Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kino brīvdabas vakari beigušies

Kino brīvdabas vakari beigušies
21.08.2008 07:03

Atslēgvārdi

Šovakar vēl pēdējo reizi šajā sezonā estrādē “Pūt,vējiņi!” varēs baudīt bezmaksas brīvdabas kino seansu, kas jau trešo gadu pēc kārtas ir Liepājas vasaras neatņemama sastāvdaļa. Organizatori sola, ka šādi sarīkojumi, tikai ar jaunu saturu, priecēs liepājniekus un pilsētas viesus arī nākamgad.

Kino kopā ar suni un velosipēdu

Ir ceturtdienas vakars, gandrīz deviņi. Debesis viegli apmākušās. Jūrmalas parkā, zem koku biezajām lapotnēm, pa celiņu uz estrādes “Pūt,vējiņi!” ieeju virzās jauni un ne tik jauni liepājnieki – brīvdabas kino apmeklētāji. Viņus sagaida divi mīmi, kas pasniedz bezmaksas bukletiņus ar paredzēto filmu repertuāru – galvenokārt latviešu kinofilmas. Estrādē valda brīva atmosfēra, neviens sanākušos īpaši neuzrauga. Galvenokārt te sastopami jauni cilvēki, daudzi pāri, dažas ģimenes, klusām garām paslīd žiperīgs melns kucēns ar saimnieci. Pie galdiņa ērti iekārtojusies vēl kāda suņa saimniece ar savu mīluli. Ar velosipēdiem uz dažām minūtēm ieradušās arī sportiskas dāmas treniņtērpos.

Galvenā darbība nenorisinās uz skatuves, viss notiek zem klajas debess – kādus 15 metrus tuvāk ieejai. Zem nojumītes, kura koncertu laikā glābj apmeklētājus no lietus, tagad izklāts liels ekrāns un otrpus tam – projektors un klēpjdators, bet abās pusēs ekrānam novietotas skandas. Pie iekārtām darbojas divi vīrieši, un, kad viss noregulēts, jau sāk rādīt filmu. Kino apmeklētāju skaits palielinās pamazām, vidēji kino vienlaikus skatās vairāki desmiti cilvēku. Tiek aizņemti pēdējie galdiņi zem lielajiem saulessargiem vistuvāk bufetei. Tā ir siltākā un smaržīgākā vieta estrādē, turklāt arī rosība pie bufetes ir lielākā.

Sākas kino, cilvēki nāk un iet, ierejas suns, ieraudas bērns, taču tas atmosfēru nebojā. Skan smiekli un līdzjūtīgas nopūtas. Tad pamazām aizvien vairāk satumst, bet bufete joprojām ir pamanāma īpaši labi, arī ekrāns tumsā labāk redzams un kļūst vieglāk izsekot notikumu gaitai.

Kino seanss beidzas vēlu, kad parādītas vairākas filmas. Parasti sākumā ir kino bērniem, bet vakarpusē jau animācijas filmu vietā sāk demonstrēt mākslas filmas pieaugušajiem – gan populāras, gan mazāk zināmas.

Seanss pārdesmit skatītājiem

Šovasar brīvdabas kino estrādē “Pūt, vējiņi!” liepājnieki un Liepājas viesi varēja apmeklēt katru ceturtdienas vakaru no 12.jūnija līdz 28.augustam. Jau trešo sezonu pēc kārtas šo bezmaksas sarīkojumu ar Liepājas Kultūras pārvaldes finansiālo atbalstu piedāvā SIA “APPART”. Organizatori stāsta, ka ir nolēmuši pasākumā kaut ko mainīt, lai pievilinātu vairāk apmeklētāju. “Mēs gribam piešķirt kinoseansiem kādu dzirksteli,” stāsta Ainārs Sauka, viens no kino demonstrētājiem. Viņi atzīst, ka ir nodarbināti arī ar citiem projektiem, tāpēc nākamās sezonas norises vēl neesot skaidri zināmas. “Iespējams, mainīsim kino demonstrēšanas vietu vai uzaicināsim kādu vakara vadītāju, tāpat noteikti mainīsim filmu repertuāru,” stāsta Asnāte Šmidberga. Filmas, kuras dalībnieki noteikti negrib ieviest brīvdabas kino repertuārā, ir populāri grāvēji, kādus tradicionāli izrāda Latvijas kinoteātros. “Mēs vēlamies parādīt tādas latviešu filmas, kuras nenonāk līdz kino “Balle”,” skaidro “APPART” pārstāve.

Apmeklētāju skaits seansos ir bijis ļoti atšķirīgs, jo liela ietekme uz apmeklētību ir arī laika apstākļiem. Taču, apmēram, divdesmit skatītāju ir katru reizi. “Esam veduši brīvdabas kino arī uz citām pilsētām,” Asnāte skaidro. “Tur viss bija pārpildīts, ļaudis nāca, jo tā bija laba iespēja piedzīvot ko neparastu.” Projekta autori uzskata, ka liepājnieki nenovērtē bezmaksas kino un neuzskata to par ko īpašu. “Iespējams, ja uzliksim ieejas maksu, skatītāju būs vairāk,” bēdīgi konstatē Asnāte. Viņa atceras, ka brīvdabas kino sezonas atklāšana 12.jūnijā pulcējusi vislielāko skatītāju skaitu, jo tajā piedalījās arī grupa “Dzelzs vilks”, studentu teātris “Rikošets” un mīmi no cirka studijas “Beztemata”.

Priecājas par mīmiem un bufeti

Līdz pat sezonas beigām sastapt mīmus kino seansos varēja ik ceturtdienu. Viņi palīdzēja radīt īpašu gaisotni kino seansā, priecēja ar saviem priekšnesumiem un iepazīstināja ar kino repertuāru. Piemēram, 14.augustā sastapām ļoti jauku mīmu pāri – Lindu Zīverti un Kristapu Riežnieku. Linda brīvdabas kino mīma lomā piedalās jau ceturto reizi, bet Kristapam tā bija tikai pirmā.

Būtiska brīvdabas kino sastāvdaļa ir estrādes bufete un jautrās bufetnieces – Ina Žvaģina un Anete Pirktiņa. “Mums šeit patīk, īpaši ceturtdienu vakaros,” smejas jaunietes. Meitenes atzīst, ka apmeklētāju skaits daudzējādā ziņā atkarīgs no laika apstākļiem, jo kurš gan vēlas baudīt kino brīvā dabā –  lietū un vējā. Bufetnieces stāsta, ka skatītāji labprāt iepērk dažādas uzkodas, lai varētu našķoties, skatoties kino. “Visvairāk pērk alu un frī kartupeļus,” piebilst Ina.

Bet aptaujātie skatītāji, no kuriem daudzi uz kino seansiem devušies jau atkārtoti, apstiprina, ka brīvdabas kino ir lieliska iespēja izrauties no mājām, tas ir labs atpūtas veids, turklāt vēl bez maksas! “Protams, nerāda filmas, kuras jebkurš var noskatīties mājās pa televīziju, bet tieši tas ir tas jaukākais – latviešu senie mākslas darbi, un daži asumiņi no ārzemēm jau arī gadās,” saka viena no apmeklētājām. Tie, kas vienreiz noskatījušies brīvdabas kino, labprāt nāk vēl. Sajūsmināti par šo tradīciju ir tūristi, kas norāda, ka šāda tradīcija Liepājai ļoti piestāvot. Tas viss liek domāt, ka kino brīvdabā redzēsim arī citu gadu.

Dace Lūkasa,
“Kurzemes Vārds”

Brīvdabas kino demonstrējumi koncertestrādē “Pūt, vējiņi!” Liepājā jau kļuvuši par tradīciju. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz