Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Latvju un lietuviešu rakstu mijiedarbības atšifrējums

Latvju un lietuviešu rakstu mijiedarbības atšifrējums
26.02.2011 07:00

Divas dienas viesnīcā “Europa City Amrita” norisinājās Liepājas Universitātes rīkotā starptautiskā studentu zinātnes un mākslas darbu konference. Tajā piedalījās projekta “Baltu vienotība zem saules” sadarbības partneri – Šauļu Universitātes (Lietuva), Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārstāvji un mājinieki.

Vērienīgā konferences programma ļāva dalībniekiem apzināt vienojošo un atšķirīgo Latvijas un Lietuvas vēsturē, kultūrā un mākslā.

Konferences atklāšanā ar referātu “Daži kopīgie un atšķirīgie aspekti baltu tautu vēsturē” uzstājās izglītības zinātņu maģistrs Ārijs Orlovskis, referātu “Globalizācijas ietekme baltu tradīciju saglabāšanā” nolasīja Liepājas pilsētas Kulturoloģijas skolotāju metodiskās apvienības vadītāja Baiba Bolšteina.

Studenti strādāja piecās sekcijās: “Baltu kultūras attiecības: pagātne un tagadne”, “Kurzemes un Zemgales reģionu kultūra izglītībā”, “Modernās tehnoloģijas un tradīciju saglabāšana”, “Latvijas un Lietuvas sadarbības daudzveidība” un “Studentu mākslas darbi”. Otrajā dienā konferences dalībnieki devās ekskursijā uz Liepājas novada senākajām apdzīvotajām vietām – Grobiņu un Durbi.

Viesnīcas konferenču zāles priekštelpā bija iekārtota studiju procesā tapušo darbu, kā arī starptautiskās studentu vasaras nometnes dalībnieku gleznu izstāde. Ekspozīcija ir ceļojoša, ar to jau iepazinušies Latvijas Lauksaimniecības universitātes baltu tikšanās dalībnieki, vēlāk tā būs apskatāma Šauļos. Mākslas studentu jaunrades darbos akcentēts kopīgais un atšķirīgais latvju un lietuviešu tautiskajos rakstos, iekombinējot šos ornamentus  mūsdienu interjerā. Par to, cik daudz kopīgais projekts ļauj uzzināt par tuvāko kaimiņu tautu dzīvi, pārdomās dalījās Lauksaimniecības universitātes studentu kluba vadītāja Anita Prūse. Viņa sacīja, ka abu valstu jauniešiem tā ir iepazīšanās no jauna un ļauj attīstīt starpvalstu sadarbību starp Šauļu, Liepājas un Latvijas lauksaimniecības universitāšu akadēmiskajām jauniešu kopienām, kā arī saglabāt un atjaunot baltu tradīcijas, Kurzemes, Zemgales un Šauļu reģionu kultūru. Viņa uzslavēja liepājnieku sarīkoto konferenci. Jelgavas studente Laura Liepkalne arī atzina, ka viņai projekts daudz ko devis, jo ļāvis iepazīt to, kas abām baltu kultūrām kopīgs un kas atšķirīgs.

Liepājas Universitātes asociētā profesore Inta Klāsone atzina, ka projekts palīdz apzināt to, kas vieno Latviju un Lietuvu, ļaujot studentiem iepazīties, kopīgi darboties, un paskatīties uz lietām caur mākslu arī savādāk nekā  līdz šim.

Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz