Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas teātrim jauna izrāde par cilvēkiem ēnā

Māte un meita – divi vientuļi cilvēki, kas nesaņem to, ko visvairāk vēlas, ir Liepājas teātra jauniestudējuma ”Medus garša” centrā. Britu dramaturģes Šeilas Dileinijas debijas luga nav zaudējusi savu nozīmi, lai arī sarakstīta 1958. gadā, uzskata izrādes režisors Mārtiņš Kalita.

19.05.2023 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Lugā risināts stāsts par sarežģītajām mātes Helēnas un meitas Džozefīnes attiecībām.

Māti vairāk interesē alkohols un attiecības ar kārtējo mīļāko, tāpēc Džo izmisīgi meklē pati savu dzīves ceļu, kas ne vienmēr noved pie labākajām izvēlēm.

Režisoru ļoti uzrunājuši lugas vieglie un raitie dialogi, kas liek notikumiem ritēt uz priekšu un vienlaikus atklāj daudz informācijas.

”Visam pamatā ir tēma par cilvēkiem, kuri nosacīti paliek ēnā, un attiecības.

Gan mātes un meitas, gan vīrieša un sievietes un visbeidzot – attiecības pašam ar sevi. Tās nezaudē aktualitāti nevienā laikā, jo nozīmē savienot to, ko es vēlos, un to, ko cits vēlas,” saka M. Kalita.

Mātes loma dzīvē skar jebkuru cilvēku, jo tā ir sākums visam. ”Jautājums ir – kurā brīdī beidzas meitene, kura risina savu dzīvi, un kurā brīdī sākas māte, kurai jāstiprina tas nākamais cilvēks? Kamēr māte aizpilda savu aizu vai būvē tiltu, meita no viņas kaut ko gaida, un šeit veidojas nākamā plaisa,” pauž režisors.

Helēnas atveidotāja Karīna Tatarinova atklāj, ka šis esot grūtāk atveidojamais personāžs, kāds bijis līdz šim. ”Absolūts atkarību cilvēks, neparedzams, tāds, kas rada bīstamības sajūtu apkārtējiem.

Helēna ārēji izskatās tāpat kā citi cilvēki mums apkārt, bet iekšiņa ir baisa,”

viņa raksturo savu varoni.

Aktrise kā vienmēr meklējot, kur aug kājas Helēnas rīcībai, kādi impulsi liek viņai tā rīkoties, taču šādi cilvēki Karīnai nepatīk, viņasprāt, nav attaisnojuma tādai rīcībai. ”Saprast ir viens, bet pieņemt – kaut kas cits. Katrā no mums ir kaut kas no Helēnas, bet viss atkarīgs no tā, cik lielā mērā ļaujam izvērsties savam egocentrismam, egoismam, paštaisnumam,” spriež K. Tatarinova.

Arī jaunā aktrise Agnija Dreimane atzīst, ka šī ir ārkārtīgi grūta loma, kurā sevi jālauž pušu. ”To negribas, gribas dzīvot savā skaistajā, laimīgajā burbulītī, kur ir mātes mīlestība un draudzīga ģimene. Lugā tā visa tik izmisīgi trūkst. Man gribas Džo paņemt rokās, samīļot un teikt, ka viss būs labi. Tieši tā no mātes puses pietrūkst,” viņa pastāsta.

Iestudējums pirmizrādi piedzīvos 12. maijā Liepājas teātra mazajā zālē.

Izrādē piedalīsies arī Artūrs Irbe, Edgars Pujāts un Armands Kaušelis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz