Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kūrorta modes tērpu kolekcija liek atgriezties muzejā vēlreiz

Kūrorta modes tērpu kolekcija liek atgriezties muzejā vēlreiz
Foto: Ģirts Gertsons
22.08.2016 07:09

liepajniekiem.lv

Vēl tikai šonedēļ Liepājas muzejā būs aplūkojami kūrorta modes tērpi no pasaules slavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas. Muzeja vadītāja Dace Kārkla teic, ka apmeklētāju interese ir nedaudz mazāka par pirmo izstādi, kas bija veltīta jūgendstila tērpiem, taču kopumā izstāde ir novērtēta un saistījusi publikas uzmanību.

“Domājam, ka tas ir saistīts ar to, ka Aleksandra Vasiļjeva kolekciju izstādes pašlaik vienlaicīgi apskatāmas vairākās Latvijas pilsētās, piemēram, Rīgā un Ventspilī, kā arī Lietuvā,” D.Kārkla skaidro, kāpēc apmeklētāju, iespējams, nav tik daudz, kā uz pirmo izstādi, kas bija veltīta jūgendstila tērpiem. “Protams, ir publika, kas novērtē, un vēlas redzēt katru Vasiļjeva kolekcijas izstādi. Tā katra par sevi ir brīnums un īpašs notikums.”

D.Kārkla pati bijusi Ventspilī, lai aplūkotu kāzu tērpu kolekciju. Muzeja vadītāja pārliecināta, ka ikvienu izstādi, kas veidota no pazīstamā modes vēsturnieka kolekcijas, ir interesanti apskatīt. “Izstādes nekad nav vienādas, tajās tērpi mainās. Vasiļjeva kolekcijā ir vairāk nekā 150 000 tērpu un aksesuāru. Vienmēr ir interesanti vērot izstāžu iekārtojumu un konceptu,” sacīja D.Kārkla, skaidrojot brauciena iemeslu.

“Izstāde “Kūrorts. Mode. Liepāja” ir nozīmīga tieši Liepājai,” uzsver muzeja direktore, “Vasiļjeva tērpu kolekcijas kontekstā un laikmeta atspoguļojumā mēs cenšamies parādīt Liepājas kā kūrorta spozmi, ko tas piedzīvoja 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā.”

Izstāde ir papildināta ar īpašiem Liepājas vēstures priekšmetiem no Liepājas muzeja krājuma, kolekcionāra Andra Skābes kolekcijas un Andra Ivanova kolekcijas.

“Ar izstādi mēs gribējām uzsvērt, ka Liepājā bija un varētu arī nākotnē būt brīnišķīgs, moderns un stilīgs kūrorts, kur cilvēki brauca ne vien atpūsties un baudīt daudzveidīgo kultūras dzīvi, bet arī stiprināt veselību.

Domāju, ka tas ir pamatoti – tik skaista pludmale kā Liepājā citviet Baltijas jūras krastā nav manīta. A.Vasiļjevs kūrorta modes tērpus ir iepircis tieši šai Liepājas izstādei. Zināmā mērā to var uzskatīt par pasaules pirmizrādi.”

No apmeklētājiem muzeja darbinieki dzirdējuši tikai labas un pozitīvas atsauksmes. “Ja cilvēks atnāk uz izstādi, tā viņu vienmēr aizrauj un pārsteidz, sagādā lielu prieku un emocionālu pārsteigumu,” novērojusi D.Kārkla. Nereti gadās, ka, atnākot pirmo reizi, rodas vēlme to apskatīt vēlreiz. Tāpēc ir cilvēki, kas uz muzeju nāk skatīties izstādi atkārtoti. “Parasti viena apmeklējuma laikā nevar saskatīt visus aksesuārus un detaļas,” paskaidro muzeja direktore. “Arī man ir tieši tāpat. Ikreiz, ieejot izstādē, es pamanu pavisam ko citu, kas iepriekš nebija piesaitījis manu uzmanību.”

Ar A.Vasiļjevu Liepājas muzejs ir vienojies, ka Latvijas simtgadē 2018.gadā būs art deco stila tērpu izstāde, bet 2020.gadā lielajā zālē iecerēta izstāde par bērnu modi. “Būs ne tikai bērnu un guvernanšu tērpi, bet arī rotaļlietas, ratiņi,” ieintriģē D.Kārkla.

Izstāde “Kūrorts. Mode. Liepāja” muzejā būs apskatāma līdz 28.augustam.

Jau vēstīts, ka kūrorta modes tērpi ir viena no jaunākajām A.Vasiļjeva kolekcijām, ko modes vēsturnieks sāka mērķtiecīgi veidot pirms gada, speciāli izstādei Liepājas muzejā, iepērkot tērpus un aksesuārus Eiropas izsoļu namos. Izstāde sniedz ieskatu ne tikai par peldkostīmu modes tendencēm, bet arī prasībām garderobē, ko diktēja izsmalcināto atpūtas vietu tikumi un paradumi. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz