Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā būs skatāma Artura Pērkona fotoizstāde

Ceturtdien, 10. augustā, pulksten 17 Liepājas muzeja anfilādē atklās mākslinieka Artura Pērkona fotoizstādi ”Skices”. No apjomīgā fotogrāfiju arhīva, kurš kārtojies brīžiem neatkarīgi no autora, izstādei izvēlētas septiņas attēlu kolekcijas, informē muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte.

Liepājas muzejā būs skatāma Artura Pērkona fotoizstāde
Liepājas promenāde no putna lidojuma. (Foto: Arturs Pērkons)
01.08.2023 11:27

liepajniekiem.lv

Izstādes “Skices” koncepcija veidota, apzinot vēlmi parādīt A. Pērkona mākslinieciskās darbības dažādību.

Foto arhīvs veidots kopš 80. gadiem, kad autors ar dažādu intensitāti fotografējis Liepāju, cilvēkus un mākslu.

Šis periods ietver gan analogo fotogrāfiju – filmu laiku, diapozitīvu šarmu, melnbalto fotogrāfiju, gan digitālā foto periodu līdz mūsdienām: pilsētas fotogrāfiju no putna lidojuma jeb ar dronu uzņemtiem attēliem.

Izstādei atlasītajās attēlu kolekcijās tverti cilvēki, pilsētvide – ielas, pagalmi un arhitektūra, šrote jeb AS “Liepājas metalurga” lūžņu placis, Liepāja no putna (drona) lidojuma, attēli, kas ir brīvi no mākslīgiem pavadošiem teksta uzslāņojumiem un Ziemeļu forti.

Kā astotais elements izstādē “Skices” ir iecerēts video, par kura saturu pagaidām autors klusē. Zināms, ka video skaņu celiņa autors būs arhitekts un skaņu mākslinieks Maksims Šenteļevs.

Izstādes scenogrāfs ir mākslinieks Varis Siliņš.

A. Pērkons ir liepājnieks, dzimis 1956. gadā un kopš 90.gadu beigām viņš dzīvo un strādā Rīgā.

Kādreizējā Rīgas Politehniskajā institūtā (Rīgas Tehniskajā universitātē) viņš ieguvis būvinženiera izglītību, bet 2006.gadā Dānijas Tehniskajā Universitātē (DTU) apguva būvakustikas zināšanas un šobrīd tā ir autora pamatnodarbošanās kompānijā “Akukon-Būvakustika”.

A. Pērkons arī pasniedz kursu “Akustika” Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Par fotogrāfiju interesējies kopš 1967.gada. Strādājis gan ar analogo foto, savā laboratorijā attīstot bildes, gan palīdzot veicināt digitālās fotogrāfijas ēru 90.gadu Rīgā, gan apgūstot mūsdienu drona tehnoloģijas.

Šobrīd viņš sevi vairs nesauc par profesionālu fotogrāfu, uzskatot savus drona lidojumus par amatiera hobiju. Paralēli vienmēr klātesoša bijusi mīlestība pret mūziku, kā arī videogrāfiju.

A. Pērkons ir arī fotogrāfiju grāmatas ”Liepājas sajūtas” (2005 Nordik) autors.

2002. gadā A. Pērkons atvēra izstādi, kurā dokumentējis virkni būvobjektu, sadarbībā ar uzņēmumu ”Nams”.

Arturs Pērkons. Foto: Inese Kalniņa

Arhitekts Uldis Pīlēns par viņu ir teicis: ”Arturs Pērkons, manuprāt, ir viens no nedaudzajiem arhitektu aprindās atzītajiem fotogrāfiem Latvijā, kurš patiešām spēj saredzēt un sajust arhitektūras būtību. Nenoliedzami Arturs ir personība – arhitektūras trīsdimensiju realitāti viņš papildina ar savu redzējumu, kādēļ veidojas jauna, interesanta realitāte.”

Šī ir pirmā Artura Pērkona izstāde Liepājas muzejā, kuras ideja un koncepcija tapa rekordātrā laikā, bet autors izaicinājumu pieņēma un izstāde ”Skices” Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16/18, būs aplūkojama līdz 10. septembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz