Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas interjera muzejā atklās Viktorijas laika rotaslietu izstādi

Otrdien, 19. decembrī, pulksten 17 Liepājas 17.-19. gadsimta interjera muzejā svinīgi atklās Viktorijas laika rotaslietu izstādi, kur būs skatāmas 19. gadsimta rotas no Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas.

Liepājas interjera muzejā atklās Viktorijas laika rotaslietu izstādi
Foto: Kārlis Volkovskis
13.12.2023 09:48

liepajniekiem.lv

Izstādes atklāšana notiks, klātesot pašam modes vēsturniekam un kolekcijas īpašniekam Aleksandram Vasiļjevam, informē interjera muzeja vadītāja Ieva Dzintare.

Izstādē būs aplūkojami dažādi rotu un aksesuāru veidi, kas atspoguļo Viktorijas laikā valdošās rotu tendences Eiropā, sākot no jostu sprādzēm, Portbouquet ziedu turētājiem, greznām piespraudēm, šatelīnām, auskariem, diadēmām, rokassprādzēm ar iekļautiem antīko grieķu un romiešu tēlu atveidiem, līdz pat jūgendstila krāšņajām matu sprādzēm, ko raksturo rotājumi ar savītu ziedu motīviem.

Foto: Kārlis Volkovskis

19. gs. pamatoti tiek dēvēts par industrializācijas gadsimtu. Eiropas pilsētās priekšplānā izvirzījās buržuāzija ar savām morāles un ģimenes vērtībām, labklājības un bagātības priekšstatiem.

1837. gadā Lielbritānijas tronī stājas Viņas Majestāte karaliene Viktorija, kuras laikmets bija ievērojams ar savu atturīgo attieksmi un stingrību ģimenē, tostarp attiecībā pret mīlestību un bērniem.

Šajā periodā tiek radītas piespraudes – Love Knots (Mīlestības mezgli), kas bieži tika izgatavotas no zelta imitācijas, dēvētas par Pinchbeck – nosaukums atvasināts no juveliera Kristofera Pinčbeka (Christopher Pinchbeck) uzvārda, kurš 18. gs. sākumā Londonā radīja jaunu metāla sakausējumu no krīta un cinka.

Tas izskatījās diezgan cienījami un pateicoties daudz zemākajām izmaksām, salīdzinājumā ar zeltu, to ļoti iecienīja buržuāzija.

Foto: Kārlis Volkovskis

19. gs. vidū no šī materiāla tā tika izgatavoti daudzi rotājumi – jostu sprādzes, Portbouquet ziedu turētāji, saktas, šatelīnas, auskari, diadēmas un rokassprādzes.

Jauna rotaslietu iezīme Viktorijas laikmetā bija to masveida ražošana, kas radās vienlaicīgi ar industrializāciju. Parādījās juvelierizstrādājumu ateljē, kas radīja masveidā izgatavotas rotaslietas, tādējādi samazinot to izmaksas.

Tieši pateicoties karalienei Viktorijai, modē ienāk rotaslietas, kurās izmantotas dabīgu matu pīnes vai matu lokas, kas ierāmētas stikla ietvarā; neprecētām meitenēm raksturīgas rotas – koraļļi, tirkīzs, emalja, itāļu mozaīkas un nelielas dabīgās pērles.

Par īpašu 19. gs. modes iezīmi kļūst pārī savienotas platas rokassprādzes, kuras valkāja uz plaukstas locītavām. Tās bieži tika izgatavotas no melna samta lentes, kurai piestiprināta apzeltīta metāla aizdare ar akmens vai stikla rotājumu.

Tās ir bagātīgi pārstāvētas Aleksandra Vasiļjeva fonda kolekcijā un būs aplūkojamas izstādē.

Foto: Kārlis Volkovskis

1890. gados Eiropā dzima jauns mākslas virziens – Modernisms (Art Nouveau), ko dēvē par Jūgendstilu. To raksturo rotājumi ar savītu ziedu motīviem, putnu, kukaiņu, sikspārņu un rāpuļu attēli un ziedu raksti. Tās bija piespraudes, matu sprādzes, kuloni, rokassprādzes. Rotas lietu izgatavošanā bieži lietoja sudrabu, emalju un atlējumu.

Tieši Modernisma laikmetā beidzās karalienes Viktorijas valdīšana, kura devās mūžībā Vaita salā 1901. gadā.

Izstādē iekļauti arī unikāli 19. gs. vēdekļi, rokassomas un citi dāmu aksesuāri, kas rada ļoti pievilcīgā laikmeta piegaršu.

Viktorijas laika rotu izstāde Liepājas interjera muzeja otrajā stāvā, Stenderu konditorejā būs apskatāma no 2023. gada 20. decembra līdz 2024. gada 28. aprīlim.

Izstādi veido Liepājas muzejs sadarbībā ar modes vēsturnieku Aleksandru Vasiļjevu un Aleksandra Vasiļjeva fondu Lietuvā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz