Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā atvērs monogrāfiju par mākslinieku, scenogrāfu, gleznotāju Ēvaldu Dajevski

16. jūnijā pulksten 16 Liepājas muzejā, Kūrmājas pr. 16/18, interesentus iepazīstinās ar tikko izdoto Mg.art. Dzintras Andrušaites monogrāfiju par mākslinieku, scenogrāfu, gleznotāja un grāmatu ilustratoru Ēvaldu Dajevski (1914-1990), informē muzeja pārstāve Rasa Zālīte.

Liepājas muzejā atvērs monogrāfiju par mākslinieku, scenogrāfu, gleznotāju Ēvaldu Dajevski
Foto: apgāds “Jumava”
14.06.2022 11:01

liepajniekiem.lv

Grāmatas autore Dzintra Andrušaite saistošā valodā raksta par mākslinieka bagāto un radoši piepildīto mūžu, balstoties uz saviem pētījumiem arhīvos, bibliotēkās un muzeju krātuvēs, iekļaujot intervijas un sarakstes šī bagātīgi ilustrētā izdevuma trīs daļās ‒ Latvijā, Vācijā un Amerikā.

Vistuvākais Latvijā pavadītais darbīgās dzīves posms māksliniekam bijis Liepājā. Te viņš mācījies mākslas skolā, bet no 1940. līdz 1944. gadam bijis dekorators Liepājas teātrī.

Mākslinieka iztēle un fantāzija uzplauka brīnišķīgos skatuves iestudējumos ‒ Ā. Adāna baletā ”Korsārs”, Dž. Pučīni operā ”Bohēma”, R. Vāgnera operā ”Klīstošais holandietis” un vēl daudzos citos.

Grāmatā sniegts ieskats arī lieliskā Liepājas teātra darbībā 20. gadsimta četrdesmito gadu sākumā.

Pēc smagiem pārdzīvojumiem Vācijas darba nometnē, Ēvaldam Dajevskim atspirgt palīdzēja profesionālās darbības atsākšana bēgļu organizētajā Mērbekas Latviešu teātrī Vācijā (1945-1949).

Katrā izrādē Dajevska talants ”uzbūra” neaizmirstamas dekorācijas un kostīmus. Viņš bija personība, kas ar savu mākslu un gribasspēku palīdzēja latviešiem pārdzīvot gadus bēgļu statusā.

Dodoties projām no Eiropas, Ēvalds Dajevskis ar ģimeni nonāca ASV. Nerimtīga zināšanu un profesionālās meistarības nostiprināšana sniedza panākumus un profesionālu gandarījumu.

Ēvalda Dajevska dalība amerikāņu kinematogrāfā, pazīšanās ar izcilām amerikāņu mākslinieku personībām paplašināja redzesloku.

Viņa skatuves vizuālais noformējums tika īstenots uz lielām skatuvēm, kur Amerikas latviešu teātru ansambļi sniedza savas neaizmirstamās izrādes ‒ A. Brigaderes ”Princese Gundega un karalis Brusubārda”, B. Skultes dejas izrādi ”Koklētājs un velns”, kā arī A. Jansona mūziklu ”Gundega”.

Īpašs stāstījums ir par Ēvalda Dajevska glezniecību ‒ emocionālu, krāsām bagātu un ar viņam vien raksturīgu vēstījumu. Tas ir tik mūsdienīgs un satraucošs, ka šķiet, mākslinieks tikai nupat atstājis savu molbertu, otas māla vāzē un darāmo darbu skices.

Grāmatas atklāšanas pasākumā piedalīsies apgāda ”Jumava” vadītājs Juris Visockis, grāmatas autore Dzintra Andrušaite un mākslinieka dēls Pēteris Dajevskis. Būs viesi arī no Amerikas ‒ ALA’s Kultūras Fonda.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz