Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas garnizons – atjaunotajā Latvijā

Liepājas garnizons – atjaunotajā Latvijā
Foto: Egons Zīverts
23.10.2017 07:05

"Kurzemes Vārds"

Piektdien, 20. oktobrī, Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos” svinīgi atklāja tematisko izstādi par Liepājas garnizonu atjaunotajā Latvijā. Izstāde veltīta Latvijas simtgadei un ilggadējiem muzeja sadarbības partneriem – Latvijas Republikas bruņoto spēku vienībām Liepājā.

“Šis ir viens no pirmajiem pasākumiem, ar ko mēs atzīmējam Latvijas simtgades sagaidīšanu, kam gatavojamies nākamgad,” uzsvēra Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla, paužot gandarījumu, ka tieši šī izstāde par sarežģīto laiku no 1991. gada līdz mūsdienām un Liepājas garnizona attīstību ievada svētku sarīkojumu ciklu.

“Ja neciena savu vēsturi, tad tautai nav nākotnes. Tāpēc man patiess prieks par šīs vēsturiskās izstādes izveidi. Liels paldies tās organizatoriem!” atklājot izstādi, uzsvēra Liepājas domes deputāts Vilnis Vitkovskis.

Savukārt Jūras spēku flotiles štāba priekšnieks komandkapteinis Valdis Stanka pauda gandarījumu, ka izstādē ir gan ko pašiem atsaukt atmiņā, gan ko jaunajai paaudzei parādīt un pastāstīt. “Un varbūt arī mūsu nelabvēļiem te būtu, ko redzēt, lai saprastu, cik maz mums kādreiz bija un cik stipri mēs tagad esam kļuvuši,” piebilda komandkapteinis.

Apsveikuma runās izskanēja vēlējums rādīt šo izstādi jaunajai paaudzei, jo tieši te jūtama dzīvā vēsture, ir labs pamats patriotiskajai audzināšanai.

Atklāšanā piedalījās Liepājas garnizonā dislocēto vienību un Liepājas pilsētas domes pārstāvji, jaunsargi, nacionāli patriotisko organizāciju pārstāvji, pasākumu kuplināja Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestra Jūras spēku grupa. Izstādē var iepazīties ar Liepājas garnizonā dislocēto vienību attīstību un vēsturi. Te skatāmas fotogrāfijas, formas tērpi, zīmotnes, ekipējuma priekšmeti u. c., kurus eksponēšanai atvēlējušas Liepājas garnizona vienības un kolekcionārs Juris Raķis.

“Vislielākais paldies Jurim Raķim, jo bez viņa mums šī izstāde būtu ciets rieksts,” pauda D. Kārkla, norādot, ka J. Raķa kolekcijā esot tādi priekšmeti, kādu nav pat muzejā. Direktore arī atgādināja, ka ar J. Raķi jau daudzus gadus izveidojusies ļoti laba sadarbība. Vēstures pētnieks un kolekcionārs saņēma pateicību no bruņotajiem spēkiem un krūšu nozīmi.

Pats J. Raķis savukārt aicināja militāro vienību pārstāvjus palūkoties, vai kādā noliktavā nav atrodams, kas vēl varētu noderēt vēstures krājumu papildināšanai. “Varbūt nevajag sazāģēt gabalos, bet saglabāt, lai ir pašiem, ko paskatīties, un jaunajiem, ko parādīt. Tā mēs to savu vēsturi kopīgiem spēkiem turam un veidojam,” sacīja J. Raķis.

Izstāde Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 būs skatāma līdz 30. decembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz