Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas ebreju glābšanas stāsti skatāmi izstādē

Liepājas ebreju glābšanas stāsti skatāmi izstādē
Foto: no Liepājas muzeja krājumiem
23.07.2019 13:09

liepajniekiem.lv

No 24.jūlija pulksten 17 Liepājas muzeja filiālē ”Liepāja okupācijas režīmos”, K. Ukstiņa ielā 7/9, Otrā pasaules kara laika modes tērpu izstādes ietvaros būs skatāma Liepājas muzeja veidota tematiskā izstāde ”Taisnīgie starp tautām Liepājā”, kas atklāj Liepājas ebreju glābšanas stāstus Holokausta laikā (1941–1945), informē muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Skangale.

Kā uzsvēra šīs izstādes satura autore un muzeja vēsturniece Anna Norvele, Liepājā un tās apkārtnē zināmi 11 ebreju glābšanas stāsti. Viens no tiem beidzās traģiski, bet pārējos desmit gadījumos tika izglābti 30 ebreji. ”Taisnīgā starp tautām” tituls piešķirts 26 cilvēkiem. Tas ir goda tituls, ko Izraēlas oficiālais memoriāls ”Jadvašem” piešķir cilvēkiem, kas Holokausta laikā riskēja ar savu dzīvību, glābjot ebrejus.

Vācu okupācijas laikā (1941–1945) tika iznīcināta gandrīz visa Liepājas ebreju kopiena. Divas lielākās nogalināšanas akcijas notika 1941. gada 24.–25. augustā un 15.–17. decembrī. 1942. gada jūlijā izveidoja Liepājas geto, kur ievietoja tos ebrejus, kas vēl bija dzīvi – lielākoties tie bija profesionāļi, ko nodarbināja piespiedu darbā vācu armijas labā – mehāniķi, elektriķi, amatnieki u.c.

1943. gada oktobrī geto likvidēja un tā iemītniekus pārveda uz Mežaparka koncentrācijas nometni Rīgā. Tur viņus nosūtīja uz dažādām darba nometnēm vai nogalināja. 1944. gadā, tuvojoties padomju armijai, viņus pārveda uz Vāciju, lielākoties Štuthofas koncentrācijas nometni.

Izstāde būs apskatāma līdz 30. decembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz