Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas un Durbes amatierteātru veikums novērtēts

Noslēgušās Latvijas amatierteātru iestudējumu reģionu skates, un konkursa “Gada izrāde 2021” finālam izvirzīta arī Liepājas Neatkarīgā teātra izrāde “Beigu spēle”, kuras režisors ir Mārtiņš Kalita.

Liepājas un Durbes amatierteātru veikums novērtēts
Amatierteātru skatē atzinību izpelnījies gan Liepājas Neatkarīgā teātra izrādes “Beigu spēle” režisors Mārtiņš Kalita (no kreisās), gan aktieris Ainars Krūms, kurš izrādē iejutās Hamma lomā. (Foto: Ģirts Gertsons)
16.08.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Par Hamma lomas atveidojumu izrādē diplomu saņems Ainars Krūms. Par oriģinālu audiovizuālo izrādes interpretāciju skatē uzslavēta arī Dienvidkurzemes novada Durbes amatierteātra “Dīvatrons” videoizrāde “Atrast īsto”.

Izrāde “Beigu spēle” iestudēta pēc Semjuela Beketa lugas motīviem. Liepājas Neatkarīgā teātra vadītāja Daina Kandevica stāsta, ka teātrī visi par iekļūšanu finālā ir priecīgi.

“Jāsaka, ka tas nebija negaidīti. Kad izrādi nospēlējām, mums bija intensīvas sarunas ar žūriju, kuri jau tad izrādīja interesi un bija patīkami pārsteigti par mūsu veikumu,”

atklāj teātra vadītāja.

Viņa arī norāda, ka darbs ar režisoru Mārtiņu Kalitu aktieriem bijis ļoti interesants un vajadzīgs. “Ar tādu žanru kā absurda teātris aktieri satikās pirmo reizi, bet mēs jau esam tādi jaunā lauciņa racēji – metamies iekšā jebkurā projektā, kurš šķiet interesants. Aktieru sniegums ir apsveicams,” teic D. Kandevica.

Viņa arī atzīmē, ka Ainars Krūms, kurš par aktierspēli šai izrādē saņems diplomu, strādājis ar ārkārtīgu atbildības sajūtu.

Pats A. Krūms par paveikto ir gandarīts. “Tāda veida izrādē nekad nebiju spēlējis. Absurda teātris ir liels izaicinājums. Kā bijušais profesionālis spēlēju starp amatieriem un arī tiku labi novērtēts,” smej A. Krūms.

Darbs bijis ļoti sarežģīts, jo absurda teātrim nav tradicionāla sižeta un iztrūkst loģikas.

“Tas ir tāds kā savārstījums no dzīves. Nav ne ainu, ne epizožu, drīzāk tādi nogrieznīši. Ir jāiedziļinās, lai saprastu,”

norāda aktieris.

Lielu paldies A. Krūms saka izrādes režisoram Mārtiņam Kalitam. “Mārtiņš ir liels malacis. Mācēja mums iestāstīt, kā viss darāms, jo tur bija tik daudz lietu, kas mums vispār nebija saprotamas. Izlasot lugu, likās, ka tas ir pilnīgs ārprāts. Jutu, ka kaut kas tur ir, bet nebija ne jausmas, kādā veidā to nospēlēt. Bija īpatnēji, bet ļoti forši,” saka Hamma lomas atveidotājs.

Viņš gan piebilst, ka līdz galam ar savu sniegumu neesot apmierināts un izrādi vēl varot uzlabot. “Tur ir vēl daudz ko darīt. Ir lietas, kuras vēl jāpieslīpē. Bija neliels laika trūkums, lai visu novestu līdz galam, bet nevienu izrādi līdz galam jau īsti novest nevar – pie visām var piestrādāt, bet pie šīs jau īpaši. Tāpat kā Rīga, kura nekad nebūs gatava,” rezumē A. Krūms.

“Gada izrādes 2021” fināla skatē tiks parādīta arī Durbes amatierteātra “Dīvatrons” videoizrāde “Atrast īsto”, kura veidota pēc R. Blaumaņa darbu motīviem. Žūrija to atzinīgi novērtējusi kā oriģinālu audiovizuālās izrādes interpretāciju.

“Dīvatrona” vadītāja un videoizrādes “Atrast īsto” režisore Inese Ceriņa stāsta, ka darbs pie tradicionālās Līgo vakara izrādes jau bijis iesākts, bet Covid-19 ierobežojumu dēļ neviens nav varējis saprast, vai vispār izrādi būs ļauts rādīt. “Tad radās doma nofilmēt un rādīt uz sienas Līgo vakarā.

Un galvenās lomas tēlotājs Jānis Morāns teica: ja filmējam, tad tā pa riktīgo, kā kino – no plakanas izrādes nav jēgas. Un tad mēs tā arī darījām,”

stāsta režisore.

Filmēšana esot noritējusi apbrīnojami raiti, grūtāk bijis vien izdomāt, kur filmēt, jo dekorācijas speciāli taisītas netika, bijis jāizvēlas skaistākās Durbes vietas.

I. Ceriņa norāda, ka, filmējot ar vienu kameru un vienu mikrofonu, darbs nav tehniski perfekts, bet bilde esot skaista, runu saprast varot. “Vēl jāsaka, ka aktieri bija apbrīnojami atraktīvi – paši nāca ar savām idejām. Negaidīja, ko liks darīt, bet paši piedalījās, nebaidījās,” teic režisore. “Es jau kuro reizi skatos, bet man joprojām ir interesanti,” viņa stāsta.

I. Ceriņa atzīmē, ka smieklīgākais esot tas, ka lielākā daļa aktieru, kuri izrādē atveido neprecējušos varoņus, tuvplānos redzami ar laulību gredzeniem pirkstos. “Amatieriem tas ir pieļaujams. Ar mazo kameriņu filmējot, tas tik ļoti acīs nekrīt, to pamanījām tikai uz lielā ekrāna. Tas ir tāds sīkums, mēs jau neesam profesionāļi,” nosmej režisore.

Viņa uzteic operatora Mārča Grīnbarta un montētāja Jāņa Morāna darbu. “Mēs visi strādājām bez atlīdzības. Amatieraktieri naudu nesaņem nekad, bet tagad arī par filmēšanu un montāžu netika maksāts – tas viss bija pašu ieguldītais darbs, laiks un līdzekļi. Un tāpēc mēs priecājamies, ka prieks ir ne tikai mums, bet arī citiem.”

Skates “Gada izrāde 2021” fināls norisināsies 10. un 11. septembrī “Dirty Deal Teatro” un E. Smiļģa Teātra muzejā.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz