Pirmdiena, 20. maijs Venta, Salvis, Selva
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jaunums Liepājas muzeja ekspozīcijā

Jaunums Liepājas muzeja ekspozīcijā
17.06.2008 12:49

Atslēgvārdi

29. jūnijā aprit tieši 85 gadi no brīža, kad koktēlnieks Miķelis Pankoks savā dienasgrāmatā ierakstīja: ” Šodien, šodien pabeidzu pirmo griezuma darbu, tad tomēr ar zināmu pašapziņu jūtu ko pacilājošu dvēselē. Grūtības un pūles bija gan līdz dabūju gatavu. Ir tēlam daudz trūkumu, bet, neskatoties, pūlēšos ar sviedriem vaigā, tālākā skulptūras laukā strādājot, atrast pamazām trūkumus”.

Ar šo brīdi bija piedzimis koktēlnieks Miķelis Pankoks, no kura vaiga radošā darba sviedri nenozuda visu viņa turpat 89 mūža gadus. Piecdesmit no tiem pavadīti Latvijā, radot vairāk nekā 700 skulptūru, sarīkojot 32 izstādes.

Tad, no 1944. gada oktobra –  bēgļa gaitas Vācijā un Austrijā. Līdz 1942. gada 17. maijam, kad šķērsojot Šveices robežu un kļūst par Valdhauzā klīnikas Kūrā pacientu. Kā Latvijā, tā Šveicē viņa humānisma caurstrāvotā māksla un paša personiskā pievilcība iemantoja cilvēku cieņu, labvēlību un pat mīlestību.

Lielākais skaits Miķeļa Pankoka darbu glabājas Liepājas muzejā, pavisam to ir 143, no tiem 128 tapuši Latvijā, bet 17 ir Šveices perioda skulptūras. Muzejā saglabāts arī koktēlnieka personīgais arhīvs: dienasgrāmata, ikdienas piezīmju lapas, sarakste, fotomateriāli.

Tagad ekspozīcija ” Koktēlnieks Miķelis Pankoks ( 1894 – 1983)” ieguvusi konceptuāli jaunu satura atspoguļojumu mūsdienīgā vizuālā izteiksmē. Tas ir informatīvi emocionāls vēstījums par šīs neparastās personības dzīvi un mākslu. Ekspozīcijas atklāšana notiks 20. jūnijā pulksten 14.

Tas bija iespējams, saņemot Liepājas domes, Latvijas Kultūrkapitāla fonda, Liepājas rajona padomes, Nīcas pagasta padomes finansiālo atbalstu. Šveices periodā izpētē un tēlniek daiļrades mantojuma apzināšanā lielu atbalstu devis Šveices kultūras fonds ” Pro Helvetia”, kā arī vairākas privātas personas.

Ekspozīcijas koncepciju un saturu sagatavoja muzeja kultūrvēstures nodaļas vadītāja Uļa Gintene un direktores vietnieks krājuma darbā Jānis Gintners, bet vizuālo ietērpu veidojusi muzeja māksliniece noformētāja Alda Timbra.

Uļa Gintnere,
Liepājas muzeja kultūrvēstures nodaļas vadītāja

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz