Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Maigi krāsots reālisms

Maigi krāsots reālisms
22.10.2018 07:12

"Kurzemes Vārds"

“Pie izstādes vainīgs Uldis,” galerijā “Romas dārzs” atklājot gleznotāja Ulda Rubeža un tēlnieka Egona Peršēvica kopizstādi “Nekurienes vidū”, paziņo Egons.

“Nekurienes vidū” ir abu kopprojekts, kur skatāmas vairākas gleznu un instalāciju sērijas. Izstādes centrā novietotā tēlnieka skulptūra “Dižkareivis G***s G*******s”, kam prototips ir reāls Latvijas armijas kareivis. 

E. Peršēvics stāsta, ka viņu sadarbība sākusies neplānoti, U. Rubezis viņam parādījis vienu no saviem darbiem, un tēlnieks sapratis, ka tas ir baigi forši, viņš arī tā gribot, tāpēc pierunājis U. Rubezi rīkot izstādi, ar piebildi, lai arī viņu ņemot līdzi. “Viņš tā arī izdarīja. Tā ciešā sadarbībā ar Uldi tapa mans darbs – viņš viņu apgleznoja. Mēs diezgan daudz diskutējām un domājām par šīm telpām, jo tās lieliski piestāv darbiem tieši realitātes un nerealitātes kontrastu dēļ,” skaidro E. Peršēvics.

“Jūtos pateicīgs Egonam, ka viņš man atļāva noķēpāt viņa skulptūru,” pieredzētajā dalās gleznotājs U. Rubezis, “man tā bija baigā bauda – pieķerties pilnīgi baltai skulptūrai, turklāt Egons man nenāca klāt un nerāja, ka es tur darbojos ar pindzeli, viņš mani nekontrolēja un uzticējās. Un vispār – mēs nemocījām viens otru ar stulbiem jautājumiem. Tēma bija ļoti pateicīga, un arī viss pārējais process noritēja ļoti vienkārši.” Gleznotājs skaidro, ka šī tēma vispār ir tumša un drūma, tāpēc viņi gribēja radīt kādu krāsainu un taustāmu tēlu. Kad E. Peršēvics, šīs idejas vadīts, izveidoja skulptūru, viņš U. Rubezim teicis: “Nu nokrāso šito čali arī!” Gleznotājs gan ilgi nevarējis saprast, ko viņš grib un kā, sākumā esot bijis plāns skulptūru krāsot varavīksnes krāsās, bet sajūtas teikušas priekšā, ka nebūs labi: “Tad nu beigās es viņu diezgan traki nokrāsoju,” piebilst gleznotājs. 

Izstādē apmeklētāju uzmanību izpelnījās arī mākslas darbi, kuros uz melna fona bija izvietotas melnas figūras un veidojumi. U. Rubezis stāsta, ka viņam ir ļoti daudz darbu, kas tiek dedzināti. Viņš dedzina dažādas lietas un no tā, kas paliek pāri, cenšas kaut ko izveidot. Ir reizes, kad nekas neizdodas, bet viņš tomēr cenšas realizēt neiespējamo un organizē tādu uguni, kas pamazām transformē priekšmetus, atstājot formas: “Dažreiz izdodas, ka skatos uz rezultātu, ieraugu to, ko varētu redzēt no augšas, – lidojot pāri bijušai misijai. Tad darbs ir izdevies.”

Izstāde galerijā “Romas dārzs” būs skatāma līdz pat gada beigām.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 22. oktobra numurā.

#kvards-20181022-03#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz