Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas ainavas nekad neapnīk

Liepājas ainavas nekad neapnīk
Foto: Egons Zīverts
07.02.2019 07:01

"Kurzemes Vārds"

Liepājas ebreju kopienas namā Kungu ielā sestdien notika liepājnieka, mākslinieka, ilggadēja metalurga Eduarda Kaplāna kārtējās personālizstādes atklāšana. Varētu teikt, ka personālizstādes atklāšana dzimšanas dienas priekšvakarā jau kļuvusi par mākslinieka tradīciju. Apsveikt viņu ar šo notikumu bija ieradušies draugi, paziņas un, protams, bijušie kolēģi.

Eduardam Kaplānam vienmēr paticis zīmēt – gan bērnībā, gan brieduma gados, vienīgi mūžīgi tam trūcis laika, un tikai pēc aiziešanas pensijā radusies izdevība vairāk pievērsties savam vaļaspriekam – glezniecībai. Un tāpēc gados vairs ne jaunais mākslinieks ir ļoti ražīgs un viņam aizvien netrūkst darbu, ko izrādīt cienītājiem. “Gads bija sarežģīts, tomēr kaut ko jaunu ir izdevies radīt. Kā vienmēr, manas gleznas veltītas ģimenei, pilsētai un jūrai. Tiesa, ir nelieli izņēmumi – klusā daba “Viens” un pazīstamā austriešu mākslinieka Gustava Klimta gleznas “Higieja” kopija (gleznas “Medicīna” fragments). Audekla oriģināls nav saglabājies, un es ar milzīgu entuziasmu ķēros pie gleznas atdarināšanas pēc fotoattēla. Man pašam šķiet, ka sanāca skaisti,” šoreiz savas izstādes atklāšanā pastāstīja E. Kaplāns.

Jūrmalas parks, Kūrmājas prospekts, Šaurā, Ludviķa, J. Dubelšteina iela, jūras ainavas – apmeklētāji ievēroja, ka pie E. Kaplāna darbiem gribas uzkavēties, tāpat šķiet, ka mākslinieks apveltīts ar īpašu talantu – dāvināt prieku ar savām gleznām. Jāpiebilst, ka pagājušā gada beigās E. Kaplāns piedalījās arī tēlotājmākslas ikgadējā izstādē Liepājas muzejā, kurai darbus ekspozīcijai atlasīja stingra, profesionāla žūrija.

Interesanti, ka mākslinieka darbi un idejas rod turpinājumu arī citos radošos projektos. Piemēram, jaukie kleizmeri – E. Kaplāna tāda paša nosaukuma grafisko darbu sērijas personāži – pārcēlušies uz ļoti gaumīgi un skaisti noformētiem cita ļoti talantīga Liepājas meistara – Jeļenas Krilovas dekoratīvajiem šķīvjiem. Divi dekoratīvie šķīvji ar kleizmeriem arī izlikti arī izstādē, bet visjaunākais šāds mākslas priekšmets kā dāvana tika pasniegts ārkārtējai un pilnvarotai Izraēlas vēstniecei Latvijā Lironai Bar-Sadē. “Brīnišķīgi, ka Eduardam Kaplānam nav apdzisusi radošā iniciatīva, nav izsīkušas idejas un vēlēšanās zīmēt,” apsveicot mākslinieku dzimšanas dienā un ar kārtējās izstādes atklāšanu, sacīja Atklātā sabiedriskā fonda “Liepājas ebreju mantojums” pārstāve Ilana Ivanova un novēlēja māksliniekam vēl daudzus gadus priecēt liepājniekus ar lieliskiem darbiem.

E. Kaplāna gleznu izstāde būs skatāma visu mēnesi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz