Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Lists Eduarda Oganesjana versijā

Lists Eduarda Oganesjana versijā
23.09.2011 07:06

Rīt pulksten 17 Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles ērģelēs ieplūdīs Ferenca Lista mūzikas gars. Lists – sava laikmeta klaviervirtuozs, ērģelnieks un komponists fascinēja klausītājus ar Dieva doto talantu. Šogad aizrit 200 gadu, kopš dzimis mūzikas ģēnijs, un 2011. gads nepārprotami paliks Lista zīmē.

Kā komponists viņš ērģelēm pārlicis arī citu autoru darbus, kas oriģinālā rakstīti citiem mūzikas instrumentiem. Vienu šādu mūzikas pērli varēja dzirdēt festivāla 17. septembra koncertā Aivara Kalēja izpildījumā. Tas bija suģestējošais Riharda Vāgnera “Svētceļnieku koris” no operas “Tanheizers”.

Ar Lista mūziku cieši saistīts arī ērģelnieks un pianists Eduards Oganesjans no Francijas. Liepājas publikai viņš sagatavojis Lista oriģināldarbu un pārlikumu izlasi. Klausītāji varēs pārliecināties arī par E. Oganesjana skaņraža talantu, jo viņš pats ir vairāku transkripciju autors.

Tā, piemēram, sestdienas pēcpusdienā skanēs Lista “Divas leģendas”. “Sv. Asīzes Franciska sprediķi putniem” ērģelēm pārlicis pats E. Oganesjans, bet otru leģendu “Sv. Francisks no Paolas soļo pa viļņiem” ērģelnieks spēlēs vēsturiskajā M. Rēgera transkripcijā.

Latvijā mākslinieks viesojies vairākkārt, bet satikšanās ar liepājniekiem būs pirmo reizi. Arī šo koncertu bagātinās Edgara Raginska stāstījums par mūziku, ko daudzi klausītāji atzinuši par īpašu bonusu festivālam.

Vēl pirms koncerta, šodien, pulksten 16 kafejnīcā “Kupeja” būs iespēja satikt ērģelniekus Eduardu Oganesjanu un Lotaru Džeriņu. Vidē, kur skatlogos izliktas fotogrāfijas no iepriekšējiem festivāliem, varēs ļauties sarunai par šo mūzikas notikumu, par leģendārajām ērģelēm un par mākslinieku ikdienu gan tepat vējainajā Liepājā, gan romantiskajā Parīzē. Iespējams, ērģelnieku atklāsme un programmas izklāsts ļaus labāk uztvert mūzikas valodu, kas skanēs nākamajos sestdienu koncertos. Uz jautājumiem klātesošos pamudinās žurnālists Lauris Zvejnieks no “Rietumu radio”.    


Ērģelnieks Eduards Oganesjans Liepājā muzicēs pirmo reizi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz