Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā notiks zinātniskā konference ”Liepāja Latvijas Neatkarības karā, 1918-1920”

Liepājas muzejā notiks zinātniskā konference ”Liepāja Latvijas Neatkarības karā, 1918-1920”
Foto: No Latvijas Kara muzeja
19.04.2017 13:22

liepajniekiem.lv

11. un 12. maijā Liepājas muzejā norisināsies zinātniskā konference ”Liepāja Latvijas Neatkarības karā, 1918–1920”.

Konferences mērķis ir veicināt pētījumus par dažādām ar Liepāju un tās apkārtni saistītām norisēm un procesiem Neatkarības kara laikā un iepazīstināt ar tiem sabiedrību. Konferencē uzstāsies pārstāvji no desmit dažādām institūcijām, informēja Liepājas muzeja muzejpedagoģe Zane Goldmane.

Konferencē par politisko situāciju Liepājā 1919. gada janvārī runās vēsturnieks Jānis Šiliņš (Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīvs). Kārlis Dambītis (Latvijas Okupācijas muzejs; Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija) referēs par tēmu ”Latvijas Pagaidu valdības bruņoto vienību formēšana 1919. gada pavasarī.” Tai sekos Roberta Rasuma (Latvijas Universitāte) pētījums par Liepājas lomu Bermontiādē, apskatot politiskos un militāros aspektus, bet Aiga Bērziņa (Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūts; Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīvs) prezentēs savu pētījumu par Liepājas cietumu Neatkarības kara laikā, no 1919. līdz 1920.gadam.

Savukārt Mārtiņš Gavars (Latvijas Universitāte) runās par Liepājas apgabaltiesas darbību Latvijas Neatkarības karā, no 1918. līdz 1920.gadam. Ar Liepājas muzeja krājuma materiāliem par Liepāju 1919.–1920. gadā iepazīstinās Rita Krūmiņa, kura pašreiz strādā Liepājas muzejā par  galveno krājuma glabātāju. Kristaps Pildiņš (Latvijas Kara muzejs) iepazīstinās ar rakstiskajām un vizuālajām liecībām Latvijas Kara muzeja krājumā par Liepāju 1919.-1920. gadā. Dienu noslēgs Sanita Dejus (Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde), referējot par tēmu ”Neatkarības cīņu pēdas Liepājas Veco kapu grāmatā”.

12. maijā kā pirmā konferences referente uzstāsies Ilze Kāposta (Latvijas Universitāte), apskatot tēmu “Liepājas posms” Atsevišķās (studentu) rotas darbībā, 1919. gada 6. janvāris – 15. februāris”. Mārtiņš Vesperis (Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs) referēs par tēmu ”Dr. med. Jēkaba Alkšņa (1870–1957) materiāli par Liepāju (1918–1920) Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja krājumā”.

Liepājas muzeja vēsturniece Inna Gīle iepazīstinās ar Kara ārsta Jēkaba Alkšņa (1870–1957) ziņojumu par situāciju Lejaskurzemē 1920. gada 1. janvārī. Zigmārs Gailis (Daugavas muzejs) runās par Liepājas dzelzceļa mezglu Latvijas Neatkarības kara laikā, no 1918. līdz 1920.gadam. Liepājas muzeja vadošā pētniece Uļjana Gintnere referēs par tēmu ”Liepājas pašvaldības veidošanās, 1918. gada novembris – decembris”, bet O. Kalpaka muzeja un piemiņas vietas ”Airītes” muzeja vadītājs Roberts Sipenieks runās par Latvijas Neatkarības kara piemiņas saglabāšanu O. Kalpaka muzejā un piemiņas vietā “Airītēs”.

Konferenci noslēgs vēstures pētnieka Jura Raķa uzstāšanās ar referātu par tēmu ”Latvijas bruņoto spēku formastērpi Neatkarības kara laikā, 1918–1920”.

Klausītājiem dalība konferencē ir bez maksas. Konferencei jāpiesakās līdz 5. maijam, zvanot pa tel. 29605223 vai rakstot e-pastā: [email protected], norādot tematā ”Klausītājs Zin. Konferencē”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz