Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas 17.-19. gs. interjera muzejs aicina uz “Hoijeres nama godībām”

Sestdien, 11. martā, atzīmējot Liepājas 17.-19. gs. interjera muzeja ”Hoijeres kundzes viesu nams” pirmo gadadienu, pilsētas iedzīvotāji un viesi tiek aicināti uz ”Hoijeres nama godībām”, lai ar plašu dienas programmu kopīgi atzīmētu šo notikumu, informē interjera muzeja vadītāja Ieva Dzintare.

Liepājas 17.-19. gs. interjera muzejs aicina uz “Hoijeres nama godībām”
Foto: Kārlis Volkovskis
07.03.2023 13:17

liepājniekiem.lv

Pulksten 11 sāksies ”Hoijeres nama godības” ar manteļskursteņa maizes krāsns kurināšanu un maizes cepšanu, klātesošajiem piedāvājot iespēju nogaršot turpat maiznieka Aivara Ozola cepto maizi un iepazīties ar maizes cepšanas procesu.

Savukārt no pulksten 12, paralēli maizes cepšanai, ”Hoijeres krogā” par muzikālu noskaņu rūpēsies etnomūziķis un akardeonists Ēriks Zeps, kura saknes ir Latgalē un kuru bieži var sastapt arī kā grupas ”Rikši” un ”TKP/tā kā pērn” dalībnieku.

Pulksten 13 interesenti aicināti pievienoties bezmaksas ekskursijai muzeja ekspozīcijās, kur zinošu stāstnieku pavadībā būs iespējams piedzīvot vēsturiskā nama burvību, uzzināt nedzirdētus faktus par Liepājas vēsturi, Hoijeru un Stenderu dzimtām, kā arī plašāk iepazīties ar unikālajiem 17.-20. gadsimtu interjera priekšmetiem. Vietu skaits bezmaksas ekskursijā ierobežots.

Šajā laikā Hoijeres istabās būs iespējams sastapt arī muzeja vēsturisko tērpu repliku autori Daci Lanku, kura pastāstīs par muzejam darināto apģērbu tapšanas procesu un niansēm, kā arī apmeklētājiem būs iespēja pielaikot atsevišķus 17.-18. gadsimtu tērpu elementus.

Interjera muzeja pirmās gadadienas pasākuma ”Hoijeres nama godības” apmeklētājiem, tikai šajā dienā, visas dienas garumā būs iespējas aplūkot ēkas restaurācijas darbu laikā atrasto Holandes zelta dukātu, kas kalts 1802. gadā. Tā svars ir 3,45 grami, un izgatavots no 983 zelta proves. Šis unikālais atradums vērtējams kā lielisks starptautisko tirdzniecības sakaru apliecinājums.

Monēta kalta laikā, kad Nīderlande daļēji bija atkarīga no Francijas. 1795. gadā Francijas armija iebruka un okupēja Apvienotās provinces, un reorganizēja to par marionešu Batavijas Republiku, kas pastāvēja līdz 1806. gadam.

Simbolisku monētu ar Hoijeres nama iniciāli vienā pusē būs iespējams izkalt arī apmeklētājiem rotkaļa un kalēja Andra Grebja vadībā.

Tāpat visas dienas garumā interjera muzeja pagrabstavā būs pieejamas radošās darbnīcas un rotaļas bērniem.

Plašu norišu programmu apmeklētājiem dienas garumā būs iespējams piedzīvot arī Hoijeres nama iekšpagalmā.

No pulksten 13 līdz 16 iekšpagalmā būs iespējams vērot un apsveicināties ar zemnieku saimniecības ”Silkalni” krāšņajiem putniem – zosīm, pīlēm, vistām, fazānu un pat pāvu. Pasākuma būs iespēja darbībā vērot kokgriezumu amatnieku Kārli Ziediņu no Talsu novada Laidzes pagasta.

Pulksten 14, pakaviem klaudzot, nama iekšpagalmā piestās arī staltie ”Jura staļļu” zirgi.

Viens no centrālajiem dienas notikumiem pulksten 14 būs seno deju grupas ”Ballare” paraugdemonstrējumi un danči, kuros varēs redzēt populāru 17. un 18. gadsimta sociālo deju priekšnesumus. Kopīgā deju apgūšanā un dančos būs iespēja iesaistīties ikvienam, kas to vēlēsies.

Savukārt no pulksten 16 piedzīvosim folkloras kopas ”Atštaukas” pavasara un ”kaimiņu būšanas” piepildītu priekšnesumu un rosīšanos.

Visas dienas garumā ”Hoijeres krogā” un ”Stendera konditorejā”, kā arī Hoijeres pagalmā būs pieejami ēdieni un riktes.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz