Otrdiena, 7. maijs Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā atklās Anitas Arbidānes darbu izstādi

Piektdien, 17. maijā, pulksten 17 Liepājas muzejā atklās gleznotājas Anitas Arbidānes darbu izstādi “Māksla uz paplātes”, ko muzejs veido sadarbībā ar mākslas centru “Zuzeum”, informē muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste  Rasa Zālīte.

Liepājas muzejā atklās Anitas Arbidānes darbu izstādi
Anita Arbidāne, “Dzīves metamorfozes” (Foto: Normunds Brasliņš)
26.04.2024 11:08

liepajniekiem.lv

Izstādē lielākoties būs skatāmas Anitas Arbidānes gleznas no mākslas centra “Zuzeum” mākslas priekšmetu kolekcijas, kā arī vairāki mākslinieces jaunākie darbi, kas tapuši speciāli šai izstādei Liepājas muzejā.

Izstāde “Māksla uz Paplātes” Liepājas muzejā ir mākslinieces Anitas Arbidānes darbu retrospekcija, kas aptver 16 gadu aktīvas mākslinieciskās darbības posmu kopš Latvijas Mākslas Akadēmijas absolvēšanas 2008. gadā līdz pat mūsdienām.

Anita Arbidāne. Foto: no personīgā arhīva

Anitas Arbidānes darbos uzmanību saista atturīgie, aristokrātiskie, smalki izstrādātie gleznojumi, izsmalcinātas detaļas un tēli.

Mākslinieces darbos apvienojas klasiskās glezniecības un vēsturiskā laika stils ar mūsdienu detaļām, kas darbos ievītas tik nemanāmi un pašsaprotami, ka nemanot tiek nojaukta laikmetu barjera.

Anitas Arbidānes gleznas aizrauj ar savu dekoratīvismu un tēmas dažādību, taču vienojošais elements ir interese par cilvēku, figurālo glezniecību, klasiskiem sižetiem un klasisku akadēmisku izpildījumu.

Daudzus darbus caurvij gastronomiski motīvi, no gleznām skatītāju kārdina puskailas sievietes ar vārītiem omāriem, eklēriem, persikiem un baklažāniem, sulīgi augļi pretnostatīti pūstošiem it kā atgādinot par laicīgās dzīves nepastāvīgo un trauslo dabu.

“Māksla uz paplātes” ir kā Svētā vakarēdiena un furšeta apvienojums, kur katrs var izvēlēties sev tīkamāko veidu, kā izprast redzēto, iedziļināties mākslas vēstures simbolos un zemtekstos vai vienkārši baudīt vizuāli estētiskas bildes.

Anita Arbidāne, ”Madonna ar kartupeli”. Foto: Normunds Brasliņš

Māksliniece 2008. gadā absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Figurālās glezniecības meistarklasi un izstādēs regulāri piedalās kopš 2004. gada.

Viņas darbnīca ir patvērums. Tur, starp eļļas krāsām, otām un mākslas grāmatām, viņa var justies patiesi mierā ar sevi.

Tikai gleznojot māksliniece sastopas ar iedvesmu – skaisto sajūtu, kad radošais process pārņem pilnībā un viņai atliek tikai tam sekot un gleznot.

Izstādes scenogrāfijas autors – mākslinieks Kristians Brekte.

Izstāde Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, būs aplūkojama līdz 22. septembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz