Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Laikmetīgs risinājums vai necieņa pret meistariem?

Laikmetīgs risinājums vai necieņa pret meistariem?
Foto: Reinis Oliņš/Dziesmu un deju svētki
17.07.2018 07:02

"Kurzemes Vārds"

Dziesmu svētku laikā izstāžu zālē “Rīgas mākslas telpa” atklāja tautas lietišķās mākslas izstādi “Radītprieks”, kas pulcē vairāk nekā 1100 meistaru no 125 tautas lietišķās mākslas kolektīviem, arī daudzus no Liepājas. “Dd studio” veidotais izstādes dizains izraisījis pretrunīgus viedokļus – no uzslavām, ka beidzot ir moderni iekārtota izstāde, līdz nopēlumam un apgalvojumiem, ka tajā meistariem ir izrādīta necieņa.

Izstādē “Radītprieks”, kas iekļauta Latvijas simtgades programmā, vienkopus aplūkojamas tādas tautas mākslas bagātības kā audēju, rokdarbnieku, pinēju, rotkaļu, kokgriezēju un keramiķu darbi. Līdzīgi kā dejotāji un dziedātāji pošas savai piecgades kulminācijai, mācoties repertuāru noslēguma koncertiem, tā studiju dalībnieki un meistari sarūpē savu svētku parādi. Izstāde veidota ne tikai kā darbu parāde, bet arī kā izzinošs ceļvedis, kas vēsta par amata niansēm un posmiem, kas ļauj nonākt līdz gataviem darbiem. Izstādei “Radītprieks” tikuši iesniegti 2187 darbi, taču izlikti ap tūkstoš.

Studijas “Kursa” meistare Milda Dīriņa atzina, ka viņai izstāde kopumā simpatizē un viņa nav sašutusi kā kolēģes no citām Latvijas studijām. “Man katrā ziņā likās interesantāk nekā citās reizēs. Darbu atlase bijusi laba,” viņa vērtēja. Meistarei vienīgi ir iebildumi pret to, ka darbi ar naglām pienagloti un ne visi izvietoti atbilstoši novadiem, kaut kas no Kurzemes atrodas Zemgales novada daļā u.tml. M. Dīriņa uzsver, ka izstāde jāskatās uzmanīgi, to caurskrienot, tiešām var šķist, ka darbu izlikts pamaz, tomēr tā gluži nav.

“Nav tik slikti, kā bija dzirdēts,” atzina studijas “Kursa” vadītāja Ilma Rubene. “Daudzi ir priecīgi, un daudzi ir apbēdināti. Bet necieņa pret darbiem ir liela. Atlase arī nav saprotama. Vienai studijai atlasīti 40 darbi, bet izlikti četri. Kā tu motivēsi cilvēku strādāt, ja atlasē darbus pieņem, bet izstādē to nav?” 

Pretrunīgi vērtētā izstāde “Radītprieks” būs skatāma līdz 26. augustam.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 17. jūlija numurā.

#kvards-20180717-05#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz