Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas teātris šonedēļ skatītājiem nodos izrādi “Jasmīns”

“Man šobrīd kā režisoram, cilvēkam un pilsonim ļoti gribas meklēt visā gaišo. Lai arī no skatuves mēs dotu cilvēkiem cerību un gaismu,” uzsver Dmitrijs Petrenko, kura iestudēto Ingas Ābeles lugu “Jasmīns” skatītāju vērtējumam Liepājas teātris nodos 11. novembrī.

08.11.2023 06:15

liepajniekiem.lv

Gaismas apstaroti šķiet arī kailie cilvēki mežā uz izrādes plakāta. Iestudējuma atmosfēra esot mistiska, tāpēc tas nosaukts par “gandrīz mistēriju”.

“Izrādes varoņi diezgan daudz atkailinās, uzzina kaut ko paši par sevi, stāsta par sevi to, ko ikdienas dzīvē, ja neatbrauktu Mihaels ar Lauru, nekad neteiktu ne viens otram, ne paši sev,” atzīmē D. Petrenko.

Galvenās lomas, Jasmīnes, atveidotāja Kintija Stūre atzīmē, ka šai lugā, noņemot visu lieko nost,

“cilvēks paliek kails un peras pa nātrēm, mēģinot atrast patiesību”.

Kailumam esot saistība arī ar latvisko, pagānisko, jo izrādē ir ietverti rituāla elementi.

Pirms divām sezonām Daugavpils teātrī D. Petrenko iestudēja I. Ābeles lugu “Tumšie brieži”, kas arī mudinājis režisoru turpināt rakstnieces darbu iestudēšanu.

Luga viņu apbūrusi ar savu stāstu un tēliem. Iestudējot “Tumšos briežus”, režisors iepazinies ar autori, un vēlāk viņa deva savu svētību “Jasmīnam” Liepājas teātrī.

Lugas darbība notiek lauku mājās, kur ikdienas rutīnā un parādu grūtībās dzīvo Jasmīne, viņas vīrs Artis un vecmāmiņa Ģertrūde. Kādu dienu ierodas Jasmīnes māte Laura, atvedot sev līdzi Mihaelu, un šis notikums izjauc ierastību un sabango Jasmīnes dvēseli.

Stāstā ļoti daudz līniju, slāņu un simbolu, tāpēc režisoram bija jāizšķiras, par ko veidot izrādi. “Bija jāprot atrast tos vizuālos tēlus, kas iedarbojas uz skatītājiem.

Šī nav no tām lugām, kas pati par sevi spēlējas.

Te varētu nākt uzreiz nākamais režisors un taisīt pilnīgi citu izrādi ar citiem tēliem no šīs lugas,” norāda D. Petrenko.

Režisors ir pieredzējis lugas, kur, jo vairāk analizē tēlus, jo vairāk redz viņos tumsu. “”Jasmīnā” ir otrādi – cilvēks šķiet bezcerīgs, taču, jo vairāk ieskaties, jo vairāk viņā parādās gaisma. Pašiem tā ir brīnišķīga sajūta, un gribas to aiznest līdz skatītājiem. Mēs esam iemācījušies būt nežēlīgi, jo dzīvē mums ļoti jāaizsargājas.

Nelaižam sev klāt, zinām, kuru ieroci izvilkt – ignorēt, uzkliegt, pazemot, uzbrukt pirmajam.

Koferis ar instrumentiem, ko sauc par aizsardzības mehānismiem, katram ir pietiekami liels. Taču gribas paskatīties, kas notiek, ja koferi noliek malā un parāda, ka esi trausls un ievainojams cilvēks un nav nemaz tik slikti par tādu palikt. Svarīgākais ir tas, kas notiek, kad mēs pēkšņi kļūstam par cilvēkiem,” viņš pastāsta.

Galvenā problēma K. Stūres Jasmīnei esot – palikt vai aiziet. “Tas nav vienkārši atbildams, jo līdzi nāk jautājumi, kas ir mīlestība, kāpēc sieviete kļūst par tādu, kā lugā teikts, – malkas cirtēju, kas ar kāju var izgāzt durvis. Kāpēc mazās, trauslās meitenes kļūst par trakām, stiprām sievietēm?

Jautājums ir par to, vai aiziet no dzimtas sargātām lietām, no pieņemtā “mēs darām tā” situācijā, kad man parāda pavisam ko citu.

Vai skriet līdzi jaunajam, glābt sevi vai palikt turpat un glābt to, ko jau visu esi glābusi,”

spriež aktrise.

Iestudējumā piedalās arī Rolands Beķeris, Anda Albuže, Karīna Tatarinova, Edgars Ozoliņš, Gatis Maliks, Anete Berķe, Sandis Pēcis un Laura Jeruma.

Scenogrāfe – Marija Ulmane, kostīmu māksliniece Baiba Litiņa, komponists Jūlijs Melngailis un gaismu mākslinieks Niks Cipruss.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz