Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Man vēl joprojām gribas gleznot”

“Man vēl joprojām gribas gleznot”
Foto: Egons Zīverts
04.05.2017 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Šķiet, ka Liepājas radošā gaisotne pamudina uz radošām izpausmēm arī neprofesionāļus. Viens no šādiem cilvēkiem ir arī Eduards Kaplāns, bijušais metalurgs, kurš pēc aiziešanas pensijā varēja pa īstam pievērsties savam vaļaspriekam – glezniecībai. Šogad Liepājas Ebreju kopienas zālē notika jau viņa ceturtā personālizstāde.

Eduards Kaplāns dzimis Dņepropetrovskā, tur pabeidzis Metalurģijas institūtu, un 1969. gadā kopā ar dzīvesbiedri Rozāliju Suhari viņus kā jaunos speciālistus nosūtīja darbā uz Liepājas metalurģisko rūpnīcu. E. Kaplānam šis uzņēmums kļuva par vienīgo darbavietu, kurā viņš nostrādāja četrdesmit gadus, vadot šķirņu tērauda velmētavas ceha mehānisko dienestu, kur viņa pārziņā bija simtiem mehānismu. Bet R. Suhare sākumā strādāja uzņēmuma centrālajā laboratorijā un vēlāk Liepājas Jūrskolā (tagad – Jūrniecības koledža) mācīja fiziku. Pašreiz dzīvesbiedri aktīvi iesaistījušies Ebreju kopienas sabiedriskajā darbā.

Kā atzinās E. Kaplāns, zīmēt viņam paticis vienmēr, tikai tam neatlika laika, taču ilgajās ražošanas apspriedēs viņš piezīmju grāmatiņā skicējis kolēģu vaibstus. Šie uzmetumi kalpoja par pamatu šaržu kolekcijai – darbu kopijas līdz pat šim brīdim rotā galeriju uzņēmuma šķirņu tērauda velmētavas ceha kantorī, bet oriģināli glabājas rūpnīcas muzejā.

2008. gadā rūpnīcas “Liepājas metalurgs” muzejā atklāja pirmo E. Kaplāna personālizstādi, kas veltīta šaržiem. Daudzi ar gandarījumu pozēja fotogrāfam līdzās viņiem veltītajiem šaržiem, citi pat nenojauta, ka pirms daudziem gadiem viņiem veltītais šaržs saglabājies. Kopijas autors dāvāja kolēģiem, un daudziem tā bija labākā piemiņa par uzņēmumā nostrādāto laiku.

Vēlāk Liepājas kopienā notika vēl viena E. Kaplāna šaržu izstāde, kurā varēja skatīt kopienas biedru šaržus, to vidū bija Liepājas inženieri, ārsti, skolotāji, uzņēmēji, kā arī daudzi bijušie liepājnieki no Rīgas un daudzām pasaules valstīm. Šī kolekcija (precīzāk sakot – darbu kopijas) tagad glabājas muzeja “Ebreji Latvijā” fondos Rīgā.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 3.maija numurā.

#kvards-20170503-10#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz