Sestdiena, 11. maijs Milda, Karmena, Manfreds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Koši, stāstoši, sirreāli. Maija Tabaka

Koši, stāstoši, sirreāli. Maija Tabaka
Foto: Ģirts Gertsons
09.12.2016 18:05

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Piektdien, 9. decembrī, Liepājas muzejā, atzīmējot Latvijas mākslinieku savienības 75 gadu jubileju, atklāta izcilās latviešu mākslinieces Maijas Tabakas gleznu izstāde “Maija Tabaka. Glezniecība. Retrospekcija”. Lai arī gleznotāja pati atklāšanā nepiedalījās, bija pulcējies liels skaits viņas darbu cienītāji.

“Mana fantāzija likusi darīt to, ko daru. Mani vienmēr interesējusi cilvēka psiholoģija. Dzīve. Ir vērts gleznot dzīvi, jo tā nekad neatkārtojas, iet uz priekšu un mainās,” intervijā laikrakstam “Diena” pirms diviem gadiem sacījusi viena no spožākajām latviešu gleznotājām M.Tabaka, kuras izvēlēto tēlu raksturs ir košs, ekspresīvs, stāstošs, tā izpausmes nereti ir sirreālas.

Mākslinieces gleznu izstāde Liepājā apskatāma pēc muzeja direktores Daces Kārklas ilgiem centieniem.

“Maija Tabaka jau nevienam komentārus vairs neprasa,”

izstādes atklāšanā norādīja D.Kārkla, “un būtu lieki raksturot viņas daiļradi, jo māksliniece ir pazīstama un iecienīta ne vien Latvijā, bet arī ārpus valsts robežām.” 

Māksliniece Līga Ķempe, kura šajā vakarā saņēma kopizstādes “Pilsētas skaņa mākslā” skatītāju simpātiju balvu – dāvanu karti 150 eiro apmērā veikalā “Rūtiņa”, par M.Tabakas izstādi sacīja: “Ir jānāk un jāskatās, katram pašam jāgūst piedzīvojums, skatoties viņas darbos. Katrs ieraudzīs ko savu, jo viņas darbi ir ļoti stāstoši. Arī man pašai savā glezniecībā patīk ielikt stāstu.”

“Vērojot paveikto, – viņa ir māksliniece ar lielām, augstām darba spējām. Viennozīmīgi, viņa ir personība,”

– tā L.Ķempe par izcilo latviešu gleznotāju. “Man patīk, ka Maija ir tāda, kāda viņa ir, pati par sevi vērtība.”

Savukārt izstādes apmeklētāja Inita M.Tabaku nodēvēja par sava laika mākslas ikonu: “Izcila māksliniece.” “Viņas gleznošanas veids ir tāds, ko ne ar vienu citu nesajauksi, īpašs rokraksts,” uzskata Inita. Uzreiz mākslinieci varot atpazīt. “Pēc ieguldītā darba redzams, – tā ir viņas dzīve. Darbi ir koši, krāsaini. Noteikti jānāk skatīties.” 

Liepājas muzejā redzamie M.Tabakas darbi aptver laikposmu no 1968. līdz 2008. gadam. Darbi ir no Latvijas Mākslinieku savienības krājuma, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, Jūrmalas pilsētas muzeja krājuma, mākslas galerijas “Mans’s” kolekcijas un privātkolekcijas. Taču mākslinieces gleznas glabājas arī Tretjakova galerijā Maskavā, Pētera Ludviga kolekcijā, Berlīnes Nacionālajā galerijā, kā arī Nensijas un Nortona Dodžu Baltijas mākslas kolekcijā Zimmerli Mākslas muzejā Ņūbraksvikā, ASV.

Māksliniece saņēmusi daudzus apbalvojumus, kā arī viņai bijušas personālizstādes ne tikai Latvijā, bet arī vairākās citās pasaules valstīs. 1983. gadā par Maija Tabaku izdota grāmata (autors Zigurs Konstants), bet 1976. gadā uzņemta filma ”Nostāsti. Maija Tabaka” (režisors Hercs Franks), izdota arī Līgas Blauas grāmata “Maija Tabaka. Spēle ar dzīvi”, u.c.

Maijas Tabakas darbu retrospektīvā izstāde Liepājas muzejā būs skatāma līdz 26. februārim. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz