Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kurzeme Otrā pasaules kara beigās

Kurzeme Otrā pasaules kara beigās
12.05.2010 12:13

13.maijā plkst.13 Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9 Latvijas Kara muzeja Otrā pasaules kara vēstures nodaļas vadītājs Valdis Kuzmins Liepājas vēstures skolotājiem,  vecāko klašu skolēniem un ikvienam interesentam lasīs referātu par Otrā pasaules kara beigām Kurzemē.

Šogad aprit 65 gadi kopš Otrā pasaules kara beigām, bet līdz pat šai dienai pastāv jautājumi, uz kuriem nav iespējams dot izsmeļošas atbildes. Viens no šādiem jautājumiem saistīts ar karadarbību Kurzemē 1944./45. gadā.

Vēl aizvien nenorimst diskusija, kuru vienkāršoti varētu raksturot ar jautājumu – tas bija ”Kurzemes katls” vai ”Kurzemes cietoksnis”? Vai armiju grupa ”Nord” (Nord) atradās ielenkumā (tātad ”katls”) un nekādi neietekmēja cīņas Otrā pasaules kara beigās? Vai tomēr tas bija ”cietoksnis”, kurš ar savu sīvo pretestību aizkavēja nacistiskās Vācijas sakāvi.

Šī referāta autoram abi nosaukumi ir propagandas nolūkos pieņemti teritorijas apzīmējumi, kuriem  maz sakara ar militāro situāciju. Viena vai otra apzīmējuma izmantošana ir atkarīga no autoru viedokļa par armiju grupas ”Kurzeme” lomu Otrā pasaules kara beigās. Ja kāds uzskata, ka cīņas Kurzemē bija nevajadzīga spēku piesaistīšana otršķirīgā frontē, tad izmantoto ”katla” apzīmējumu, ja uzskata, ka kaujām bija nozīme, tad izmantota terminu ”cietoksnis”.

Sandra Šēniņa,
Liepājas muzeja galvenā speciāliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz