Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas teātrī pēdējo reizi tiks rādītas izrādes “Igauņu bēres 1999” un “Medus garša”

4. februārī Liepājas teātrī pēdējo reizi tiks rādīta izrāde “Igauņu bēres 1999”. Šo traģikomisko dzimtas sāgu 2022. gada rudenī iestudēja režisors Regnārs Vaivars, vēsta teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Liepājas teātrī pēdējo reizi tiks rādītas izrādes “Igauņu bēres 1999” un “Medus garša”
Foto: Justīne Grinberga
08.01.2024 14:53

liepajniekiem.lv

Toreiz, gatavojoties iestudējumam, aktieri kopā ar režisoru dažas dienas pavadīja Igaunijā, veicot novērojumus, sarunājoties un intervējot tās iedzīvotājus, iepazīstot gan viņu uzskatus, gan dzīvesveidu.

Izrādei tika radīts arī savdabīgs muzikālais materiāls, kura tapšanā izmantoja pat teātra skatuves stangas. Aktieri apguva arī dažādu instrumentu spēli, kas dzīvajā izpildījumā ir baudāma arī iestudējumā.

Izrāde ir stāsts par kādu ģimeni, kurā radinieki, katrs aizņemts ar saviem darbiem un lietām, gandrīz nekad nesatiekas.

Viņi ir spiesti atgriezties dzimtas mājās mirklī, kad pēkšņi mūžībā aiziet vectēvs, lai piedalītos bērēs un sakārtotu mantojuma jautājumus. Taču arī tad viņi katrs vairāk nodarbojas ar prakstiskām lietām – mājas tīrīšanu un bēru organizēšanu, līdz izrādās, ka mantojumā atstāta māja un zeme, ko vectēvs visu mūžu kopis, nevienam tā īsti nemaz nav vajadzīga.

Izrādē piedalās aktieri – Leons Leščinskis, Hugo Puriņš, Madara Kalna, Ilze Trukšāne, Mārtiņš Kalita, Kaspars Kārkliņš, Signe Dancīte, Egons Dombrovskis, Armands Kaušelis, Agnese Jēkabsone, Karīna Tatarinova, Everita Pjata-Gertnere, Agnija Dreimane, Kārlis Artejevs.

Par aktieru darbu atzinīgi izteicies teātra kritiķis Normunds Akots, uzsverot, ka

“aktieri iestudējumā ļoti aizrautīgi izdzīvo kādas dzimtas attiecību stāstu un dod publikai iespēju izbaudīt visus tā traģikomiskos aspektus.”

Savukārt vēl divas reizes – 14. janvārī un 17. martā –, kad tā tiks rādīta pēdējo reizi, Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē “Lielais dzintars” iespējams noskatīties režisora Mārtiņa Kalitas veidoto drāmu “Medus garša”.

Foto: Justīne Grinberga

Tas ir stāsts par sarežģītajām mātes (Helēna) un meitas (Džozefīne) attiecībām. Tā kā māti vairāk interesē gan alkohols, gan attiecības ar kārtējo mīļāko, Džo izmisīgi meklē pati savu dzīves ceļu, kas ne vienmēr noved pie labākajām izvēlēm.

Lugas dramatismu veido gan smagie sociālie apstākļi, gan mīlestības trūkums, kuru izjūt abas sievietes, cenšoties to kompensēt, kā nu katra prot.

Autore Šeila Dileinija lugā nevairās runāt par sarežģītām tēmām – pusaudžu grūtniecību, atkarībām, vientulību.

Izrādē piedalās aktieri – Agnija Dreimane, Karīna Tatarinova, Artūrs Irbe, Edgars Pujāts, Armands Kaušelis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz