Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājā norisināsies ikgadējais starptautiskais festivāls “Skaņas dienas”

No 27. maija līdz 4. jūnijam Liepājā, Kuršu ielā 20, Liepājas Universitātē un kultūrvietā ”Pegaza pagalms” norisināsies ikgadējais starptautiskais starpdisciplinārais festivāls ”Skaņas dienas”, informē festivāla producente Paula Vītola.

Liepājā norisināsies ikgadējais starptautiskais festivāls “Skaņas dienas”
Foto: Publicitātes
19.05.2023 10:03

liepajniekiem.lv

Šā gada festivāls veltīts starptelpas meklējumiem vizuālajā mākslā, audio kultūrā un literatūrā. Festivāls ir satikšanās un sadarbības platforma jaunajiem māksliniekiem, mūziķiem, studentiem, profesionāļiem un citiem skaņā, mākslā, mūzikā un tehnoloģijās ieinteresētajiem.

Skaņas un teksta mijiedarbe tiks atklāta un pētīta dažādās formās – notiks radošās darbnīcas, audiovizuālu performanču vakari, izstāde, dzejas, radošo tekstu lasījumi, mākslinieku prezentācijas, aktivitātes ģimenēm un bērniem, paraugdemonstrējumi, kā arī citas aktivitātes.

Ar izstādes atklāšanu un performancēm 27. maijā tiks atklāts festivāls. Izstāde veltīta skaņas un teksta mijiedarbes atklāšanai, un tajā piedalās mākslinieki Artūrs Punte un Diana Lelis, kā arī Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studenti.

Izstāde būs apskatāma visu festivāla nedēļu līdz 4. jūnijam.

Līdz 29. maijam interesentiem ir iespēja pieteikt dalību festivāla centrālajai aktivitātei – radošajām darbnīcām starptautiski pazīstamu mākslinieku vadībā, ar iespēju apgūt unikālas metodes un tehnikas mākslinieciskajai jaunradei, nedēļas garumā radot dažādu formu mākslas darbus un performances.

Darbnīcas norisināsies no 30. maija līdz 3. jūnijam un to rezultāti tiks prezentēti festivāla noslēguma performanču programmas ietvaros.

Foto: Publicitātes

Skaņas skulptores, dzejas producentes un iekļaujošā feminisma aktīvistes Antje Greie-Ripati (Antye Greie-Ripatti) vadībā būs iespēja pētīt un veidot skaņas – ieklausīties, kritizētēt un reflektēt, atverot ausis šī brīža pasaulei un meklējot personīgo māksliniecisko pozīciju.

Dalībnieki aicināti radoši pētīt tādus jautājumus kā: Kas ir politiskā skaņa? Kas ir kolektīvā skaņa? Kā veidot pozīciju, izmantojot skaņu? Vai skaņa var būt transformatīva?

Programmētājas, mākslinieces un pasniedzējas Olīvijas Džekas (Olivia Jack) radošajā darbnīcā būs iespēja apgūt vizualizāciju ar mākslinieces izstrādāto dzīvās programmēšanas video sintezatoru ”Hydra”.

Eksperimentālā mūziķa, skaņas un teksta mākslinieka Frīdemana Dupelius (Friedemann Dupelius) darbnīcā būs iespēja izmēģināt un meklēt dažādus formātus skaņu, domas un/vai fikciju sintēzei: – Skaņas Rakstus, Skaņu Fikciju, Eksperimentālas Radiolugas un epistēmiskus DJ setus.

Skaņu mākslinieka un arhitekta Maksima Šenteļeva vadībā dažādās neparastās vietās Liepājas pilsētas vidē dalībnieki tiks aicināti izmantot vidi kā skaņrades instrumentu un tajā atrastos objektus – kā skaņu rīkus.

Radošajā darbnīcā ”Skaņa, Medijs un Teksts”, izvēloties sev tuvākos materiālus un medijus, dalībnieki veiks radošus eksperimentus, radīs un attīstīs savus mākslas darbus dzejnieka un mākslinieka Artūra Puntes vadībā.

Komponists, pianists un improvizators Platons Buravickis dalībniekiem piedāvās apgūt dažādas analogas un digitālas metodes skaņas sintēzei un dalīsies savā pieredzē – izmantot improvizāciju skaņdarba radīšanā.

Skaņas mākslinieks, lektors un viens no interneta radio platformas ‘’Tīrkultūra/Unexpected Sources Audio Gallery Radio’’ veidotājiem Reinis Semēvics iepazīstinās ar metodēm un tehnikām skaņas kompozīcijas veidošanā, digitālu efektu lietošanā un skaņas izmantošanu radošu ideju realizācijā.

Bagātīgo ”Skaņas dienu” radošo darbnīcu klāstu papildinās īsā formāta radošā darbnīca 30. un 31. maijā no pulksten 17 līdz 19, ko vadīs pētnieks un digitālais skaņas mākslinieks Tobiass Hartmans (Tobias Hartmann) – būs iespēja apgūt dažādus tiešsaistē pieejamus bezmaksas rīkus interaktīvu audiovizuālu mākslas darbu jaunradei.

2. jūnijā visas dienas garumā notiks literatūrai un eksperimentiem veltītās aktivitātes – Elīnas Bākules-Veiras un Ivara Šteinberga lasījumi un īsā formāta radošās darbnīcas, ar iespēju apgūt unikālas skaņu dzejas radīšanas un performēšanas metodes.

Vakars noslēgsies ar Liepājas Universitātes jauno rakstnieku lasījumiem un multimediālām performancēm.

”Skaņas dienu” noslēguma vakarā 3. jūnijā notiks radošo darbnīcu rezultātu prezentācijas un daudzveidīga un eksperimentāla skaņu performanču programma, kurās piedalīsies radošo darbnīcu vadītāji: Platons Buravickis, Frīdemans Dupelius, Artūrs Punte, Maksims Šenteļevs, Olīvija Džeka un Reinis Semēvics.

Piedalīsies arī vairākas eksperimentālās mūzikas apvienības un mākslinieki: Rabenau un Mellamellene ar klausāmdzeju, teksta un mediju māksliniece Diana Lelis sinerģijā ar elektroniskās mūzikas mākslinieku Mahi F. Bukimi, mediju māksliniece Paula Vītola, audivizuālais organisms Trihars un citi.

Savukārt, visām vecuma grupām, īpaši ģimenēm ar bērniem, ir aicinājums apmeklēt atvērtās radošās darbnīcas 28. maijā.

Paula Vītola un Krista Dintere izveidojušas radošo darbnīcu sēriju ”Maņas – skaņas” projekta Latvijas Skolas Soma ietvaros, un festivāla atvērto darbnīcu dienā šīs darbnīcas būs pieejamas plašākam apmeklētāju lokam.

Darbnīcās tiks pētītas dažādas klausīšanās metodes ar vai bez tehnoloģu palīdzības, kā arī iepazītas dažādas skaņas radīšanas un ierakstīšanas metodes, neparasti mikrofoni un instrumenti.

Teksta un mediju māksliniece Diana Lelis aicina uz dzej-kolāžas darbnīcu, (jaun)atklājot veidus, metodes, likumus un sistēmas radošai domai – – iedarbināt ‘motoriku’ īs-stāstu izveidē.

Apzinot jaunas kultūrvietas, 30. maijā festivāla ietvaros notiks arī Huana Duartes Regino (Juan Duarte Regino) performance Tirgus ielā 9, Jaunliepājas kultūras centrā ”Fosfors”.

Duarte ir Somijā dzīvojošs meksikāņu mākslinieks, kurš veido mākslas darbus ar vides skaņām, lai pētītu veidus, kā uztvert dabu un tehnoloģijas. Līdz 30. jūnijam Duarte ir jauno mediju kultūras centra RIXC rīkotā Baltijas un Ziemeļvalstu mākslas, zinātnes un tehno-ekoloģiju rezidenču programmas mākslinieks

Pieteikuma formu un aprakstus darbnīcām, kā arī pilnu festivāla programmu un citu informāciju atradīsiet festivāla mājaslapā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz