Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Janvāra nogalē Kauņā atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads; pasākumā piedalījās arī Liepājas pārstāvji

Eiropas kultūras galvaspilsētas šogad ir Elša Luksemburgā, Novisada Serbijā un mūsu kaimiņvalsts Lietuvas otra lielākā pilsēta Kauņa. Svinības par godu jaunajam statusam notika janvāra nogalē, taču visa gada garumā Kauņa aicina viesus gan uz kultūras notikumiem, gan iepazīt pilsētu.

Janvāra nogalē Kauņā atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads; pasākumā piedalījās arī Liepājas pārstāvji
Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanā Kauņā mākslu varēja baudīt gandrīz uz katra soļa – kafejnīcās, uz māju sienām vai turpat uz ielas. (Foto: Publicitātes)
07.02.2022 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Pēc Kauņas pašvaldības uzaicinājuma ”Eiropas kultūras galvaspilsētas (EKG) 2022” atklāšanas pasākumā viesojās Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš un Liepājas pieteikuma gatavošanas 2027. gadam darba grupas pārstāvji.

Apmeklēt Kauņu EKG gada programmas atklāšanas nedēļas nogalē bijis vērtīgi, saka Liepājas pieteikuma veidošanas projekta vadītāja Inta Šoriņa. Tā izdevies klātienē nostiprināt esošās starptautiskās saites, izveidot jaunas sadarbības ar vairākām Eiropas kultūras galvaspilsētām un iepazīties ar daudziem kultūras jomas cilvēkiem.

”Protams, visu EKG liels izaicinājums ir atklāšana janvārī, kad laika apstākļi nav pateicīgi āra notikumu rīkošanai,” viņa atzīmē.

”Kauņa diezgan veiksmīgi risināja atklāšanas nedēļas notikumu programmas realizāciju – visdaudzveidīgāko žanru mākslas un kultūras projekti, kuros iesaistīti vairāk nekā 800 dažādi mākslinieki, norisinājās vairāk nekā 50 dažādās vietās pilsētā.

Tika atrasts arī risinājums pandēmijas ierobežojumu laikā – mākslinieki uzstājās iekštelpās aiz lieliem logiem, bet skaņas tehnika bija izvietota ārpusē – cilvēki, ejot pastaigā, vienkārši piestāja ielas malā un baudīja koncertus.”

Kauņas komanda bija piedomājusi arī pie sabiedrības iesaistes. Varēja doties īpaši izveidotā maršrutā, apmeklēt dažādus priekšnesumus un krāt zīmogus, lai iegūtu piemiņas dāvanas. Liepājnieki novērojuši, ka šis maršruts bija īpaši pieprasīts ģimenēm ar bērniem un draugu kompānijām.

Liepājas EKG projekta komanda guvusi arī vērtīgu praktisku pieredzi. ”Piemēram, novērtējām, cik svarīgs ir ērts, viegli saprotams un precīzs digitālā vidē pieejams notikumu kalendārs. Cik nozīmīgi ir programmu un saturu nodrošināt ne tikai vietējā, bet arī angļu valodā, lai viesi no citām valstīm var ērti un ātri orientēties plašajā piedāvājumā un spēt nolasīt, saprast un piedzīvot kopējo stāstu,” saka I. Šoriņa.

Kā skaista odziņa uz putukrējuma bijusi iepazīšanās ar vienu no mūsdienu mākslas ģēnijiem – Viljamu Kentridžu, kura izstāde ir viens no ”Kauņa 2022” vadošajiem notikumiem. ”Sen Baltijas valstīs nebijām stāvējuši ārā rindā, lai varētu aplūkot izstādi. Cilvēkiem bija liela interese arī par Joko Ono izstādi bankas ēkā.

Kas ir arī viens no secinājumiem mums – cilvēki gaida un izbauda Eiropā un visā pasaulē atzītu un zināmu mākslinieku vārdus,” pauž I. Šoriņa.

Tāpat vēlreiz guvuši apstiprinājumu tam, cik būtiski iesaistīt procesā iedzīvotājus. Pilsēta izveidojusi ”Kauņa 2022” vēstnieku programmu. Kauņā cienījamu un aktīvu cilvēku – EKG vēstnieku – uzdevums ir ar savu piemēru rosināt ikvienu viesi pamatīgāk iepazīt Kauņas piedāvājumu. Tādā veidā ikviens var kļūt ne tikai par garāmejošu tūristu, bet reālu programmas dalībnieku un ar vietējo palīdzību vēl pamatīgāk sajust plašo pilsētas piedāvājumu, garu un noskaņu.

Programma: kaunas2022.eu

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz