Trešdiena, 1. maijs Ziedonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā zinātnieku grupa no Zviedrijas veiks unikālās skandināvu apbedījumu stēlas izpēti

Trešdien, 6. septembrī, Liepājas muzejā darba vizītē viesosies zinātnieku grupa no Stokholmas Universitātes, Gotlandes muzeja un Zviedrijas Nacionālā mantojuma pārvaldes, lai veiktu muzeja ekspozīcijā apskatāmās skandināvu apbedījumu stēlas – akmens ar attēlu – izpēti, informē muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Rasa Zālīte.

Liepājas muzejā zinātnieku grupa no Zviedrijas veiks unikālās skandināvu apbedījumu stēlas izpēti
Foto: Liepājas muzejs
05.09.2023 10:43

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Liepājas muzeja ekspozīcijā ”Liepājas novada senvēsture”, sadaļā, kas vēsta par vidējo dzelzs laikmetu, aplūkojamo skandināvu apbedījumu stēlu jeb akmeni ar attēlu 1987. gadā Grobiņas priedulājā atrada arheologs Valērijs Petrenko (Krievijas Zinātņu akadēmijas arheoloģijas institūts).

Stēla ir unikāla ar to, ka tā līdz šim ir vienīgais šāda veida atradums Austrumbaltijā.

Līdzīgas stēlas bijušas plaši izplatītas Gotlandē. Kapakmens saistāms ar skandināvu kultūras tradīcijām un pieskaitāms pie tā saucamajiem piemiņas akmeņiem jeb akmeņiem ar attēliem.

Projekta ”Senie attēli 2.0- Gotlandes akmeņu ar attēliem digitālais izdevums” ietvaros, zinātnieku grupa no Zviedrijas veic visu zināmo stēlu digitalizāciju, un Liepājas muzeja kolekcijā esošā stēla viņiem ir ļoti saistoša.

Kā vēstulē Liepājas muzejam norāda Pērs Vīderstrēms (Per Widerström), tad tikai trīs šāda veida akmeņi ar attēlu ir atrasti ārpus Gotlandes: Liepājas muzeja ekspozīcijā esošā stēla un divas stēlas, kas atrastas Ēlandē, otrā lielākajā Zviedrijas salā.

Šobrīd, ieskaitot Liepājas muzeja krājumā esošo stēlu, ir apzinātas un reģistrētas vairāk nekā 600 stēlas vai to fragmenti.

Vizītes ievaros zinātnieku grupa plāno uzņemt augstas izšķirtspējas fotogrāfijas, ko iekļaut topošajā izdevumā par stēlām.

Papildus tam, ir iecerēts, izdarot apmēram 1 mm dziļu urbumu stēlas aizmugurējā daļā, paņemt paraugus, lai izpētītu akmens izcelsmi. Līdzīgas analīzes veiktas Gotlandē un Stokholmā atrastajām stēlām.

Šāda veida analīzes, kas nenodara kaitējumu vēsturiskajai stēlai, ļautu saprast, vai izejmateriāls ir no Latvijas, vai tomēr no Gotlandes.

Seno attēlu pētnieku grupā ir Sigismunds Ērls (Sigmund Oehrl), arheoloģijas profesors Stokholmas Universitātē, Anderšs Andrēns (Anders Andrén), Stokholmas Universitātes emeritētais profesors, Laila Kicler Ofeld (Laila Kitzler Åhfeldt), Stokholmas Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes pētniece, Mike Fergusons (Mike Fergusson), fotogrāfs, un Viospatia 3D speciālists, Pērs Vīderstrēms (Per Widerström), arheologs Gotlandes muzejā un ģeologs Patriks Hēnsels (Patrick Hänsel).

Laikā, kad zinātnieku grupa veiks vēsturiskās stēlas izpēti, apskatei nebūs pieejama pirmā stāva ekspozīcija ”Liepājas novada senvēsture”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz