Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas Nacionālo Bruņoto spēku vienībā atklāj Karostas foto izstādi

Liepājas Nacionālo Bruņoto spēku vienībā atklāj Karostas foto izstādi
18.05.2012 11:01

Atslēgvārdi

17.maijā Liepājā, Jūras spēku mācību centrā, kurā ir arī izvietots 1.Zemessardzes novada un Zemessardzes 44.kājnieku bataljona štābs notika Karostas foto izstādes atklāšana, informē 1.Zemessardzes novada sabiedrisko attiecību speciālists Krists Siksna.

Pasākumu atklāja 1.Zemessardzes novada komandieris, pulkvedis Mārtiņš Liberts un izstādes veidotājs Juris Raķis, kurš ar lielāko prieku nāca pretī pirmā aicinājumam izstādi izvietot tieši

Karostas militārajā kompleksā tur dienošiem karavīriem un zemessargiem.
J.Raķis izstādei deva nosaukumu ”Vieta, kurā mēs dienam”, jo karavīriem ir ļoti svarīgi apzināties savas armijas un dienesta vietas vēsturi. Vēl jo interesantāk ir salīdzināt Karostas izmaiņas pašlaik un kāda tā izskatījās laika posmā no tās pirmsākumiem (1890.gadā) līdz 1939.gadam, respektīvi, laiks, kurā praktiski nekas netika nograuts un klāt piebūvēts, tāda šī pilsētas daļa izskatījās pirmsākumos.

J.Raķis atzina, ka izstādes vieta ir visatbilstošākā tās tēmai, jo Karosta vairāk kā simtgadīgās pastāvēšanas laikā kalpojusi kā militārā bāze, lai arī kādas varas būtu mainījušās tās laikā.
 Pasākumā piedalījās visu Karostā dislocēto vienību pārstāvji no 1.Zemessardzes novada štāba, Jūras spēku mācību centra, Zemessardzes 44.kājnieku bataljona, NBS valodas skolas un Medicīnas aprūpes centra.

Fakti par Karostu:

Karostas pirmsākumi rēķināmi no 1890.gada, kad ķeizars Aleksandrs III izdeva rīkojumu par jaunas cariskās Krievijas flotes bāzes būvi. Gandrīz 8 km uz ziemeļiem no Liepājas centra aizsākās grandiozi būvdarbi. Pavisam īsā laikā – nepilnos 20 gados, tapa praktiski jauna, autonoma pilsēta. Te bija sava elektroapgāde, jauns, moderns ūdensvads, tapa iekšējā dzelzceļa līnija 21 km garumā. Būvniecībā izmantoja tālaika tehnikas sasniegumus – tvaika bagarmašīnas, betonmaisītājus.

Karostā savulaik notika vieni no pirmajiem kino seansiem Liepājā, te arī sāka darboties pirmais rentgena aparāts pilsētā. Starp tūkstošiem cilvēku, kuri dažādos laika posmos Karostā dzīvojuši un strādājuši, desmitiem cilvēku vārdi ierakstīti ne vien Latvijas, bet arī pasaules vēsturē.

Viss, ko šobrīd saucam par Karostu, pirmsākumos bija divas relatīvi atsevišķas daļas. Pati Karosta – militārā pilsēta, bija karaflotes bāze ar priekšostu un tam pieguļošajām hidrotehniskajām būvēm, kanālu, tiltu, kuģu remonta rūpnīcu, flotes ekipāžu kazarmām, katedrāli un virsnieku dzīvojamām mājām, kuras atradās Jūras kara ministrijas pakļautībā. Savukārt piejūras cietoksni – fortus, cietokšņa kanālu (šobrīd saukts par Melnupīti) un citas aizsardzības būves, tostarp arī Liepājas centrā un dienvidos, pārzināja Kara ministrija. Kad 1908.gadā cietoksnis tika likvidēts un karaflotes bāze bija zaudējusi savu galvenās bāzes statusu, abas atsevišķās daļas pamazām kļuva par vienotu vidi – to, ko šobrīd pazīstam kā Karostu.

Savas, militāriem nolūkiem būvētās, infrastruktūras dēļ, Karosta vairāk kā simtgadīgās pastāvēšanas laikā visiem režīmiem kalpojusi kā kara bāze. Neraugoties uz lielākiem un mazākiem postījumiem, ko nesuši divi pasaules kari, vēl šobrīd Karosta nes sevī projektētāju un arhitektu plānu grandiozumu un pamatīgumu, saglabājušās būves – celtnieku darba rūpību un kvalitāti.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz