Sestdiena, 18. maijs Inese, Inesis, Ēriks
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā notiks zinātniskā konference “Laikmeti. Cilvēki. Likteņi”

Liepājas muzejā notiks zinātniskā konference “Laikmeti. Cilvēki. Likteņi”
Foto: No Liepājas muzeja krājuma
08.03.2016 16:48

liepajniekiem.lv

23. martā Liepājas muzejā notiks zinātniskā konference ”Laikmeti. Cilvēki. Likteņi”, kas veltīta emigrācijas tēmai 19. gadsimta beigās un 20. gadsimtā, portālu informēja Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.

Kaut arī konferences galvenais tematiskais akcents ir likts uz emigrācijas jautājumiem, kas skar izceļošanu no Liepājas ostas, pētnieki akcentēs emigrācijas nozīmi dažādu paaudžu izceļotāju vidū, vērtēs emigrācijas cēloņus laikmetu skatījumā, kā arī runās par izceļotāju dzīvi un likteņiem trimdā.

Konferencē par emigrāciju caur Liepājas ostu no 1906. gada līdz 1914. gadam tā laika vācu preses atspoguļojumā runās vēsturniece Kristīne Skrīvere, kura vairākus gadus šo tēmu pētīja, būdama Liepājas muzeja galvenā speciāliste, bet pašlaik sākusi strādāt par Cēsu vēstures un mākslas muzeja direktori.

Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes asociētais profesors Ēriks Jēkabsons referēs par kuģu satiksmes atjaunošanu 1920. – 1921. gadā maršrutā Liepāja-Ņujorka-Liepāja. Savukārt Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Etnogrāfijas nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja, Dr. hist. Irisa Priedīte raksturos latviešu sētas un mājas Brazīlijā 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā.

Latvijas Okupāciju muzeja Publiskās vēstures nodaļas vadītājs, Dr. hist. Uldis Neiburgs runās par latviešu bēgļu laivu akcijām uz Zviedriju Otrā pasaules kara laikā. Latvijas Kara muzeja vēsturniece Ieva Kvāle referēs pat Latvijas brīvības idejas nesējiem okupācijas apstākļos un trimdā, bet Latvijas Zinātņu akadēmijas Baltijas stratēģisko pētījumu centra vēsturniece Kristīne Beķere raksturos nākotnes Latvijas tēlu trimdā.

Konferences dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar Liepājas muzeja veidoto izstādi ”Liepāja-Helifaksa-Ņujorka”, kur eksponēti unikāli priekšmeti, kas raksturo emigrāciju caur Liepājas ostu 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā.

Sadarbojoties ar muzeju un pētniecības centru ”Latvieši Pasaulē”, izstādē eksponēti unikāli priekšmeti,  kuri līdz šim Latvijā nav tikuši izrādīti – oriģināla prāmju līnijas Liepāja-Ņujorka ceļojuma biļete, ASV naturalizācijas dokumenti, “American Express” pārskaitījuma kvīts un daudzi citi tā laika raksturojoši un emigrantiem, kuri izceļoja caur Liepājas ostu, piederējuši materiāli.

Gandrīz 30 gadus Liepāja bija viens no vadošajiem iedzīvotāju izceļošanas centriem Krievijas impērijā. Iedzīvotāju emigrācija caur Liepājas ostu 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā bija viens no Liepājas attīstības veicinošajiem faktoriem.

Tieša nozīme emigrācijas kustībā caur Liepājas ostu bija Liepājas-Romnu dzelzceļam, kas savienoja Liepāju ar visas Krievijas impērijas dzelzceļa tīklu un atviegloja emigrantu nokļūšanu no vistālākajām impērijas guberņām Liepājā.

Otrs nozīmīgs aspekts bija jau tam laikam attīstīta kuģu satiksme – sākotnēji savienojot Liepāju ar citām Eiropas ostām – Brēmeni, Rostoku, Hulli utt., vēlāk – 1906. gadā atklājot tiešo satiksmes līniju Liepāja-Ņujorka, kurai vēlāk pievienoja Kanādas ostu Helifaksu.

Klausītājiem dalība konferencē ir bez maksas, vēlama pieteikšanās līdz 20. martam, zvanot pa tel. 29605223.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz