Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Izdodas atrisināt īres jautājumu. “Austras istaba” paliek, kur bijusi

”Šodien radies risinājums, tā ka viss būs labi,” vakar laikrakstam sacīja radošās telpas ”Austras istaba” vadītāja Inese Muižniece, jautāta par šīs vietas tālāko pastāvēšanu. Kultūrvieta atrodas privātā ēkā, un tās īpašnieks Ivars Kesenfelds ceļ īres maksu.

Izdodas atrisināt īres jautājumu. “Austras istaba” paliek, kur bijusi
Foto: Egons Zīverts
03.03.2023 06:01

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

”Austras istaba” atrodas pilsētas centrā, Zivju ielā 3, ēkā, kur iekārtota mākslas galerija ”Romas dārzs”.

Šogad aprit tieši pieci gadi kopš ”Austras istabas” izveides. ”2018. gada pavasarī mēs ieguvām savu tikšanās vietu pilsētas centrā – gan Austras Pumpures nošu arhīvam, gan mēģinājumiem, gan koncertiem,” stāsta I. Muižniece.

Tika izveidota telpa, kurā izvietotas no Austras dzīvokļa atlasītās lietas – atsevišķas mēbeles, gleznas, grāmatas ar ierakstiem un citi zīmīgi priekšmeti.

Kristīne Locika sakārtojusi Austras nošu arhīvu, to arī veiksmīgi digitalizējot. ”Uzsākām Austras un dziesminieku milzīgā foto, video un audio arhīva kārtošanu un digitalizēšanu, kas turpinās un turpināsies joprojām.” Darāmā vēl esot milzum daudz, tāpat arī ideju.

I. Muižniece stāsta, ka līdz šim Zivju ielā 3 varējuši darboties principā bez maksas.

”Īre bija simbolista – 10 eiro mēnesī. Gribu teikt, ka mums bija pilnīgs atbalsts no īpašnieka, bet šajā brīdī, kad ir cēlušās cenas daudzās pozīcijās, īres maksu paaugstināja,”

skaidro ”Austras istabas” vadītāja.

Tas satraucis, un tāpēc vērsušies pēc palīdzības, viņa skaidro: ”Pamatā strādājam ar projektiem. Tas, ka mēs tiekamies un austrasbērni dzied, vispirms ir mūsu entuziasms. Paši vadām nodarbības, nesaņemot par to atalgojumu. Mēs neesam pašvaldības kolektīvs, mēs esam neformālā izglītība, un darbs norit uz mūsu entuziasmu. Līdz šim līdzekļi bija pasākumu norisei, mākslinieku honorāriem, bet tagad pievienojusies telpu īre.”

Ziedojumi, kas tiek saziedoti koncertos, pārsvarā aizejot dzīvokļa, ko biedrībai uzdāvinājusi A. Pumpure, uzturēšanai. ”Līdz šim tajā kāds dzīvoja, kāds no austrasbērniem, viņi paši arī maksāja komunālos maksājumus, taču šobrīd maksājumi jāsedz biedrībai, jo tur neviena nav.

Dzīvoklī ir trīs telpas, viena telpa ir ierakstu studija. Tā kā mums ir plāni par šo dzīvokli, no tā atteikties negribam.”

Jau šodien sākas biedrības rīkotais dziesminieku festivāls ”Austrasdienas” – tā ir tradīcija, kas izveidojusies, godinot un sveicot vārda dienā dziesminieci A. Pumpuri nu jau vairāk nekā 30 gadus. 

No 3. līdz 5. martam dziesminieku ierastajā mākslas galerijas ”Romas dārzs” Berči zālē austrasbērni klausītājiem ir sagatavojuši trīs koncertprogrammas – austrasbērnu autordziesmu koncertu, Imanta Kalniņa dziesmu programmu un ”Mīļdziesmiņas” – koncertu ģimenēm ar bērniem un sadziedāšanos latviešu tautasdziesmās.

Ieeja ir par ziedojumiem Austras biedrībai A. Pumpures dzīvokļa uzturēšanai un labiekārtošanai, dziesminieku audio ierakstiem, nakšņošanai un mēģinājumiem.

Viss, kas trīs dienas izskanēs Liepājā, vienā koncertā būs dzirdams arī 31. martā Rīgā, 1. aprīlī Dzelzavā un 2. aprīlī Liepupē.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz