Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājnieki izstādē ”…nieki” nav nekādi nieki

Liepājas Latviešu biedrības nama Izstāžu galerijā apskatāma Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas fotostudijas ”Fotast” gada izstāde ”…nieki”, kas veltīta savai pilsētai. Fotostudijas dalībnieku izpētes centrālais tēls ir cilvēks Liepājā, – kā muzicē, priecājas, bauda, skumst utt.

Liepājnieki izstādē ”…nieki” nav nekādi nieki
Tautas fotostudija “Fotast” gadu iesākusi ar priecīgu notikumu – savu darbu izstādi. “Ir cītīgi strādāts caur objektīva aci,” vērtējot izstādē redzamo, uzskata Jānis Dreimanis, fotostudijas “Fotast” vadītājs (priekšplānā, no labās). (Foto: Egons Zīverts)
13.01.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Iekārtoto fotoizstādi vēl pirms tā oficiāli bija pieejama skatītājiem aplūkoja paši autori. Varēja novērot, cik neviltots bija savstarpējais satikšanās prieks klātienē. Apskatei izlikti kopskaitā 19 autoru notvertie mirkļi, kuru centrālais tēls ir cilvēks Liepājā.

Izstādes kurators Mārtiņš Krūmiņš pastāstīja, ka ekspozīcija veidota kā stāsts par un ap ”niekiem”: ”Šī izstāde ir par jums un mums, kas šeit dzīvo, atbrauc, strādā, rada, atpūšas vai aizbrauc, bet kādu noteiktu laiku ir liepājnieki – strādnieki, dzejnieki, vasarnieki, vientuļnieki vai tie, kas vienkārši niekojas, – visi kuri ir kustībā un šai pilsētai piederoši.”

Daļa darbos redzamie cilvēki ir pašam autoram pazīstami, bet citi – piefiksēti nejauši, līdz ar to – nezināmi. Tādējādi, kā izteicās arī M. Krūmiņš, ”esam arī pētnieki, kas meklē tos ”niekus”, kuri liekas interesanti un svarīgi,” un pamanīto centušies pārlikt vizuālā valodā un padarīt skatāmu.”

Izstādes kurators Mārtiņš Krūmiņš, veicot atlasi, pievērsis uzmanību tam, cik tēlains ir darbs, – vai pastāsta tikai to, ko redzam, vai pastāsta, ko vairāk aiz uzņemtā kadra. Foto: Egons Zīverts

Viens no ”Fotast” dalībniekiem Gunārs Kopštāls norādīja, ka ”ar šo izstādi esam atgriezušies pie tiem laikiem, kad tās taisīja Huberts Staknevičs. Bet vēl neviens tāds līdz griestiem gan nav.” M. Krūmiņš smaidot atbildēja, ka, protams, redzējis fotogrāfijās, kādas šīs izstādes bijušas, bet arī par šodienas esot prieks.

Izstādes kurators zinājis uzreiz, ka darbi būs lielformāta, un, tā kā telpas ir tik, cik ir, no katra autora atlasījis vienu darbu. ”Izņēmums ir trīs autori, kuriem ir sērijas vai cikli,” viņš piebilda, un, klātesošajiem atzina, ka viņam bijis zināmā mērā ”nepateicīgs uzdevums”, jo bijis ”kaut kas jāgriež, jāizcērt labākie gabaliņi”.

”Un labāki, skaistākie gabaliņi ir pelnījuši lielu formātu. Ceru, ka neesat apvainojušies.”

M. Krūmiņš veicis atlasi, domājot, kā veidosies ekspozīcija kopumā, – lai darbi neatkārtotos, lai ir pietiekami atšķirīgi, lai ir horizontāls un vertikāls formāts. ”Lai veidojas kaut kāds ritms, arī, protams, skatījos, cik tēlains ir darbs. Vai pastāsta tikai to, ko redzam, vai pastāsta, ko vairāk aiz uzņemtā kadra.”

Izstādē piedalās Adrians Pese, Agris Klestrovs, Eric Zirk, G. Kopštāls, Ilga Lasmane, Ilona Gabaliņa-Kila, Irina Tīre, Iveta Herbsta, Jelizaveta Borodina, Kaspars Strēlis, Ludmila Šmite, Madara Kronberga, Miks Kļaviņš, Normunds Kaprano, Raitis Karlsons, Rolands Drāznieks,Valentīns, Vineta Jaunzeme un Ziedonis Safronovs. Tautas fotostudijas ”Fotast” gada izstāde ”…nieki” aplūkojama līdz 31.janvārim.

Fotostudija ir dibināta 1958. gadā, un šobrīd tajā darbojas un regulāri rīko izstādes gan profesionāli fotogrāfi un mākslinieki, gan šīs jomas entuziasti.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz