Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mākslinieku savaldzina Pētertirgus

Mākslinieku savaldzina Pētertirgus
Foto: Egons Zīverts
17.10.2018 07:09

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Satikšanās ar Aizputes mākslinieku Jāni Kalnmali krievu mākslinieka Nikolaja Sokolova dzīvē pāršķīra jaunu lappusi. Var teikt, ka tieši šīs draudzības vārdā Liepājas muzejā šobrīd ir iespēja apskatīt N. Sokolova izstādi “Viena diena Liepājā”.

Nikolajs Sokolovs ir Somijā dzīvojošs krievu mākslinieks, kas no sirds iemīlējis Liepāju un jūtas ļoti pagodināts, ka Liepājas muzejs piekritis uzņemt savās telpās viņa gleznas. 

Par Liepāju mākslinieks saka, ka tieši tirgus ir tas, kas tik ļoti viņu savaldzinājis. Pētertirgū viņš atcerējies, kā kopā ar omi reiz, tālajos 60. gados, iepircies Maskavā – lielie tirgus svari, pārdevēju raupjās, vēja un sala appūstās sejas un katedrāles ēka, turpat blakus. Liepājā mākslinieks ir pavadījis tikai vienu pilnu dienu, bet šajā dienā gūtie iespaidi bijuši tik spilgti, ka noderējuši par pamatu ekspozīcijām muzejā.

Izstāde sastāv no trīs daļām – galvenajām mākslinieka mūža tēmām. Pirmajā daļā ir darbi ar nosaukumu “Viena diena Liepājā”, kur redzamas ainas no Aizputes, Liepājas Pētertirgus, Liepājas muzeja pagalma un ostas. Tie ir mākslinieka jaunākie darbi, gleznoti šogad.

Otrā daļa “Arrakoski. Logi” veltīta ainavu glezniecības studijām. Šajā izstādes sadaļā redzamas ainavas, ko mākslinieks redz ikdienā no savas mākslas galerijas, kas atrodas 19. gadsimtā celtās bijušās eļļas spiešanas rūpnīcas ēkā.

Trešā izstādes daļa ir vissenākā, tajā skatāmi N. Sokolova darbi no studiju laikiem, 1987. gada. Tā kā mākslinieks ir studējis Krievijas Valsts kinematogrāfijas institūtā un viņa mīļākais grāmatu autors ir Mihails Bulgakovs, likumsakarīgi, ka šeit redzamas filmas “Meistars un Margarita” skices.

 Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 17. oktobra numurā.

#kvards-20181017-08#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz