Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājā būs skatāma vēsturiskā fantāzija “Mehāniskais Veidenbaums”

Liepājā būs skatāma vēsturiskā fantāzija “Mehāniskais Veidenbaums”
Foto: Publicitātes
24.10.2017 13:12

LETA

Atslēgvārdi

4.novembrī, pulksen 21.00 mūzikas klubā “Fontaine Palace” būs skatāma vēsturiskā fantāzija “Mehāniskais Veidenbaums”, kas veltīta dzejnieka Eduarda Veidenbauma 150. jubilejai, aģentūru LETA informēja producente Anita Enikova.

Pasākumā ar laikmetīgās mākslas palīdzību aicinās iepazīt Veidenbauma zinātniskās intereses un 19. un 20.gadsimta mijas latviešu inteliģences dzīvi.

Vēsturiskā fantāzija ir trīs filozofu skatījumi par Veidenbauma 1894. gadā tapušo darbu “Apcerējumi iz mekānikas”, kas papildināti ar dzīvās animācijas un skaņu etīdēm. “Mehāniskā Veidenbauma” tēls tiek veidots, balstoties vēsturiskās liecībās par tā laika latviešu studentu dzīvi Tērbatā, Veidenbauma vēstulēs, dzejā un publicistikā, bet galvenokārt viņa darbā “Apcerējumi iz mekānikas”.

“Šis apcerējums nebija revolucionārs darbs dabaszinātnēs, bet drīzāk bija iecerēts kā vienkāršāko mehānikas principu skaidrojums sava laika tehnoloģijās un primāri bija adresēts latviešu zemniecībai. Veidenbaums uzskatīja, ka pareiza un ekonomiska spēka lietošana ne tikai spētu uzlabot zemnieku dzīves labklājību, bet arī ļautu vērsties pret viņu apspiedējiem. Vienlaikus “Mehāniskais Veidenbaums” ir alegorija par pasauli kā mehānismu un tā tiek izspēlēta kā ceļojums starp dažādiem laikmetiem, kas aicina uz pārdomām par dzejnieka daiļradē rodamajām tēmām: cilvēka būtību, dzīvi un nāvi, apziņu un ķermeni,” skaidroja Enikova.

Šajā notikumā mijiedarbojas intelektuālās vēstures pētniecība un mākslas procesi, sniedzot neierastu skatījumu uz Veidenbauma nozīmi Latvijas ideju vēsturē un mūsdienās. Veidenbauma tekstu interpretācijā radošā komanda piedāvā posthumānisma ievirzē balstītu vīziju, kas ir nebijis notikums Latvijas kultūras telpā, piebilda Enikova.

Projekta radošo komandu veido filozofi Andrejs Balodis, Ainārs Kamoliņš un Andris Hiršs kopā ar dzīvās animācijas māksliniekiem un elektroniskās mūzikas pārstāvjiem. Režisore ir Justīne Vaivode

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz