Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejs piedāvā jaunas muzejpedagoģiskās nodarbības

Liepājas muzejs aicina skolēnus uz trīs jaunām muzejpedagoģiskām nodarbībām, piedāvājot apmeklēt kā Liepājas muzeju, tā arī Liepājas 17.–19. gs. interjera muzeju ”Hoijeres kundzes viesu namu”, vēsta muzeja galvenā muzejpedagoģe Inga Zīverte.

Liepājas muzejs piedāvā jaunas muzejpedagoģiskās nodarbības
Foto: Kārlis Volkovskis
27.09.2023 10:19

liepajniekiem.lv

Šajā mācību gadā Liepājas muzejs, Kūrmājas prospektā 16/18, piedāvā apmeklēt divas jaunas muzejpedagoģiskās nodarbības: ”Iepazīsti Latviešu etnogrāfijā lietotās zīmes” un ”Paula Maksa Berči mantojums Liepājā”.

Nodarbībā ”Iepazīsti Latviešu etnogrāfijā lietotās zīmes” skolēni kopā ar muzejpedagogu muzeja vēsturiskajā ekspozīcijā ”Dienvidkurzemes ļaudis, dzīve un darbs” gūs priekšstatu par kultūras mantojumu, pētīs dažādus etnogrāfiskus priekšmetus, lielāku vērību vēršot uz etnogrāfisko zīmju un rakstu pielietojumu apģērbā, kā arī noskaidros, kas ir etnogrāfija.

Liepājas muzeja ekspozīcija ”Dienvidkurzemes ļaudis, dzīve un darbs” atspoguļo Dienvidkurzemes etnogrāfisko mantojumu, sniedzot izpratni par lauku dzīves tradīcijām un skaistuma izjūtu, sākot ar 19. gadsimta otro pusi līdz 20. gadsimta sākumam.

Savukārt nodarbībā ”Paula Maksa Berči mantojums Liepājā” skolēni gūs zināšanas par 19. gadsimta un 20. gadsimta arhitektūru Liepājā, iepazīstot pilsētas bagāto kultūras mantojumu un iejūtoties arhitekta lomā.

Nodarbībā dalībnieki iepazīsies ar izcilā vācu arhitekta Paula Maksa Berči atstāto arhīvu, kas glabājas muzeja krājumā. P. M. Berči no 1871.gadā līdz 1902. gadam bija Liepājas pilsētas galvenais arhitekts.

Bagātais un sistematizētais projektu, skiču, būvizmaksu, būvmākslas paraugu žurnālu, dienasgrāmatu krājums ļauj spriest par arhitekta darbu apjomu un aizrautību dažādu jaunu arhitektūras formu meklējumos.

Foto: Kārlis Volkovskis

Tāpat nodarbībā muzeja 19. gadsimta ekspozīcijā skolēni gūs priekšstatu Liepājas saimniecisko un kultūras dzīvi, laikā, kad Liepāja atradās Krievijas impērijas sastāvā.

Arī Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejs ”Hoijeres kundzes viesu nams”, Kungu ielā 24, aicina uz jaunu muzejpedagoģijas nodarbību: ”Zīmējumu un dekoru daudzveidība Royal Delft keramikā”.

Liepājas 17.–19. gs. interjera muzeja ”Hoijeres kundzes viesu nams” suvenīru veikals ir vienīgā vieta Baltijas valstīs, kurā iespējams iegādāties ikoniskos zili–baltos Royal Delft porcelāna priekšmetus.

Nodarbībā skolēni iepazīsies ar 17.–18. gadsimta interjeru, pievēršot uzmanību ekspozīcijā apskatāmajiem Royal Delft traukiem un citiem interjera priekšmetiem un to dizainam, kas lieliski papildina tā laika interjeru.

Papildus tam skolēni pētīs un izzinās šo keramikas priekšmetu vēsturi un izgatavošanas noslēpumus, kā arī darbosies radoši, izmēģinot roku zīmējumu un dekoru veidošanā.

Karalisko keramikas izstrādājumu Royal Delft ražošanas tradīcija aizsākusies 1653. gadā Dienvidholandes provincē, vienā no vecākajām Nīderlandes pilsētām – Delftā, un kopš atvēršanas brīža līdz pat mūsdienām ražotne strādā bez pārtraukuma.

Royal Delft ražotnes plašais trauku klāsts 17. gadsimtā tika eksportēts uz vairākām valstīm.

Foto: Kārlis Volkovskis

Tā kā Liepājas ostā samērā bieži piestāja tirdzniecības kuģi no Holandes un arī viesu nama īpašniece Margarēta Hoijere bija holandiešu izcelsmes, Royal Delft traukiem tika ierādīta īpaša vieta arī viņas saimniecībā.

Visas nodarbības iekļautas kultūrizglītības programmā ”Latvijas skolas soma”.

Pieteikšanās nodarbībām zvanot pa tālruni 29605223, vai rakstot elektroniski: [email protected].

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz