Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

LSO jauno sezonu atklās ar diviem pasaules pirmatskaņojumiem

LSO jauno sezonu atklās ar diviem pasaules pirmatskaņojumiem
14.09.2012 11:28

Atslēgvārdi

Liepājas Simfoniskais orķestris savu jauno sezonu sāks ar koncertu 21.septembrī plkst.19:00 Liepājas Latviešu biedrības namā. Sezonas atklāšanā Liepājas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā izskanēs divi latviešu mūzikas pirmatskaņojumi – Kristapa Pētersona Otrais Liepājas koncerts un Riharda Zaļupes jaundarbs “Ie Elpa”.

Lai arī Otro Liepājas koncertu komponists ir pabeidzis jau pagājušajā gadā, beidzot tas piedzīvos savu pirmatskaņojumu. Koncertā kā solisti klausītāji dzirdēs izcilu latviešu čellisti, Londonas filharmoniskā orķestra pirmo čellu Kristīni Blaumani, kuras spēle vienmēr ir izcēlusies ar lielu jūtīgumu, emocionalitāti un ļoti siltu čella toni, vēsta LSO sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Vēvere.

Komponists Kristaps Pētersons stāsta, ka šajā koncertā caur solistu un orķestri ir simboliski atainojis indivīda attiecības un nepārtraukto cīņu ar sabiedrību. Diriģents Atvars Lakstīgala: “Koncerts ir ļoti mūsdienīgs, laikmetīgā stilā rakstīts, un sastāv ne tik daudz no skaistām melodijām kā vairāk orķestra skaņu krāsām un dažādiem dinamiskiem un ritmiskiem efektiem. Tam piemīt mistisks spēks un enerģija, netverama iekšēja vibrācija, zināms hipnotisms, ko var tā īsti uztvert tikai tad, ja izmisīgi nemeklē bieži vien neesošu melodiju, pie kā pieķerties kā pie atbalsta punkta. Pētersons ir ļoti talantīgs un drosmīgs komponists, kurš ļoti labi pārzina orķestra tehniskās un muzikālās iespējas, pateicoties savam orķestra mākslinieka darbam Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra sastāvā.”

Otrs skaņdarbs, kas Liepājas Simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncertā piedzīvos pasaules pirmatskaņojumu ir simfoniskā poēma “Ie Elpa” – Riharda Zaļupes debija simfoniskās mūzikas žanrā. “Skaņdarbam par pamatu ņēmu citātu no Ričarda Baha grāmatas “Kaija vārdā Džonatans Livingstons” – Mēs varam izkļūt no neziņas, mēs varam pārliecināties, ka esam lieliskas, gudras un prasmīgas būtnes! Mēs varam būt brīvi! Mēs varam iemācīties lidot!” par savu darbu stāsta komponists.

“Pasūtot jaunu mūziku nopietniem šodienas skaņražiem ir jārēķinās ar to, ka šobrīd radītā mūzika gribot negribot atspoguļo laiku, kurā dzīvojam, un būtu naivi šajā laikmetā gaidīt 17., 18.gadsimta mūzikas stilistikā radītus darbus. Tomēr es noteikti aicinātu mūsu klausītāju būt klāt pirmatskaņojuma mirklī, jo katrs, iespējams, nākotnē pasaulslavens skaņdarbs piedzimst tikai vienreiz,” savu skatījumu skaidro Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Koncertā klausītāji dzirdēs arī Bēthovena Septīto simfoniju, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja tālajā 1813.gadā Vīnes Universitātē paša autora vadībā. Panākumi bija triumfāli, otro daļu nācās pilnībā atkārtot. Arī šodien šī majestātiskā mūzika tiek iekļauta daudzu izcilu kinofilmu skaņu celiņos.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz