Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kā apprecēt īsto vīrieti?

Uz Leldes Kaupužas iestudēto piedzīvojumu komēdiju “Bīstamā Biruta” biļetes jāķer, tiklīdz var. Šo svētdien izrādei gaidāms trešais iznāciens kultūrvietā “Pegaza pagalms”.

13.12.2023 06:00

liepajniekiem.lv

Arī tas, gluži kā abi iepriekšējie, ir laikus izpārdots. “Skatītāju pieprasītai izrādei ir tas labums, ka to ir iespēja biežāk spēlēt. Līdz ar to lomu atveidotāji var iespēlēties, uzturēt aktierisko formu, jo ikdienā šie cilvēki strādā pavisam citās profesijās,” priecājas režisore L. Kaupuža.

Izrāde ir tapusi pēc Aivas Birbeles satīriskās un humora pilnās lugas “Bruņota un bīstama” motīviem.

Galvenā varone Biruta, ko atveido Lāsma Novada, ļoti ilgojas pēc romantiskām attiecībām un visbeidzot grib pielikt punktu savai vientulībai – viņa apņēmusies 90 dienās tikt pie sava sapņu prinča.

“Lai iekarotu savu iecerēto, Biruta apgūst vīriešu valdzināšanas prasmes – sākot ar to, kas jāvelk mugurā, dodoties uz pirmo tikšanos, un kā izmantot ķermeņa valodu, līdz frāzēm, kuras lietot tikšanās reizē. Iesākumā viņa veic izsekošanu, upura novērošanu, izvēlas pareizo taktiku un tad slepenpolicista cienīgi ierodas viņa darbavietā, lai noskaidrotu iecerētā vārdu. Notiek ekstremāla atzīšanās, satikšanās un…,” saglabājot intrigu, sižetu ieskicē režisore L. Kaupuža.

“Nav tāda loģiski racionāla lēmuma, kādēļ šī luga. Vairāk vadījos pēc izjūtām,”

izvēli skaidro režisore.

“Man bija sajūta, ka jāņem gabals par attiecību tēmu, kur var apskatīt pārpratumus, knifus, ko draudzenes viena otrai māca, kā piesaistīt vīriešus. Nedaudz tāda dauzīšanās, spēle. To mēs arī gribējām – spēles prieku, kaut ko vieglu.”

Turklāt patlaban amatierteātra “Projekts” repertuārā ir rakstnieces Janas Egles “Jūrnieks”, kas ir dziļi dramatisks darbs.

“Bīstamā Biruta” ir kas cits, ienesot tik svarīgo dažādību repertuārā. “Es arī vienmēr skatos, lai izvēlētais materiāls atbilstu aktieriem, tam, ko viņi var nospēlēt. Protams, aktieris jau var pielāgoties tēlam un vecumam, bet tomēr materiālam jābūt tādam, kurā varu iesaistīt lielu daļu no trupas, un viņiem ir, ko darīt, ir interesanta loma.”

Ar amatierteātri “Projekts” L. Kaupužai bijusi veiksmīga sadarbība jau iepriekš.

“Mani sen, sen uzaicināja veidot īslugu. Tas bija mazais pirkstiņš, ko es iedevu,”

viņa smaidot saka.

Nākamais darbs bijis pie vērienīgā uzveduma “Skroderdienas Silmačos”, kas bija skatāms atjaunotajā koncertdārzā “Pūt, vējiņi!”.

“Man ļoti patīk strādāt ar “Projekta” aktieriem. Viņi tiešām ir teātra mākslas mīļotāji un to dara tikai tāpēc, ka viņiem tas ļoti patīk. Un ar šādiem cilvēkiem ir patīkami strādāt,” uzteic režisore.

Teātris “Projekts” ir sevi apliecinājis tādā līmenī, ka ir vērts doties skatīties izrādes, L. Kaupuža min, kādēļ skatītāju interese ir liela.

“Es domāju, ka otrs aspekts ir žanrs. Tā ir komēdija par sieviešu un vīriešu attiecībām, un tā ir mūžīga tēma, vienmēr būs aktuāla. Un, ja par to vēl runā viegli, ar humoru…

Cilvēkiem gribas atpūsties, pasmieties, just līdzi kādam, pārdzīvot.

Izrādes varoņi nebūt nav perfekti, viņi visi ir ar savām vājībām, trūkumiem un nebaidās būt tādi, kādi viņi ir. Nemēģinājām veidot priekšstatu par kādu perfektu pasauli, kur visiem labi iet. Un varbūt skatītāji tajā visā saskata līdzību ar savu dzīvi.”

Kultūrvieta “Pegaza pagalms” šķiet piemērota, kur izrādi “Bīstamā Biruta” spēlēt, vērtē L. Kaupuža. “Šeit ir atbilstoša atmosfēra. Esam priecīgi par šo iespēju.”

Viesistabas ietilpība ir aptuveni 90 skatītāju vietas. Patlaban amatierteātris saņem aicinājumus izrādīt iestudējumu arī Dienvidkurzemes novadā un pat ārpus valsts robežām.

Izrādē “Bīstamā Biruta” lomās bez L. Novadas iejūtas arī Jānis Muižnieks, Elvijs Čakāns, Iveta Ļesina, Andis Lācis, Kaspars Niedra un Kristīne Šokoleja-Šokolaite.

Scenogrāfiju un kostīmus izrādei veidojusi Agnese Kaupere, ar ko L. Kaupužai savulaik bijusi sadarbība Leļļu teātrī, strādājot pie izrādes “Puika, kurš neticēja Ziemassvētkiem”.

Par viņas veikumu režisore teic: “Stilistiski, vizuāli, estētiski ļoti baudāmi.”

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz