienās krūmus izrotāt un pūpolu saišķīti apsiet.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz