Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejs dāvinājumā saņem iepriekš nepublicētu Marisa Vētras vēstuli

Liepājas muzejs saņēmis dāvinājumā iepriekš nepublicētu vēstuli, ko 1934.gadā ar roku rakstījis un parakstījis Mariss Vētra (1901-1965). Tā adresēta Liepājas koncertdzīves organizatoriem, aprakstot aizraujošo un bagāto pilsētas koncertdzīvi pagājušā gadsimta 30. gados, vēsta muzeja pārstāve Madara Pilipa-Matisone.

Liepājas muzejs dāvinājumā saņem iepriekš nepublicētu Marisa Vētras vēstuli
Vēstule A un B puse, 1934.gads 11.jūnijs. (Foto: no Liepājas muzeja krājuma)
06.05.2021 10:27

liepajniekiem.lv

Madara Pilipa-Matisone pastāstīja, ka vēstule rakstīta 1934.gada 11.jūnijā un adresēta Liepājas operas pirmajam direktoram Ernestam Ekšteinam (1872-1941).

“Vēstulē aprakstītas detaļas par plānoto koncertu Liepājas Filharmonijā. Mariss Vētra ierosina izpildīt iepriekš Liepājā neizskanējušas dziesmas koncertmeistares, tajā laikā studentes Lūcijas Garūtas pavadījumā. Viņš iestājas par koncertmeistares honorāru,” stāsta muzeja pārstāve atgādinot, ka 1944.gadā Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā Lūcija Garūta, būdama pianiste, pirmo reizi uz ērģelēm atskaņoja pašas sacerēto kantāti ar Andreja Eglīša vārdiem “Dievs, Tava zeme deg!”.

Liepājas muzeja vēsturnieces, pētot tā laika periodiku, atklājušas, ka laikraksta “Kurzemes Vārds” 1934.gada jūnija izdevumos vairākkārt pieminēts un reklamēts vēstulē apspriestais koncerts Liepājas Filharmonijā, Kūrmājas dārzā, ar M. Vētras piedalīšanos.

Lai gan periodika liecina, ka koncertā nepiedalījās Lūcija Garūta, Mariss Vētra savas karjeras laikā bieži koncertējis kopā ar slaveno pianisti Latvijā un Liepājā.

Mākslas zinātņu doktore Vēsma Lēvalde komentē, ka vēstules rakstīšanas periods M. Vētram bijis ļoti piepildīts: 1934.gadā dziedātājs filmējās Vācijas filmā “Pavasara pasaka”, Nacionālajā Operā bija režisors Ferenca Lehāra operetei “Kalnu dziesma”.

Fakts, ka M. Vētra organizēja koncertu Liepājā šajā tik profesionāli aizņemtajā laikā, liecina par viņa aizrautību ar pilsētu, kurā viņš vēl studiju laikā 1922.gadā kļuva par jaundibinātā Liepājas operteātra premjeru, un vēl vairāk – raksturo 20.gadsimta 30.gadu aktīvo kultūras dzīvi Liepājā, norāda muzeja pārstāve.

Mariss Vētra bija viena no 20.gs. spožākajām un interesantākajām zvaigznēm uz Latvijas operas skatuves.

Viņa personība un radošā darbība aizrāva daudzus koncertmīļotājus Latvijā un Eiropā. Ievērību guvis ne tikai kā dziedātājs un skatuves mākslinieks, bet arī kā ražīgs publicists un vairāku autobiogrāfisku grāmatu autors.

Mariss Vētra, 1926.gads, fotosalons K. Bauls, Rīgā, Aleksandra ielā 17. Foto: no Liepājas muzeja krājuma.
Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz