Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ledus pele izkausēta!

Ledus pele izkausēta!
17.01.2011 07:00

Atslēgvārdi

Sestdien Liepājas Leļļu teātrī valdīja svētku noskaņa, jo tur notika pirmizrāde šā gada pirmajam iestudējumam “Ledus pele”, ko kopā ar daudziem rūķiem iestudējis Rihards Belte.

Un, kā jau svētku reizēs pienākas, bija gan ziedi, gan dāvanas, kā arī komplimenti par to, ka radīts kas neierastāks.  

Izrāde “Ledus pele” tapusi pēc kādreizējās Liepājas Leļļu teātra butafores – rekvizitores, tagadējās radio “SWH” Liepājas studijas radio balss Katarīnas Šternas uzrakstītas pasakas. Šis jau ir otrais darbs, ko viņa speciāli radījusi iestudēšanai Liepājas Leļļu teātrī. K. Šterna stāsta, ka pēc “Ziemas siera” pirmizrādes Leļļu teātra direktors Rihards Belte viņai sacījis, ka ir tapušas ļoti feinas skices kostīmiem, runcītim, pelītei un rūķim, tāpēc derētu uzrakstīt kādu pasaku, kur tās varētu likt lietā. “Es ilgi lauzīju galvu, līdz, būdama Rīgā, par šo tēmu parunāju ar savu tēti (multiplikāciju filmu sērijas “Avārijas brigāde” animators Māris Putniņš – aut.piez.). Viņš man teica: “Kas var būt vienkāršāks! Pele ledū iesalusi un kaķi viņu glābj. Pele izkūst un sāk ar kaķiem draudzēties, apliecinot, ka labākā dāvana ir draudzība.” Tā ka pasakas ideja pieder Mārim,” ar panākuma lauriem padalās K. Šterna. Pasaku viņa uzrakstījusi trīs nedēļu laikā. “Nebija ne ilgi, ne grūti, bija forši, viņa raksturo darba tapšanas procesu. Liepājniece ir apmierināta arī ar gala rezultātu, tas ir, ar izrādi: “Ir ļoti interesanti, man patīk doma, ka viss norisinās sapņu pasaulē. Tā jau ir, ja vienu darbu dara vairāki cilvēki, tad rezultāts ir labāks, jo ir vairāk ideju.”

R. Belte teic, ka viņš ar K. Šternas tēti Māri Putniņu ir pazīstams no jaunības dienām un ar viņu sadarbojies vairākkārt. “Brīžam, kad Mārim nav laika, viņš saka, lai paņemu Kati. Ābols no ābeles tālu nekrīt, un Dievs arī viņai ir devis. Kate ir laba stāstniece, viņai ir laba un raita valoda. Sākums ir labs un daudzsološs, taču, lai augtu šajā jomā, ir daudz jāstrādā, ar talantu vien ir par maz. Viņa vizuāli to ainu redz kinematogrāfiski, tāpēc citiem nākas pasvīst,” saka R. Belte.

Palīdzīgu roku izrādes tapšanā viņam sniedza gan scenogrāfi Varis Siliņš un Zigrīda Atāle, gan horeogrāfe Aina Apene, gan grupas “Credo” bijušais mūziķis Edgars Silacērps, kurš iestudējamam sarakstījis roķīgu mūziku. “Ir patīkami strādāt ar profesionāļiem. Manuprāt, ir izveidojusies nestandarta izrāde. Ja būtu literārais materiāls spēcīgāks un mazliet citādāka tēma, tad varētu pretendēt uz “Spēlmaņu nakts” balvu,” uzskata R. Belte.

Bet ko saka skatītāji par šo nestandarta izrādi? “Man vairāk patika tie brīži, kad dziedāja. Un arī kaķīši biji interesanti,” vērtē septiņus gadus vecais Ralfs, kuram biļeti uz Leļļu teātri atnesa Ziemassvētku vecītis. “Dāvana bija laba,” priecīgs ir puika. Redzēto slavē arī viņa mamma Vera Ozola, kuras darbadienas rit Valsts policijā: “Izrāde varbūt nav piemērota pašiem mazākajiem bērniem. Man patika atraktivitāte – dejošana un dziedāšana. Iestudējums pagāja ļoti ātri. Interesanti bija tas, ka dekorācijas izrādes laikā tika uzliktas.”

Otrā “Ledus peles” pirmizrāde notiks šosvētdien, un tad aktieri Signe Apse, Dace Doroškeviča, Lita Belte un Dainis Laugalis gaidīs bērnus, lai kopīgiem spēkiem atkal atkausētu mazo radībiņu.

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”


“Ledus pelei” ir interesanti kostīmi, kas darināti no lietām, ko katrs varam atrast savā guļamistabā. 


Izrādes režisors Rihards Belte saņem veltes no pasakas “Ledus pele” autores Katarīnas Šternas un viņas atvasītes.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz