Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Liepavas” zili zaļie brīnumi

“Liepavas” zili zaļie brīnumi
Foto: Egons Zīverts
08.04.2015 07:02

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas lietišķās mākslas studija “Liepava” Latviešu biedrības nama izstāžu galerijā piedāvā izstādi “Zili zaļi brīnumi”. Tajā apskatāmi 34 meistaru darbi – gan tradicionālas un laikmetīgas tekstilijas, gan sīklietu izstrādājumi – krāšņi cimdi, zeķes un jostas.

Izstādes nosaukumu iedvesmojis latviešu teiciens par piedzīvotiem zili zaļiem brīnumiem. Tā kā zili zaļā gaisma ir reta dabas parādība, ko izdodas notvert jūras piekrastē Kurzemē dažas sekundes pēc saules rieta kā spilgtu, neparasti sulīgu krāsu uzliesmojumu, kad pasaule vizuāli pārveidojas līdz nepazīšanai, no tās cēlies minētais latviešu teiciens. Šī parādība ir pieminēta arī dainās. Un Tautas lietišķās mākslas studijas “Liepava” radošā vadītāja Smaida Rubeze par šo parādību saka: “Zili zaļi brīnumi – šie vārdi lielā mērā atspoguļo tos procesus, piedzīvojumus un pārdzīvojumus, ko izjūt katrs, kas atradis savu identitāti krāsu un formu meklējumos balstītu tautas tradīciju izpētē.” Bet studijas “Liepava” vadītāja Ilze Škuberte atgādina, ka esam nākuši no kuršiem, no līviem un mūsu dzīve rit pie jūras, tās ir mūsu saknes: “Mēs esam spītīgie un krāsās lepnie kurzemnieki. Tas viss skaidri parādās mūsu spilgtajos tautas tērpos, rotās, rokdarbos, segās – visur, arī mūsu jaunradē.”

Lietišķās mākslas studijas ”Liepava” meistares ikdienā nodarbojas ar tekstila amatniecības izkopšanu, kas tradicionālajā izpratnē ir aušana un rokdarbi. Meistaru uzmanības lokā vienmēr ir tautas tērpa un vienkāršā ikdienas tērpa detaļu pētniecība, kā arī austo un šūto interjera un sadzīves priekšmetu studēšana, īpaši akcentējot Kurzemei raksturīgo.

Izstādi “Zili zaļi brīnumi” varēs apskatīt līdz 30. aprīlim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz