Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Laukšteins noraida bažas par Liepājas teātra izaugsmes apstāšanos

Laukšteins noraida bažas par Liepājas teātra izaugsmes apstāšanos
Foto: Aigars Hibneris
24.04.2014 10:58

LETA

Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins noraida teātra zinātnieces Edītes Tišheizeres paustās bažas, ka Liepājas aktieru trupas izaugsme varētu apstāties, jo līdz ar jaunajiem aktieriem teātrī nav ienācis jauns un spēcīgs režisors, kurš par aktieriem domātu ilgtermiņā.
Kā intervijā “Rietumu radio” uzsvēra Laukšteins, Liepājas teātra repertuārs ir pilns ar izaicinājumiem un aktieriem tiek dotas visas iespējas nemitīgai izaugsmei.

“Šobrīd par aktieru trupu ilgtermiņā domāju es kā teātra vadītājs, kurš ir atbildīgs par šiem jauniešiem no pašas pirmās dienas, kad radās ideja par jauna kursa veidošanu,” sacīja Laukšteins. “Mans uzdevums ir katram aktierim dot iespēju sevi parādīt ļoti lielā un atbildīgā uzdevumā. Ja aktieris ir slinks, neviens dievs, galvenais režisors vai vēl kāds nespēs viņam palīdzēt. Kā jau jebkurā citā profesijā.”

Liepājas teātra štata galvenā režisora klātbūtne netiks risināta administratīvi – ja organiskā ceļā izaugs kāds režisors, kurš varēs uzņemties atbildību par teātra māksliniecisko seju, šāda iespēja viņam tiks dota, sacīja Laukšteins.

Viņš gan atzina, ka priecātos, ja teātrī šāds galvenais režisors būtu, jo repertuāra veidošana prasa daudz laika, un viņš kā teātra direktors patlaban dara divus darbus.

Tišheizere iepriekš intervijā “Rietumu radio” Liepājas teātra jauno aktieru paaudzi novērtēja kā ārkārtīgi spēcīgu, no kuras varētu izveidot ko līdzīgu Jaunajam Rīgas teātrim, tomēr līdz ar ārkārtīgi spēcīgo jauno aktieru kursu Liepājasteātrī nav ienācis tikpat spēcīgs režisors.

“Liepājas teātris kāpj ar jaunajiem aktieriem, taču esmu uzmanīga, vai šis kāpiens nebūs īsāks, nekā mēs gribētu, jo ar ārkārtīgi spēcīgo jauno aktieru kursu nav ienācis tikpat spēcīgs režisors, kas par viņiem domātu un turētu rūpi ilgākā laikā,” sacīja Tišheizere.

Liepājas teātrī iestudētie režisora Dž.Dž.Džilindžera pikantie stāsti “Dekamerons SPA stilā”, kuru pirmizrāde notiks piektdien, 25.aprīlī, būs provokatīva izrāde, kas izaicinās pieredzējušo skatītāju uztveri, intervijā “Rietumu radio” sacīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Laukšteins norādīja, ka izrādi ir ļoti grūti ielikt kādā noteiktā žanrā.

“Kad noskatījos izrādi, mani šis darbs uzrunāja, taču diezgan ilgi lauzīju galvu, kas tas varētu būt – komēdija vai drāma,” sacīja Laukšteins. “Sev esmu noformulējis – provokatīva komēdijdrāma. Šīs sešas sievietes, kuras izveido pulciņu SPA, cenšas būt atklātas savā pieredzē. Tur arī ir tā provokācija.”

Šai izrādei ir līdzības ar Džovanni Bokačo slaveno darbu “Dekamerons”, jo arī šeit tiks stāstīti stāsti, tomēr izrāde tapusi pēc angļu rakstnieces Fejas Veldones romāna motīviem. Veldones romānā tiek izstāstīti 16 stāsti, no kuriem uz teātra skatuves iestudēti ir seši, sacīja Laukšteins.

Kā stāsta Liepājas teātra direktors, šajā laikā bija paredzēta pirmizrāde Konstantīna Bogomolova iestudējumam, taču dažādu iemeslu dēļ, kas saistīti ar lieliem skandāliem Maskavā un Krievijā gan ap Bogomolovu, gan māksliniekiem kopumā, viņš ierasties nevarēja. Līdz ar to Bogomolova iestudējums tiek pārcelts uz nākamo sezonu.

Romāns “Dekamerons SPA stilā” sarakstīts 2007.gadā, un ne tikai nosaukumā, bet arī darba struktūrā vērojamas paralēles ar Bokačo 14.gadsimtā sarakstītajām novelēm, kurās, bēgot no mēra, kādā villā satiekas vairākas sievietes un vīrieši, kas laika vilcināšanas nolūkā stāsta pašu piedzīvotus stāstus par mīlestību, cilvēku gribasspēku un citām tēmām.

Arī Veldones romānā stāsti ir tie, kas veido darba struktūru, tikai 21.gadsimtā sievietes bēg nevis no slimības, bet stresa pilnās dzīves.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz