Pirmdiena, 20. maijs Venta, Salvis, Selva
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas interjera muzejam pasniegs īpašu dāvinājumu – 17. gadsimta paklāja kopiju

Ceturtdien, 16. maijā, pulksten 13 Liepājas interjera muzejā “Hoijeres kundzes viesu nams”, Azerbaidžānas Republikas vēstniecība Latvijā un Azerbaidžānas atklātā akciju sabiedrība Azerkhalča (Azərxalça), atzīmējot Latvijas un Azerbaidžānas diplomātisko attiecību 30 gadu jubileju, pasniegs īpašu dāvinājumu – Hoijeres kundzes privātajām telpām darinātu 17. gs. paklāja kopiju.

Liepājas interjera muzejam pasniegs īpašu dāvinājumu – 17. gadsimta paklāja kopiju
Publicitātes attēls no izstādes “Azerbaidžānas paklāji. Pagātnes un mūsdienu sinerģija” atklāšanas Liepājas muzejā. Attēlā: Azerbaidžānas vēstnieks Latvijas Republikā (no kreisās), V.E. Elnurs Sultanovs, Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla, dāvinājuma iniciators – Azerkhalča (Azərxalça) valdes priekšsēdētājs Emins Mammadovs un Liepājas pašvaldības domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš. (Foto: Kārlis Volkovskis)
10.05.2024 13:55

liepajniekiem.lv

Paklāja dāvināšanas ceremonijas aculieciniekiem būs iespēja iepazīties ar video materiāliem, kas atspoguļo paklāja darināšanas procesu, tā vecināšanas tehniku un izmantot iespēju iztaujāt Azerkhalča valdes priekšsēdētāju Eminu Mammadovu par paklāju aušanas tradīcijām, informē Liepājas muzeja Ārējo sakaru koordinatore Linda Rozentāle-Roze.

Atbilstoši senajām paklāju aušanas tradīcijām, rokām darinātie Azerkhalča tekstila izstrādājumi ir ar blīvu tekstūru un viengabalainu, bārkstainu virsmu.

Paklāju aušanas prasme un amata meistaru noslēpumi tradicionāli tiek nodoti no paaudzes paaudzē, tā nodrošinot šī tautas mākslas veida ilgtspēju.

Muzejam darinātais paklājs ir veidots kā precīza Hoijeres kundzes laika paklāja kopija un pielietojot pārbaudītas metodes, ieguvis 17. gadsimtam atbilstošu, vecinātu izskatu.

Liepājas muzeja, Azerbaidžānas Republikas vēstniecības Latvijā un Azerbaidžānas atklātās akciju sabiedrības Azerkhalča sadarbība aizsākās 2023. gadā, kad visu jūnija mēnesi Liepājas muzejā pirmo reizi bija skatāma Azebaidžānas paklāju izstāde “Azerbaidžānas paklāji. Pagātnes un mūsdienu sinerģija”.

Izstādē bija apskatāmi 14 oriģināli, Azerbaidžāņu tradicionālajā paklāju aušanas tehnikā rokām izgatavoti vilnas paklāji, atklājot vairākas Azerbaidžāņu paklāju veidu grupas ar apakšgrupām, kas ģeogrāfiski saistītas ar dažādiem Azerbaidžānas reģioniem: Gubas, Širvānas un Baku, Gazahas, Gendžes, Karabahas un Nahčivanas.

Izstādes kolekcija uz Liepāju atceļoja no Vīnes (Austrijā) un pēc eksponēšanas Liepājas muzejā, tā aizceļoja uz Berlīni (Vācija), tā iezīmējot Liepāju Eiropas izstāžu kartē.

Izstādes Liepājas muzejā atklāšanu pagodināja Azerbaidžānas vēstnieks Latvijas Republikā, V.E. Elnurs Sultanovs un Azerkhalča valdes priekšsēdētājs Emins Mammadovs.

Abi kungi ar lielu interesi apskatīja ne tikai Liepājas muzeja centrālās ēkas ekspozīcijas, bet apmeklēja arī Liepājas 17.–19.gs. interjera muzeju “Hoijeres kundzes viesu nams”.

Šī apmeklējuma laikā radās ideja, ka muzeja interjeru varētu papildināt ar īpaši šim muzejam izgatavotu 17. gadsimta paklāja kopiju.

Mammadova kungs dalījās savā pieredzē par vairāku gadsimtu senu paklāju darināšanu, ko vairākkārt ļoti veiksmīgi ir realizējis Azerkhalča profesionāļu kolektīvs un dāsni piedāvāja muzeja interjeru papildināt ar īpaši Liepājai izgatavotu 17. gadsimta paklāja kopiju.

Kopš 2010. gada tradicionālā Azerbaidžānas paklāju aušanas māksla ir iekļauta UNESCO Cilvēces Nemateriālā Kultūras Mantojuma reprezentatīvajā sarakstā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz