Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājnieki uzmet garaiņus Liepājā un Ventspilī

Sirsnīgā atmosfērā aizvadītās nedēļas nogalē norisinājās Dzejas dienu pasākumi Ventspilī un Liepājā, kurus kuplināja dzejnieki no visas Kurzemes un arī no kaimiņvalsts Lietuvas, informē Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas pārstāve Gunita Lagzdiņa-Skroderēna.

11.09.2023 13:35

liepajniekiem.lv

Vispirms, 9. septembrī, dzejnieki un dzejas mīļotāji tikās 25. Kurzemes Dzejas dienās Ventspilī, kur visas dienas garumā dažādās vietās pilsētā notika dzejai veltītas aktivitātes.

Ventspilnieki ar lepnumu prezentēja rekonstruētās bibliotēkas Pārventā un Gāliņciemā, kur ar pašvaldības atbalstu tapuši moderni kultūras centri ar iespējām ne tikai lasīt grāmatas, bet arī rīkot pasākumus un pat spēlēt interaktīvas spēles, kas īpaši aktuāli jaunākajai paaudzei.

Rakstnieka Herberta Dorbes muzejā lielu sajūsmu izpelnījās novadnieces Lauras Vinogradovas dzejas lasījumi tāmnieku dialektā (tā viš i).

Ar ovācijām tika uzņemts arī dzejnieks Andris Akmentiņš, kura dzeju Livonijas ordeņa pilī papildināja viņa dēla Andreja Mārtiņa Grīnberga klavierspēle.

Bet noslēguma pasākums risinājās uz zinātnes centra ”Vizium” jumta, kur iepazīstināt ar sevi varēja ne tikai vietējie dzejnieki no Ventspils, bet arī atbraucēji no Liepājas, Tukuma, Saldus, Kuldīgas un Talsu novada.

Liepāju Ventspilī pārstāvēja Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas vadītāja Linda Zulmane un dzejnieki Sandra Vensko, Ineta Stadgale, Gunita Lagzdiņa un Ēriks Vilsons.

Nākamajā dienā, 10. septembrī, Liepājas muzeja dārzā uz pasākumu ”Saruna ar Ziedoni” (dzejniekam Imantam Ziedonim šogad apritētu 90) gaidīja Liepājas literāti, kuri pie sevis bija uzaicinājuši kolēģus no Lietuvas – skodeniekus un klaipēdniekus.

Jāpiebilst, ka liepājnieki jau vairākus gadus kuplina lietuviešu Dzejas dienas Skodā ”Poezijos pavasaris” un sadarbība starp abām brāļu tautām ir ar senu vēsturi, jo draugi mūsu kaimiņzemē bija gan šāgada patronam I. Ziedonim, gan Kurzemes Dzejas dienu idejas autoram – liepājniekam Olafam Gūtmanim.

Pasākuma laikā ne reizes vien izskanēja prieks par atjaunoto tautu draudzību un vēlāk pavīdēja ideja, ka liepājnieki varētu viesoties arī Klaipēdā, kur literārs pasākums notiks šāgada oktobrī.

Lietuvieši īpaši priecīgi bija par to, ka pasākumu Liepājā varēja baudīt arī savā dzimtajā valodā, jo tulkojumu nodrošināja ”Sarunu” vadītāja – aktrise Laura Jeruma.

Par to, lai savukārt lietuviešu dzeju varētu saprast sanākušie latvieši, parūpējās L. Jeruma, Jana Egle, Elza Ozola un Linda Skranda.

Savu dzeju pasākumā lasīja liepājnieki J. Egle, Sandra Vensko, Gunta Šnipke, Laura Andersone, Gunita Lagzdiņa, Ineta Stadgale un Ēriks Vilsons.

Muzikālo pavadījumu nodrošināja Emīls Dreiblats, kuram, iedvesmojoties no kaimiņiem, speciāli pasākumam bija tapusi dziesma ar lietuviešu dzejnieces vārdiem abās valodās.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz