Trešdiena, 15. maijs Sofija, Taiga, Airita, Arita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas “Ragana” aplido Ameriku

Liepājas “Ragana” aplido Ameriku
31.05.2012 12:48

Laikā, kad daudzi skatījās raidījumu “Gandrīz ideālas vakariņas”, kurā Kaspars Gods gatavoja vakariņas un baudīja un vērtēja trīs citu liepājnieku maltīti, pats aktieris ceļoja pa Ameriku un kopā ar kolēģiem turienes latviešiem rādīja Liepājas teātra lepnumu – izrādi “Ragana”.

Uz Ameriku Kaspars Gods kopā ar Inesi Kučinsku un Egonu Dombrovski izlidoja 3. maijā, bet Latvijā atgriezās savā dzimšanas dienā – 22. maijā. Doties uz šo kontinentu bijusi pašu liepājnieku ierosme, un to īstenot nav bijis sarežģīti, jo Amerikā visi trīs mākslinieki jau viesojušies. Līdz ar to viņi bija sadraudzējušies ar turienes latviešiem, kuri mudinājuši vēl kādreiz viņus apciemot un iepriecināt ar kādu darbu.

Šajā reizē liepājnieki izvēlējušies parādīt iestudējumu “Ragana”, un tā izrādīta četrās vietās – Ņūdžersijā, latviešu biedrības īpašumā “Priedaine”, un tautiešu biedrības namos Čikāgā, Milvokos un Bostonā. 

“Pirms brauciena domāju, ka mums būs sliktāki apstākļi saistībā ar dekorācijām, skaņu un gaismu, bet bija ļoti labi. Ar “Priedaines” biedrības starpniecību mēs atradām puisi, kas palīdzēja visur ar skaņu un izgaismot skatuvi. Kaut arī nebija slīpās grīdas, izrāde bija diezgan pietuvināta tam, kā to var redzēt Latvijā,” apmierināts ir aktieris. Tērpus viņi bija paņēmuši līdzi, bet liela izmēra rekvizītus, protams, aizgādāt nevarēja. Taču tas neradīja milzīgas problēmas. Vienīgais priekšmets, kas ceļojis līdzi uz visām vietām, bija “Priedaines” cilvēku sagādātā veclaicīgā lāde, kurai izrādē ierādīta svarīga loma.

K. Gods pačukst, ka arī šis tas izņemts ārā – pikantākas lietas: “Viņi ir diezgan puritāniski, uz apakšbikšu plivināšanu viņi tur skatītos aizdomīgi. Braucot uz Ameriku ar “Vīriešiem”, mēs īsinājām daudz vairāk – gan rupjos vārdus, gan striptīzu.”

Visas četras izrādes bijušas ļoti labi apmeklētas, par ko brīnījušies arī vietējie. Viņi norādījuši, ka uz tikšanos ar tolaik vēl esošo Latvijas prezidentu Valdi Zatleru bija ieradušies tikai nedaudz vairāk cilvēku, turklāt par to nebijis jāmaksā. Ieejas maksa uz izrādi noteikta nebija, katrs pats izvēlējās, cik iemest ziedojumu kastītē, no kuras satura daļa aizceļoja pie māksliniekiem.

“Skatītājiem ļoti patika izrāde, viņi aplaudēja, beigās cēlās kājās, un daudzi pēc tam nāca klāt pateikt paldies,” stāsta K. Gods. Pēc sarunām viņš nojauta, ka daļa no tautiešiem jau iepriekš bija dzirdējuši par “Raganu” un pēc vaiga varbūt pazina arī aktierus, jo uz Ameriku bija pārcēlušies tikai pēdējo gadu laikā. Bet lielākoties skatītāju rindās sēdējuši cilvēki, kuru vecums sniedzas jau septītajā un astotajā gadu desmitā un kuri jau vairāk nekā pusi mūža pavadījuši svešumā, uz dzimteni tagad atbraucot tikai vasarā. “Bet viņi izskatās daudz labāk nekā mūsu pensionāri,” salīdzina aktieris.

Ārzemju latvieši liepājniekus arī izmitinājuši un, kā saka K. Gods, ēdinājuši kā uz kaušanu. Starp izrādēm un ekskursijām liepājnieki apciemojuši paziņas, piemēram, bijušo kolēģi Kasparu Zakovicu. K. Gods sev par pārsteigumu Amerikā saticis arī savu bijušo skolasbiedreni no Jelgavas.

“No Amerikas man visvairāk atmiņā paliks tieši cilvēki. Tur ir ļoti liela ļaužu dažādība, visas rases, visi augumi, visādi pēdas veidojumi. Tieši cilvēki rada kolorītu, nevis ēkas,” iespaidos dalās Gods.

Jautāts, ko tad labu atveduši no Amerikas, K. Gods paceļ roku, kuru tagad rotā “Rolex” pulkstenis. “To par 25 dolāriem nopirku no kāda tumšādainā 5. avēnijā,” viņš smej. Bet vērtīgais ieguvums tomēr esot pats piedzīvojums. “Amerikas braucieni ir laba smadzeņu higiēna, tu atslēdzies no visām lietām un problēmām, kas ir šeit. Pēc tam vēl mēnešus divus šeit ir viegli dzīvot,” ir pārliecinājies K. Gods.

Inita Gūtmane,
“Kurzemes Vārds”


Liepājas teātra aktieri Inese Kučinska, Egons Dombrovskis un Kaspars Gods (no labās) viesojās arī pie Atlantijas okeāna.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz