Otrdiena, 7. maijs Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kur svinēt Vasaras Saulgriežus?

Kur svinēt Vasaras Saulgriežus?
21.06.2012 07:07

Atslēgvārdi

Vasaras saulgriežu svinēšana ir vieni no gaidītākajiem svētkiem Latvijā, kad vairums cenšas izrauties līdz kādai piepilsētas pļavai, lauku radu mājām vai paziņu piemājas dārziņam. Tomēr netrūkst arī tādu, kam gada īsākajā naktī nākas palikt pilsētas mūros.

23. jūnija vakarā ikviens tiek aicināts uz Liepājas koncertestrādi “Pūt, vējiņi!”, kur Rūdolfa Blaumaņa Viļņu Jānis sniegs īsu pamācību mīlēšanā, skanēs līgodziesmas, degs jāņuguns un līdz saullēktam varēs ballēties kopā ar grupu “3 Jāņi”.

Vispirms pulksten 20 Liepājas Tautas teātra aktieri pēc Rūdolfa Blaumaņa lugas “Īsa pamācība mīlēšanā” motīviem līgotājiem režisores Ināras Kalnarājas vadībā izstāstīs un izrādīs Viļņu Jāņa piedzīvojumus.

Izrādes “Īsa pamācība mīlēšanā” sižetam izmantoti Rūdolfa Blaumaņa humoristiskie stāsti. Lugas darbība norisinās 19. gadsimta Latvijā – bagātajam saimniekdēlam Jānim pienācis laiks atrast līgavu, bet vecāku noskatītā meitene viņam nav pa prātam. Izvēlēties no apkārtnes daiļavām izrādās ir gana grūti, jo, lai tiktu saimnieces godā daudzas, daudzas meitas gatavas izmantot dažādas viltības. Tāpēc, lai atrastu savu īsto un vienīgo, Jānis nolemj izlikties, ka ir zaudējis dzirdi… Jūs jau zināt, ka īstie mīlnieki beigās “dabūsies” un viss būs laimīgi, pa vidam izsmejoties arī par visādiem jokiem un pārpratumiem. Titullomā Jānis Muižnieks, bet viņa iemīļoto Ilzi atveidos Linda Grosgale.

Savukārt Rucavas lauku kapela “Paurupīte” pēc pulksten 22 visus aicinās dziedāt līgo dziesmas un kopā ar Viļņu Jāņa saimi iekurt jāņuguni. Bet no pulksten 23.00 līdz 4 ikviens līgotājs varēs no sirds izdancoties kopā ar grupu “3 Jāņi”, kurā apvienojušies Ērgļu Jānis, kurš plašākai publikai zināms kā Andris Ērglis, Strazdu Jānis kas ir vienīgais īstais Jānis šajā kopānijā, un Kupču Jānis jeb Māris Kupčs.

Ieejas maksa uz šo pasākumu ir diferencēta dažādām līgotāju grupām. Līgām, Jāņiem un bērniem līdz 12 gadiem, uzrādot personas apliecinošus dokumentus, ieeja būs bez maksas. Līgotājiem pensijas gados biļete maksās 1.50 Ls, bet visiem pārējiem biļete maksās divreiz dārgāk, ja vien viņi nepapūlēsies nopirkt to iepriekš Liepājas Latviešu biedrības nama kasē par diviem latiem.

Groziņš ar svētku mielastu var būt līgotāju pašu sagādāts, bet Jāņu alu un citus gardumus varēs iegādāties arī koncertdārza “Pūt, vējiņi!” restorāna “Barons Bumbier’s” ierīkotajā vasaras kafejnīcā.

Līgotājiem, kuri vēlas svinēt laukos

Ziemupē
Ceturtdien, 21. jūnijā, pulksten 20 “Laikās” notiks Vasaras saulgriežu svinēšana. Līdzi jāņem pagājušā gada vainags, 27 zālīšu pušķītis, ziedu un ozzollapu vītne ugunskuram, kā arī cienasts.

Bārtas pagastā
Ceturtdien, 21.jūnijā, no pulksten 18 pie Kultūras nama notiks Vakara tirgus. Bet pulksten 20 sāksies Līgo svētku ielīgošana “Sagaidām(i) Jāņa dienu”. Piedalīsies Bārtas Kultūras nama pašdarbības kolektīvi. Būs kopēja ugunskura iedegšana, alus un siers.

Rucavas pagastā
Ceturtdien, 21. jūnijā, pulksten no 17 Papes “Vītolniekos” – Zāļu vakars. Pulksten 19 – Jāņu ielīgošana, pulksten 21 – saulrieta svētīšana jūrmalā, no pulksten 23 – Jāņu nakts svinēšana, bet pulksten 4 – Saules gaidīšana un sveikšana.

Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 8 tirgus laukumā sāksies Jāņu tirgus, pulksten 19.30 Kultūras namā – amatierteātra izrāde “Visi radi kopā”. Pulksten 21.30 Kultūras nama dārzā būs Līgo vakara ieskandināšana ar latvju dančiem un kopīgu ugunskura iedegšanu. Bet no pulksten 22.30 – zaļumballe kopā ar grupu “Velves”.

Bunkas pagastā
Ceturtdien, 21. jūnijā, pulksten 13 visi tiek gaidīti uz Zāļu dienu “Māliņu” pļavās.

Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 23 pie Kultūras nama – Līgo vakars kopā ar grupu “Tandēms” no Vērgales.

Virgas pagastā
Piektdien, 22. jūnijā, pulksten 12 skolas parkā notiks Līgo ieskandināšana.

Gramzdas pagastā
Piektdien, 22. jūnijā, pulksten 15 centrā sāksies ielīgošana tautiskā garā.

Priekulē
Piektdien, 22. jūnijā, pulksten 11 pie “Top” veikala sāksies Līgo ieskandināšana “Jo dziedājā, jo skanēja”.

Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 21 Valta birzī notiks Līgo svētku balle kopā ar Raivi Bruži un draugiem.

Vecpils pagastā
Piektdien, 22. jūnijā, pulksten 19 pie Saietu nama notiks Vasaras saulgriešu koncerts.

Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 22 pie Saietu nama norisināsies pasākums “Līgo Vecpilī”.

Grobiņas pagastā
Piektdien, 22. jūnijā, pulksten 20 pie Dubeņu Kultūras centra notiks ielīgošanas koncerts “Sanākat, Jāņu bērni”.

Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 23 parka brīvdabas estrādē būs Jāņu nakts balle “Pie Jāņa”.

Kalētu pagastā
Sestdien, 23. jūnijā, iecerēti dažādi turnīri: pulksten četros sāksies makšķerēšanas sacensības, pulksten 10 – skolas sporta laukumā būs strītbola, pulksten 13 – volejbola mači. Bet pulksten 21 visi tiek gaidīti Kalētu Priediena “Līgo parkā” uz Vasaras Saulgriežu svinēšanu “Līgo veci, līgo jauni”.

Medzes pagastā
Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 22 pie pagasta pārvaldes varēs sildīties ballēties kopā ar grupu “Blice” no Brocēniem.

Grobiņā
Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 23 pilskalna brīvdabas estrādē iedegs Līgo ugunskuru kopā ar ansambli “Tev”. Ballē spēlēs grupa “Rietumkrasts”.

Gaviezes pagastā
Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 21 pie sporta laukuma varēs skatīt teātra izrādi “Nomaldījušās sirdis Skroderdienās”. Pēc tam būs Līgo nakts balle ar Aldi Briljonoku.

Pāvilostā
Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 18 Upesmuižas parka estrādē sāksies Kultūras nama izrāde “Meitiņa”, kuras režisore ir Marita Horna. Pulksten 23 notiks Jāņu ielīgošana jautros deju ritmos, bet papardes zieda meklējumos līdzēs DJ Klāvs un DJ Uģis.

Kazdangas pagastā
Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 21 Līgo laukumā notiks Jāņu lustes. Būs našķēšanās ar sieru, dziesmas Kazdangas folkloras kopas izpildījumā, konkursa “Sakoptākā sēta Kazdangā 2012” apbalvošana, kā arī danči līdz rītam kopā ar duetu “Noris un Viktors”.

Kalvenes pagastā
Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 20.30 Ābelnieku estrādē – Kalvenes Kultūras nama dramatiskā kolektīva pirmizrāde “Līnis Murdā”. Pēc tam no pulksten 21.30 būs zaļumballe līdz rīta gaismai.

Vērgales pagastā
Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 20 Vērgales centra muižas estrādē notiks “Līgo svētki Vērgalē”.

Nīcā
Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 21 parkā notiks pasākums “Līgo Nīcas novadiņš”. Viesus gaidīs Nīcas amatierteātra pirmizrāde “Lielais loms”, kā arī balle kopā ar grupu “Piemare”.

Dunikas pagastā
Sestdien, 23. jūnijā, pulksten 22 Brūnu birzī notiks līgošana kopā ar Annu un Pēteri. Par jautrām dejām gādās Rucavas mzuikanti.

“Kurzemes Vārds”

Andra Gertsona foto

Pagājušajos Jāņos “Pūt vējiņus!” pieskandināja ne tikai līgodziesmas, bet arī brašu dejotāju soļu skaņas ballītei tautiskā garā turpinoties turpinoties līdz gaismiņai.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz