Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jaunnedēļ gaidāmi “Liepājas Restaurācijas centra” atklāšanas pasākumi

Nākam sestdien, 27. augustā, pulksten 11 jaunizveidotais ”Liepājas Restaurācijas centrs” arhitektūras entuziastus un profesionāļus aicina uz centra atklāšanu jeb sarunu un meistarklašu cikla ”ZINĀT / NOVĒRTĒT / SAGLABĀT” pirmo notikumu Liepājā, Bāriņu ielā 24.

Jaunnedēļ gaidāmi “Liepājas Restaurācijas centra” atklāšanas pasākumi
Foto: ohm.lv
18.08.2022 09:55

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Sarunu un meistarklašu cikls plānots kā sabiedrības izpratni veicinošs notikumu kopums, kas izglītos un iesaistīs vietējās apkaimes vēsturisko ēku īpašniekus, kā arī veicinās vienotu izpratni par restaurāciju, tās nozīmi un vietu šodienas un nākotnes Liepājā, informē restaurācijas centra pārstāve Elizabete Hartmane.

Atklāšanas notikuma programma veidota no trīs daļām.

Pulksten 11 interesenti aicināti uz izzinošu pastaigu/ekskursiju pa pilsētas vēsturiskā centra ielām kopā ar būvpētnieku Juri Zviedrānu.

Ekskursijas laikā J. Zviedrāns sniegs ieskatu, kādas katram laikmetam un arhitektūras stilam raksturīgas pazīmes ir iespējams nolasīt no ēku fragmentiem un arhitektūras detaļām. ”Tas būs kultūrvēsturiski amatniecisks stāsts, kas vedīs caur tuvējā kvartāla ielām un apstāsies pie ēkām Bāriņu ielā 21, 21a un 20, A. Pumpura ielā 16, Stendera ielā 11 un 13a, bet tālāk vedīs līdz namiem Kungu ielā 16 un 20,” iepazīstina J. Zviedrāns.

Pulksten 12 gaidāma paneļdiskusija kopā ar nozares ekspertiem, praktiķiem, lēmējvaru un institūciju pārstāvjiem.

Diskusijas mērķis ir uzdot jautājumus un izvirzīt hipotēzes par Liepājas koka arhitektūras kopējo ainu – kur mēs esam šobrīd, kāda ir restaurācijas politika Liepājā, novadā un reģiona pilsētās, kādas atbalsta iespējas piedāvā valsts un pašvaldības, kā rīkoties un kā nepieļaut kļūdas restaurācijas procesā.

Piesaistot restaurācijas nozares ekspertus, praktiķus, lēmējvaru un institūciju pārstāvjus, plānots ”mērīt temperatūru” nozarē un atbildes uz sākotnēji izvirzītajiem jautājumiem rast sarunu un diskusiju ceļā.

Paneļdiskusijā piedalās: Restaurācijas centra vadītājs Ivars Pilips-Matisons, Liepājas pašvaldības administrācijas pārstāvji: Uģis Kaugurs, Mārtiņš Ābols, ”Liepāja-Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027” projekta vadītāja Inta Šoriņa un M. P. Berči projektētā, vēsturiskā nama Kungu ielā 20 īpašnieks Dainis Irbe.

Dienas programmu pulksten 13 noslēgs izzinoša lekcija ”ZINĀT/NOVĒRTĒT/ SAGLABĀT”, kurā kā lektori piedalīsies Juris Zviedrāns un Ivars Silacērps.

Arhitektūras pētnieks, restaurācijas lietpratējs, vairāku publikāciju, lekciju, semināru un meistarklašu vadītājs Juris Zviedrāns ir viens no zinošākajiem profesionāļiem nozarē, kurš klātesošajiem sniegs lekciju ar moto ”Nedari to, ko var nedarīt!”, iepazīstinot, kā mainījusies restaurācijas domāšana gadu gaitā, un kā ar mazāk resursiem izdarīt vairāk.

Savukārt būvinženieris Ivars Silacērps, kurš karjeras laikā izstrādājis tehniskos atzinumus neskaitāmām senām un kultūrvēsturiski nozīmīgām ēkām Liepājā un visā Kurzemē, lekcijas dalībniekiem atklās, kā nepieļaut kļūdas, novērtējot savu īpašumu un uzsākot restaurāciju, kā nenodarīt gauži vēsturiskam objektam, izmantojot nepareizas restaurācijas un būvniecības metodes un materiālus, kā arī kam pievērst vērību, lai neuzmanības dēļ nepazaudētu vērtīgas arhitektūras detaļas.

Dalība pasākumos ir bez maksas, veicot iepriekšēju reģistrāciju.

”Liepājas Restaurācijas centrs” 2022. gadā dibināts ar mērķi pulcēt un apvienot pilsētas vēsturisko ēku saimniekus, restauratorus, arhitektūras entuziastus un nozares profesionāļus.

Jaunizveidotā centra mērķis ir kļūt par vadošo restaurācijas organizāciju pilsētā, savukārt centra nākotnes vīzija saistīta ar brīvi pieejamas, koprades restaurācijas darbnīcas izveidi, kas ikvienam interesentam nodrošinātu kā informatīvi izglītojošo, tā praktisko atbalstu un restaurācijas darbiem nepieciešamo instrumentu klāstu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz